misto.zp.ua

“Маленький Париж” міста Запоріжжя: легендарне кафе, в якому панував дух протесту та свободи

Запоріжжя – це велике промислове місто, проте іноді здається, що кожен куточок тут просочений унікальною культурою та має свою власну історію. Одним з неповторних й легендарних закладів міста було кафе “Маленький Париж”, спогади про нього й досі викликають бурхливу ностальгію у запоріжців.

Дуже важко з точністю сказати в якому році з’явився “Маленький Париж”, проте пік його популярності прийшовся на 80-ті роки. Кафе знаходилося в самому серці Запоріжжя, на одній з головних вулиць міста – вулиці Сталеварів. Воно було не просто закладом, а арт-сценою для всіх, хто мріяв про щось більше, ніж звичайний ресторан чи кав’ярню. Власники кафе були справжніми ентузіастами та меценатами мистецтва, завжди відкритими до нових ідей: організації художніх виставок та концертів місцевих виконавців, проведення вечорів поезії.

“Маленький Париж” був платформою для молоді, яка шукала спосіб виразити себе. Як згадує в своєму романі “Пригоди авантюристів” журналістка Наталія Кузьменко: «“Паризька” публіка була парадоксальним конгломератом творчих осіб, картярів і студентів». Постійними відвідувачами закладу були представники популярних на той час неформальних субкультур. В “Парижі” панував дивовижний дух свободи, що особливо яскраво відчувався за радянських часів.

Меню кафетерію не було надзвичайним, проте, говорячи про “Маленький Париж”, запоріжці згадують смачні десерти та ароматну каву.

«В закладі завжди можна було поласувати кремовими тістечками. Пам’ятаю, що популярною “паризькою” стравою було фруктове желе» -поділилася своїми спогадами жителька Запоріжжя Вікторія Окольніча.

Особливістю закладу була можливість взяти гарячі напої навинос. Щоби запобігти крадіжкам, каву та чай відвідувачам наливали в деформовані чашки: трохи побиті, а деякі й зовсім без ручки. Це стало одним із символів запорізького “Парижу”.

Із часом на заміну чашкам прийшли одноразові стаканчики, розмови про живопис змінилися на розмови про Інтернет-форуми, поціновувачів некомерційної музики ставало все менше, а неформальний рух поступово згасав – це все передбачало занепад “Маленького Парижу”. Остаточно кафе зачинилося в 2007 році, проте спогади про нього й досі живуть в серцях запоріжців, нагадуючи їм про свою молодість.

Юлія Матковська


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |