misto.zp.ua

Досвід офіціантки: Що ховається за очима клієнтів запорізьких кафе

Досвід офіціантки: Що ховається за очима клієнтів запорізьких кафе

У літній сезон вакантних місць стає більше, й тому студенти не губляться, влаштовуючись на роботу. Цього року до їхньої немалої кількості вирішила приєднатися і я. І ось, що з цього вийшло. Цього літа я тимчасово стала… офіціанткою.

 Перший етап – влаштуватися. Моя мета: звичайне кафе, яке не скаржиться на кількість відвідувачів. Народу, я вам скажу, тут хоч відбавляй. Але перше, що здивувало, як мене, дівчину-студентку без досвіду роботи, так легко взяли на роботу?

 Зайшовши до приміщення, я була в захваті від інтер'єру, все зроблено зі смаком: офіціанточки в уніформах, дорогі меблі, незвичайні картини. На перший погляд, чистенько. Але мені кортіло побачити основне – кухню. Думала, що зараз відкриються двері, і я побачу ту кіношну кухню, яку ми звикли собі уявляти: білесенькі кітелі, чистесенька техніка. Але перед моїми очами постала кімнатка розміром два на чотири метри.

Перше, що я відчула, – неприємний запах. Я була вражена: жовта стеля, брудна підлога, стіни з вищербленою кахельною плиткою та в плямах, чорнющі сковорідки й каструлі, пом’яті холодильники. Але шокувало мене більше не це, а … таргани! Вони поводили себе так, ніби їм там місце.

Великі таємнці маленьких людей

 Вливання в колектив було надзвичайно простим, вже через тиждень мені розповіли всі плітки й таємниці цього маленького «раю». Як виявилося, працівники звідси забирають ноги так, що тільки п’яти виблискують. А все через нахабство й неповагу керівництва. Сюди легко влаштуватися через постійну зміну персоналу, але не так легко піти. Бо зазвичай своїм «маленьким рабам» загилюють штрафи, які потрібно відпрацювати.

 Наступне, що дізналася, стосувалося кухні. Я частенько заглядала до жіночок-кухарів, і побачене вражало. Тут і мови не було про те, що риба й м’ясо повинні нарізатися на різних дошках і готуватися в різних сковорідках. Недоречно говорити й про свіже м'ясо – воно завжди було заморожене, а інколи навіть не першої свіжості. Але на це ніхто не зважав.

У холодильнику теж був жах: цибуля поряд із тістечками, відкритий майонез із ложкою в середині, якісь кісточки, яким не місце поряд із їжею. Був ще один, підбитий, старенький, давно нечищений всередині, зовсім забутий холодильник, який призначався для м’яса з рибою.

 Часто я спостерігала й за тим, як пригорали страви, як продукти розсипалися підлогою, як таргани «гостювали» в тарілках. Ніхто й не думав про переробку страви, оскільки це було б уже за кошти кухаря. Тому про якість страв ви можете здогадуватися самі. Як розповіли кухарі, якщо заробітна плата затримується, то й страви вони роблять на так-сяк.

Чистота – запорука успіху

 У кафе працювали дві літні жінки-прибиральниці. Працювали вони непогано, але тільки там, де могли дістати. На перший погляд ніби чисто, але не скрізь. Люстри, здавалося, роками не милися, й усім було байдуже на них. На кухні прибирання йшло поверхово. Витяжка була аж чорною, її не надто намагалися чистити, газові плитки далеко не блищали. А за холодильник взагалі страшно заглядати, бо ще ні разу за ним не прибиралося.

 Звичайно, для відвідувачів все здавалося ідеальним, бо в туалеті й залі постійно мили підлогу, був приємний аромат, офіціанти ввічливі. На перший погляд, все ідеально, а з середини…

Дар’я СІМУТІНА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |