misto.zp.ua

День охорони довкілля: “Як проекти іноземних екологів врятують Запоріжжя”

р

Не секрет, що стан екологіі у Запорізькому краї потребує особливої уваги. Екологи сходяться на думці, що сфера охорони навколишнього середовища та енергозбереження вимагає більш активних дій.

Велику роль  зіграли нові стратегії розвитку екології, реалізація яких запланована у період до 2020 року. Хоча процес проходить відносно повільно, окремі пункти плану вже виконані або знаходяться на фінальному етапі. Так, Міністерство екології у своєму звіті за минулий рік зазначає, що наразі план на розвиток транскордонного виробництва виконаний повністю.

Станом на 2017 рік Запорізька область входить до найбільш забруднених

п

.

Однак, простежується й, ледь помітна, позитивна тенденція. Щорічно, починаючи з 2011 року, зменшується сумарний обсяг викидів. Наприклад, до 2016 року їхня річна кількість зменшилась з 77,6 тис. до 59,1 тис. тон.

Але, на жаль, є й негативний бік: заходи, спрямовані на раціональне використання природного ресурсу на паузі, бо «очікувані зміни у законодавстві ще не відбулись». Зокрема, мова йде про нові плани поводження з відходами.

Неоднозначний розвиток охорони навколишнього середовища та відповідно складна екологічна ситуація приваблює міжнародних експертів. Так, місто Запоріжжя вже другий рік поспіль стає місцем проведення міжнародного “Еко Форуму”.

Масштаби другого форуму, що відбувався з 30 травня до 1 червня 2018 року, в порівнянні з першим, лише виросли. Все більше країн долучається до вирішення нагальних проблем у сфері екології. Так, у цьому році до великої дискусії долучились такі країни, як Німеччина, Ізраїль, Канада, Азербайджан, Польща, Чехія.

На відкритті форуму перший заступник голови запорізької облдержадміністрації Елла Слепян зазначила, що Запоріжжя є “ділянкою для експериментів”, бо саме це місто буде локацією для відтворення всіх запропонованих проектів.

а

Офіційний логотип Еко Форуму — 2018

Однією з провідних тем зустрічі стало забруднення водойм. Міністерство екології опублікувало рейтинг 100 основних підприємств-забруднювачів. У списку запорізькі: “Дніпроенерго”, “Запоріжсталь”, “Павлоградвугілля”, “Бердянськводоканал”.

У Запоріжжі найбільшим забрудником води є завод “Запоріжсталь”, який за офіційними даними викидає 77 360 тон шлаків та металів у навколишнє середовище. Станом на кінець 2016 року, обсяг стічних вод сягав 54,3 млн м3, а у 2015 році ця цифра була на 5,21 м3 більшою, що вказує на позитивну динаміку, хоча вона все одно є недостатньою у масштабах області та країни в цілому. Щоб порівняти обсяги викидів, “ДТЕК Павлоградвугілля” Запорізької області, наприклад, у 2016 році забруднив 11,12 млн м3 водойм регіону.

ы

Іноземні та вітчизняні екологи, що були присутні на форумі, сходяться на думці, що проблема забруднення водойм є доволі гострою, особливо, в таких промислових регіонах, як наш. Райнер Нітше, заступник мера міста Магдебург та учасник делегації від Німеччини, зазначив, що його колеги нададуть підтримку у процесах очищення вод.

Зокрема, на форумі було запропоновано масово запровадити систему знезараження води за допомоги змішаних оксидантів. Технологія  компанії MIOX, лідера у виробництві водоочисних приладів, дозволить не тільки значно скоротити утворення різних  шкідливих сполук (завдяки вдалій синергії окислювачів у розчинах), а й кількість фінансових витрат на очищення води. В перспективі це дозволить досягти більш суттєвих результатів, особливо, серед найбільш небезпечних підприємств-забруднювачів.

ф

Принцип роботи системи

У рамках проекту Міжнародної технічної допомоги “Партнерство для розвитку міст” (Проект ПРОМІС) Даг Хікман, радник з питань екологічної збалансованості у складі делегації з Канади сумісно з Геннадієм Марушевським, консультантом з питань охорони довкілля Проекту розробили посібник «Зелений» бізнес для малих і середніх підприємств. Проект впроваджується з 2015 по 2020 роки та спрямований на підвищення якості умов для розвитку середнього та малого бізнесу, а також місцевого економічного розвитку.

“Зелений бізнес” означає :

  • Мінімізацію впливу бізнесу на довкілля, виконання та перевиконання ним нормативних вимог до екологічних показників.

  • Вироблення таких традиційних і нових продуктів і таким способом, щоб знизити вплив на довкілля.

  • Використання ресурсів та енергії, які були вироблені з урахуванням мінімізації впливу на навколишнє середовище.

Концепція “Зеленого” бізнесу активно впроваджується та розвивається у країнах Євросоюзу та у Канаді. У країнах ЄС у секторі екотоварів та послуг працює близько 3,4 млн людей, тоді як у Канаді близько 700 тис. Масове запровадження такої стратегії розвитку екологічно корисного бізнесу допоможе Україні не тільки скоротити державні витрати на збереження навколишнього середовища, а й заохочувати нових людей у процеси охорони довкілля.

е

  Також на форумі був запропонований концепт “Зеленого офісу”. Презентувала його на форумі Галина Бузан, координатор проектів ВГО «Жива планета». Проблема великого споживання офісами природних ресурсів та електроенергії постає досить гостро — 40% усіх корисних копалин споживають саме офіси по всьому світу. Враховуючи щоденну роботу їхньої більшості, обсяги споживання досягають критичних значень.

Головні засади функціонування “зеленого” офісу, який покликаний розв`язати частину проблем, є такими: підвищення енергоефективності як у локальному, так і глобальному плані, зменшення споживання як природних ресурсів, так і офісних матеріалів. Внаслідок цього, відповідно, й зменшити обсяги відходів та забезпечити якісну утилізацію. Ці всі фактори, а також сталий транспорт та мобільність офісу, сприяють створенню здорового офісного середовища (посібник “Зелений офіс або нагальна вимога часу”).

 Концепцію можна умовно поділити на сектори:

  • “Офісна техніка” (раціональне використання комп`ютерів та іншої техніки, економія електроенергії)

  • “Освітлення” (максимальне використання денного світла, відмова від ламп розжарювання та економія часу роботи лампочок)

  • “Друкування документів” (раціональне використання паперу)

  • “Опалення” (добре ущільнення приміщень, грамотне провітрювання)

  • “Вода” (усування протікань кранів або бочку, економне витрачання води)

  • “Повторне використання” (вторинне використання старих непотрібних речей)

  • “Переробка для повторного використання” (переробка офісного непотребу)

  • “Дорога на роботу” (заохочення до більш корисного для екології та здоров`я працівників пересування).

Досвід іноземних екологів має ключ до прискорення дуже повільних процесів покращення екології регіону. І хоча перші кроки вже зроблені, наразі не всі підприємства та офіційні структури здатні сприяти впровадженню нових стратегій у життя. На це є причини як організаційні або фінансові, так і інші.

ц

Головні правила “Зеленого офісу” у ілюстраціях

Поки, заплановані до 2020 року, зміни у екологічній сфері не будуть реалізовані. Про ефективну та виправдану роботу над новими проектами не може йти мова.

Перед Запоріжжям постала низка важливих завдань у цій сфері, які будуть вирішені не в близькій перспективі, але мають усі шанси не канути в Лету… якщо про ці завдання будуть пам`ятати не тільки низи, але й верхи.

Микола Мельничук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в