misto.zp.ua

Арсен Савадов – провокатор чи геніальний митець?

Творчість відображає митця. Тому ті, хто бачили творчість Арсена Савадова як тільки не називали його: сатаністом, безумцем, м’ясником. Та багато професійних критиків можуть розгледіти у його роботах геніальність і скриті алюзії на соціально-важливі теми. Музами його творчості виступали шахтарі, геї, професійні моделі й навіть мерці. Це геніальність у розрізі безумства, чи простий екстравагантний хід для привернення уваги? Щоб дізнатися відповіді на ці питання розглянемо перші кроки у творчості ще юного митця.

 

Український художник Арсен Савадов народився 1962 року 14 вересня у місті Київ. Арсен талантом пішов у батька, Володимира Савадова. Володимир також був відомим художником-ілюстратором. Хоча почати власний творчий шлях Арсена змусила саме матір, котра розгледіла у сині талант ще змалечку. Освіту Арсен здобув у Київському державному художньому інституті у 1986 році.

Перший серйозний крок у творчій кар’єрі Арсен робить лише через рік після завершення навчання. Він разом з Георгієм Сенченко намалювали картину “Печаль Клеопатри”, що мала приголомшливий успіх. Роботу на паризькому ярмарку FIAC придбав художник-неореаліст П’єр Арман. Фактично, з цієї картини, яка викликала колосальний інтерес далеко за межами СРСР, розпочався період українського трансавангарду. Однак, досить атипічну славу Арсен Савадов здобув завдяки двом провокаційним проєктам – «Донбас-Шоколад» та «Книга мертвих».

Перший проєкт показує шахтарів в атипічному наряді – балетних пачках з характерною візуальною подачею й незвичайною роботою зі світлом. Другий проєкт, як можна зрозуміти з назви, зачіпає мертвих людей. Тут митець помістив тіла з моргу у звичайнісінькі декорації квартир. Обидва проєкти впорались із завданням – провокація викликала бурхливу критику та масу палких суперечок. Після експериментів з фотографією, митець знову взяв у руки пензлик і фарби. Але це не поставило хрест на його любові до фотоплівки. Сам автор проводить досить умовну межу між малюванням і фотографією. Вся його творчість зберігає єдиний лейтмотив, зображуючи людське тіло у всіх природних і неприродних формах. Та Арсен Савадов не просто так обирає саме такі подробиці – нагота, сексуальність, жорстокість. Під усіма цими “першими шарами” криється глибока філософська думка і сатира на тему найбрудніших людських гріхів. Та звісно через такий складний і комплексний контекст, творчість художника стає елітарною, “не для всіх”. Але ті, хто зможуть завернути за вуаль і побачити суть,0 будуть задоволені скарбом, який вони відшукають.

Роботи автора відверто кажуть про те, про що люди бояться навіть думати. І якою б гротескною не була картинка – глядач не відведе очі, бо це хапає його за саму душу. У цьому і заслуга пана Арсена Савадова. Він один з перших, хто показав людям, наскільки жахлива тоталітарна влада й що існує цілий світ новинного мистецтва: потворного і гарного. І завдяки Арсену Савадову Україна стала частиною цього мистецького світу.

Наразі художник живе і працює у Києві. Він представляв Україну на 49-й Венеціанській бієнале. Музеї Парижа, Нью-Йорка та приватні колекції дбають про його картини і високо їх цінують. За допомогою цього митця Україна вклала у світову добірку власні приклади сюрреалізму і постмодернізму. Це був невеликий крок для людини, та великий крок для всього українського мистецтва.

Ілля Кучерявий


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |