misto.zp.ua

Фредрік Бакман: хто він, і чому його книжки популярні в усьому світі?

Сьогодні Фредрік Бакман знаний як найвидатніший шведський письменник. Як йому вдалося досягти таких результатів? Чому люди з першої прочитаної сторінки закохуються в його книжки? В чому полягає його феномен? Намагатимусь відповісти на ці питання нижче.

Секрети біографії

Блогер, журналіст і письменник Фредрік Бакман народився і виріс у місті Гельсінгборг, що на півдні Швеції. Певний час він вивчав релігієзнавство, але згодом подався у водії-далекобійники. З 2006 року почав свою журналістську кар’єру: писав замітки для ранкової газети свого рідного міста Helsingborgs Dagblad, для стокгольмського журналу Moore Magazine, для шведської газети Metro.

У 2008 році Бакман вирішив стати блогером і присвятив перший блог підготовці до свого майбутнього весілля, яке відбулося роком пізніше.

З квітня 2010 року по травень 2015 року вів свій блог у журналі Magazine Café, перші пости у якому присвятив Зимовим Олімпійським іграм 2010 року в Ванкувері.

А вже з травня 2015 року веде блог на своєму офіційному сайті fredrikbackman.com.

Фредрік Бакман. Фото: Мир Идей

Історія успіху

Як і більшість талановитих письменників, Бакман мав нелегкий шлях до визнання. Перші кроки до успіху були важкими. Дебютував він у 2012 році, випустивши одночасно два романи: «Чоловік на ім’я Уве» і «Речі, які моєму синові слід знати про світ». Першу книгу майбутній письменник розіслав до багатьох видавництв, але схвальних відгуків так і не отримав. Один за одним публіцисти запевняли, що книга чудова, але продаватися у Швеції не буде.

Вперше роман «Чоловік на ім’я Уве» з’явився у виданні Café. Проте згодом Бакман таки знайшов видавця, який точно не пожалкував про своє рішення взяти книгу до друку. Протягом наступних чотирьох років «Чоловік на ім’я Уве» розлетівся майже мільйонним накладом. А вже у 2013 році роман було опубліковано в США, де він аж на 42 тижні затримався у топі бестселерів за версією Нью-Йорк Таймс. На той час такого результату не мав жоден європейський роман. Молодий письменник підкорив не лише батьківщину, а й більшість країн далеко за її межами. Так «Уве» почав свій шлях до міжнародного улюбленця. Зараз книга має шалену популярність і перекладена 25 мовами світу, як і інші роботи Фредріка Бакмана.

До речі, у 2015 році вийшла чудова екранізація роману «Чоловік на ім’я Уве», яка отримала схвальні відгуки як від кінокритиків, так і від звичайних глядачів. Фільм увійшов до списку найбільш популярних кінофільмів Швеції всіх часів і отримав 2 номінації на премію «Оскар» 2017 року як «Кращий фільм іноземною мовою» і «Кращий грим і зачіски».

У 2020 році навіть очікувався американо-шведський ремейк цього фільму з Томом Генксом у головній ролі, проте зйомки призупинилися через пандемію коронавірусу, тому дата виходу фільму в прокат досі невідома. Тож чекатимемо.

Топ-3 книги Фредріка Бакмана, на які варто звернути увагу

Звичайно, знайомство з цим автором варто розпочати з його дебютного роману «Чоловік на ім’я Уве». Це історія про буркотливого чоловіка у похилому віці, який, здається, терпіти не може нічого і нікого в цілому світі. Він живе за чіткими правилами і принципами, а інші люди викликають в ньому невдоволення й агресію. Та чи такий Уве насправді? Що ж за історія ховається у його серці? Щоб розібратися у цьому, раджу прочитати цей роман якомога швидше.

Книга Фредріка Бакмана «Чоловік на ім’я Уве». Фото: Yakaboo

Неодмінно варта уваги й книжка «Моя бабуся просить їй вибачити», яка стала бестселером у США, Німеччині, Норвегії, Ісландії, Південній Кореї та Японії. Всього у світі продано вже близько двох мільйонів примірників цього роману. Ельза та її бабуся найкращі подруги, але це триває недовго. Невдовзі бабуся помирає і залишає онучці листи, адресовані тим, перед ким вона відчувала свою провину. Тож Ельзина пригода починається…

У цій книзі Бакман пише про дитину, що живе в середині кожного з нас, про сумне й смішне, а також про одне з найважливіших прав людини – право бути собою і відрізнятися від оточуючих.

Книга Фредріка Бакмана «Моя бабуся просить їй вибачити». Фото: Yakaboo

Наступний роман «Брітт-Марі була тут» розповідає про одну з героїнь попередньої книжки, яка дуже переймається тим, що про неї скажуть інші, та намагається завжди поводитися як культурна людина. Зневірившись у всьому, жінка таки вирішує змінити свою долю. Брітт-Марі поринає в інше життя, де отримує можливість бути собою і не боятися власних мрій. Цей роман про дружбу, мужність протистояти втратам, мрії, що справджуються, про те, що життя відкривається тільки для тих, хто по-справжньому готовий до змін і має здатність поважати інших.

Книга Фредріка Бакмана «Брітт-Марі була тут». Фото: Yakaboo

Феномен Фредріка Бакмана

То чому ж книги Бакмана читають у всьому світі? Відповідь буде ну дуже простою – говоріть правду, пишіть про те, що відбувається навколо, і вас обов’язково почують.

Я просто розповідаю історії. Як тільки книга опиняється у ваших руках, вона належить вам. Ваші почуття з цього приводу, хороші вони чи погані, є вашими власними почуттями. І якщо ви, принаймні, не відчуваєте наприкінці, що це було марнуванням часу… цього мені цілком достатньо.

Фредрік Бакман

Сподіваюся, що вас зацікавила творчість шведського письменника. Тож не зволікайте. Хутчіш ближче знайомитися з тими історіями, що написав для нас Фредрік Бакман!

 Дарина Рибка


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в