misto.zp.ua

Антична кладка і сучасний монументалізм – як виглядає круглий дім у Запоріжжі сьогодні?

Круглий будинок у Запоріжжі – унікальна пам’ятка архітектури, яка вирізняється яскравою круглою формою. Побудований на початку 20 ст. План будівлі створив відомий архітектор Георгій Лавров, відомий своїм конструктивізмом і новаторським підходом до архітектурного проєктування. Круглий будинок має бетонний фасад, який розташований на напівциліндричній основі, створюючи виразний і привабливий силует.

Висота споруди становить 30 метрів, а діаметр – 23 метри. Він прикрашений ошатними деталями, зокрема декоративними колонами, які додають йому шарму та елегантності. Своїм зовнішнім виглядом будинок посилається до відомого ДніпроГЕСу, що також знаходиться у місті. Колони гарно вплітаються в основну структуру будинку і показують імперіалістські нахили, які стали популярні в СРСР на початку 1930-х років. Якщо подивитися на конструкцію в цілому вона сильно віддає античним стилем, яким певно захоплювались будівельники і головний архітектор.

Попри історичне значення та архітектурну красу, Круглий будинок прийшов у занепад у другій половині 20 століття. Раніше, споруда претендувала на найбільшу будівлю у місці. За задумом архітектора, споруда мала стати житлом для елітних інженерів і партійних діячів. Теперішня “модернізація” споруди у вигляді пластикових елементів сильно спотворює колишню велич будівлі. Якщо раніше елементи доповнювали один одного, то тепер будинок навряд можна назвати цілісним.

Сьогодні Круглий будинок приваблює відвідувачів з усього світу, які приїжджають, щоб помилуватися його унікальним дизайном. Цей дизайн можна узагальнити як радянський монументальний класицизм. Хоча деякі дослідники стверджують що будівля сміливо може претендувати на стиль артдеко. Загалом Круглий будинок є справжньою перлиною Запоріжжя, свідченням креативності та винахідливості архітекторів та будівельників, які його створювали. Його характерний дизайн і багата історія роблять його місцем, яке варто відвідати
всім, хто цікавиться архітектурою та історією.

Ілля Кучерявий


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в