misto.zp.ua

Інтим під розписку

Перший день як в Україні почав діяти новий закон про обов’язкову взаємну згоду на сексуальний контакт. Зміни відбулись у Кримінальному кодексі. За чинним законом №2227-VIII розширено коло можливих обвинувачених у “згвалтуванні”. 

Такі зміни пов’язані в першу чергу з процесом ратифікації Стамбульської конвенції про запобігання домашньому насильству та сексуальних злочинів по відношенню до жінок. Із 11 січня діє оновлене положення за яким будь-яка людина після статевого акту може заявити у поліцію, що не давала згоди на секс. 

Покарання залишилося – 5 років позбавлення волі. Але окрім  грубого фізичного насильства та погроз “згвалтуванням” вваєжається вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних з вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи (термінологія закону).

  • “незалежно від добровільної згоди” кримінальна відповідальність передбачена за статеві зносини повнолітнього з особою, яка не досягла 14-річного віку. Арешт від 8 до 15 років.
  • За статтею про примус до сексу до відповідальності буде залучатися не тільки начальник на роботі, але і будь-хто з колег. Покарання – штраф до 850 грн або арешт до 6 місяців.
  • За зґвалтування чоловіка, колишнього чоловіка, родича або близької людини порушник може отримати тюремний термін на 5-10 років.
  • Домашнє насильство (умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне) тепер буде каратися громадськими роботами від 50 до 240 годин або арештом на строк до 6 місяців, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 2 років.
  • Якщо потерпілий відмовляється від кримінального провадження, то закрити справу не зможуть – потрібно угоду про примирення сторін тільки з ініціативи потерпілого.
  • Нестимуть відповідальність і жінки, які шантажує чоловіка вагітністю, щоб він одружився. При чому такий шлюб може бути визнаний недійсним навіть через кілька років.
  • Примушування до аборту без добровільної згоди потерпілої тягне обмеження волі до 5 років або тюремний строк до 3 років.

“Закон покликаний вирішити проблему того, що часто сексуальне насильство трапляється в шлюбі, але жінки навіть не сприймають цей примус до сексу як порушення їхніх прав. Якщо я жінка і я вийшла заміж – це мій безпосередній обов’язок. Неважливо, захочу я чи ні – чоловік зобов’язаний отримувати задоволення. Там перша робота, яка ведеться, це психологічна. Ми відкриваємо очі на те, що кожен має право погоджуватися на секс чи ні. Наша згода має бути добровільна”, – каже директор департаменту національних гарячих ліній ГО Ла Страда-Україна Олена Кривуляк для УНІАН.


В Європі існує  десять країн, де за чинним законодавством на секс необхідно отримати згоду, серед них Великобританія, Ірландія, Німеччина, Кіпр, Швеція. Як тепер  можна подбати про юридичну безпеку? Соціальні мережі вибухнули прикладами нотаріусно-завірених розписок де треба вказувати  понятих або ж постами з проханням створити держслужбу, що видаватиме ліцензії на інтим. Однак законодавство трактує отримання дозволу на секс досить широко і без підписів і печаток.  Згодиться усне “так”.

 

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в