misto.zp.ua

“Будинок “Слово”. Нескінчений роман” огляд фільму та відгуків

Українська історична драма режисера Тараса Томенка. Його зйомки розпочалися ще у 2017 році, а сама робота над фільмом тривала понад 10 років. Загальний бюджет фільму 60 мільйонів гривень, половину надало Державне агентство з питань кіно.

Світова прем’єра фільму відбулася на 37-му Варшавському кінофестивалі у 2021 році, а українська — 16 червня 2022-го на фестивалі «Миколайчук OPEN» в Чернівцях.

Про що

Кінострічка розповідає про період 1920-1930 років. У 1927 році в Харкові за наказом Сталіна збудовано кооперативний будинок «Слово», у якому оселилися найкращі українські митці – поети, письменники, художники та режисери. Під один дах переїжджають Микола Хвильовий, Остап Вишня, Павло Тичина, Володимир Сосюра, Михайль Семенко, Анатоль Петрицький, Антін Дикий та інші. Усіх їх намагалися змусити працювати на благо системи, проте незгода обертається репресіями, розстрілами та переслідуваннями.

«Сюжет – вигаданий, але все, що стосується персонажів, біографічних даних у фільмі, це дуже вивірена історія», – слова продюсера фільму Олега Щербини.

Акторський склад

У головних ролях: В’ячеслав Довженко, Геннадій Попенко, Лєра Ходос, Юрій Одинокий, Ніна Набока, Марина Кошкіна, Андрій Ісаєнко, Костянтин Темляк, Роман Ясіновський і Євген Ламах. На думку режисера фільму Тараса Томенка, основним акторським відкриттям в українському кіно став Дмитро Олійник з його дебютом у ролі юного поета-початківця Акімова.

«Він з роллю впорався надзвичайно потужно. Це буде дійсно несподіванка», – поділився режисер в інтерв’ю у «Ранку Вдома».

Оцінки та рейтинг

Фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман» зібрав майже 13 млн грн за три вікенди у прокаті. Він отримав досить високий рейтинг: КіноБаза: 8.6, Кіноріум та IMDb – 8.4.

«Це фільм про Розстріляне відродження, яке у міжвоєнний період могло зробити нашу модерну культуру модною в усьому світі, а Україну – могутньою. Але на той момент Україна внаслідок поразки у війні за незалежність опинилась у лещатах совєтської імперії, а відтак відбувалось знищення української інтелігенції, Голодомор, геноцид українського народу. Все це є у фільмі», – слова голови БФ «Берегиня» Надії Вовк.

«У фільмі багато літературних вечорів, розмов, бійок, випивки. Це саме правдиве життя, яке змушує молодь цікавитися літературою, бо молоді люди бачать харизматичних, зухвалих письменників, а не тільки величних геніїв», – підкреслює автор трейлеру і засновник проєкту «МУР» Олександр Хоменко.

На інформаційному сайті КіноБаза є два відгуки про «Будинок «Слово». Нескінчений роман»:

Tarex 9/10 (13 травня 2024):

«Почнімо з того, що історія ця незвичайна. Просто інколи не зрозуміло де вигадка, а де реальність. Загалом більшість подій – реальні, але сюжетна лінія Акімова це повна вигадка…

Фільм розповідає лише про початок «розстріляного відродження», але та напруга і гра акторів в деяких моментах заставила вжатися в крісло від дискомфорту…

Чи варто дивитися фільм? Безумовно! Чи він є тяжким? Так! Єдиною розрадою у фільмі це Семенко (рекомендую ознайомитись з його творчістю, це шось))».

Фарбований Лис 8/10 (1 червня 2024):

«Головна проблема фільму в тому, що це повинен бути не фільм, а серіал. Мало емоційної прив’язки до героїв, щоб в повній мірі відчути весь трагізм фіналу. Хотілось би так щоб аж кров холонула. А так всі крім Хвильового тут в якості камео, можна так сказати. І це головна проблема фільму. Мені здається і режисер це розумів, тому змістив акценти зосередившись на зображенні самого явища як такого. А от операторська робота, ну тут я вклоняюсь, для мене вона зробила фільм на голову, а то і на десять голів вище. Естетичне задоволення від перегляду багато вартує. Це хороший фільм і хочеться щоб його подивився кожен українець».

Олена Рачук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |