misto.zp.ua

Все, що ви хотіли знати про пенсії

Все, що ви хотіли знати про пенсії

На чисельні запитання запоріжців надає роз’яснення заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в Запорізькій області – начальник управління застосування пенсійного законодавства Вікторія ТЕРЕЩЕНКО.

1. Жінка має загальний стаж 30 років. При цьому є матір’ю дитини зі статусом інваліда з 7 до 18 років. Чи має вона право на достроковий вихід на пенсію у 50 років?
– Чинним законодавством передбачено право на дострокову пенсію за віком, зокрема, матерів інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу.
У разі, якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, жінці необхідно надати висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що дитина мала медичні показання для визнання її дитиною – інвалідом до досягнення шестирічного віку.

2. Як перевести пенсійну виплату з банківської установи на поштове відділення та навпаки, за фактичним місцем проживання в умовах дії карантину?
Сервісні центри Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області працюють в штатному режимі з 8-00 до 19-00 год. без обідньої перерви. З метою запобігання поширення корона вірусу COVID-19 прийом громадян здійснюється через бокси.
– Відповідно до ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія виплачується щомісяця організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України або перераховується на визначений цією особою банківський рахунок у порядку, передбаченому законодавством. Вибір способу отримання залежить від особистого бажання пенсіонера. Заява про виплату пенсії подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача.
Для вирішення питання зміни способу отримання пенсії радимо звернутися до управління Пенсійного фонду України за фактичним місцем проживання. Крім того, заяву про зміну способу виплати можна подати до Пенсійного фонду, не виходячи з дому, у найбільш безпечний спосіб – дистанційно, скориставшись вебпорталом Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

3. Протягом 13 років я працювала медичною сестрою в дитячому садку, а зараз вже 17 років працюю медсестрою в санаторії. Чи матиму я право на виплату грошової допомоги під час виходу на пенсію за віком у наступному році?
– Відповідно до Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191, допускається підсумування страхового стажу за періоди роботи, які дають право на призначення пенсії відповідно до пунктів “е”-“ж” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення”.
Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909, передбачено, що лікарі та медичний персонал (незалежно від найменування посад), які працюють у санаторно-курортних закладах, до яких належать санаторії, та які працюють у начальних закладах і установах, зазначених у розділі «1. Освіта», належать до числа осіб, що мають право на пенсію за вислугу років. Дошкільні навчальні заклади всіх типів, до яких належать дитсадки, зазначено в розділі «1. Освіта».
До того ж важливо, яку форму власності має санаторій, в якому Ви працюєте. Якщо він має державну або комунальну форму власності, й на час досягнення пенсійного віку Ви працюватимете в ньому на посаді медсестри, то при призначенні пенсії за віком Вам буде призначено грошову допомогу.

4. Я працювала в Іспанії. Чи буде мені призначено пенсію за стаж, набутий у цій країні?
– Питання призначення пенсії громадянам України, які працювали на території Королівства Іспанія, врегульовано положеннями угоди між Україною і королівством Іспанія про соціальне забезпечення громадян від 07.10.1996 (далі – Угода).
Угоду укладено за пропорційним принципом фінансування пенсій, згідно з яким кожна сторона призначає та виплачує пенсію за страховий стаж, набутий на своїй території. Водночас для визначення права на пенсію беруть до уваги також страховий стаж, набутий на території іншої договірної сторони.
Для розгляду питання щодо призначення особі пенсії компетентні органи України та Іспанії обмінюються формулярами зв’язку і надсилають одна одній підтвердження страхового стажу.

5. У червні поточного року я досягла пенсійного віку та звернулась за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Мій страховий стаж складає 24 роки. Чи правомірно мені відмовили в призначенні зазначеного виду пенсії?
– Відповідно до ст.36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника мають непрацездатні члени сім’ї, зокрема, дружини, якщо вони досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону, або є особами з інвалідністю.
Вік виходу на пенсію залежить від тривалості набутого особою страхового стажу. Оскільки для призначення пенсії особам, які досягли пенсійного віку у 2020 році, потрібно мати не менше як 27 років страхового стажу, права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника Ви не маєте.

6. Я з 2014 року отримувала пенсію по інвалідності, призначену відповідно до Закону України “Про державну службу” та продовжувала працювати. Чи можливо при переведенні в поточному році на пенсію по інвалідності відповідно до Закону України “Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування” врахувати стаж та заробітну плату, набуті з моменту призначення пенсії по час подання заяви на переведення?
– Частиною третьою статті 45 закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон) передбачено, зокрема, що переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, зарплату (дохід) та інших документів, що перебувають на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.
Отже, у разі переведення Вас із пенсії по інвалідності, призначеної за Законом України “Про державну службу”, на пенсію по інвалідності відповідно до Закону, пенсію можна обчислити з урахуванням страхового стажу й заробітної плати, набутих по місяць, що передує місяцю звернення за переведенням.

7. У травні поточного року я досяг 60 років, маю 17 років 4 місяці страхового стажу. Коли я матиму право на призначення пенсії за віком?
– Відповідно до частини першої статті 26 закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон) право на призначення пенсії за віком у 2020 році мають чоловіки після досягнення 60 років та за наявності страхового стажу не менше як 27 років.
Зважаючи на положення частини другої статті 26 Закону, у разі відсутності в особи у 2020 році 27 років страхового стажу після досягнення віку 60 років право на призначення пенсії за віком така особа набуде після досягнення віку 63 роки у 2023 році за наявності на час досягнення цього віку страхового стажу не менше як 20 років. У разі відсутності зазначеного страхового стажу право на призначення пенсії за віком особа набуде після досягнення віку 65 років у 2025 році (частина третя статті 26 Закону).
Отже право на пенсію за віком Ви набудете після досягнення віку 65 років, якщо до того часу не зміниться тривалість Вашого страхового стажу.

8. Чи є пільги щодо обчислення стажу роботи в шкідливих умовах за Списком №2?
– Статтею 114 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено умови призначення пенсій за віком на пільгових умовах за Списком № 2. Це пенсія, яку призначають раніше загальновстановленого віку за роботу у важких та шкідливих умовах праці.
Страховий стаж зараховується в одинарному розмірі, крім стажу за роботу в особливо важких та особливо шкідливих умовах праці за Списком № 1.
Пільг щодо обчислення стажу роботи у важких та шкідливих умовах за Списком № 2 чинним законодавством не передбачено.

9. Я народилася у 1962 році, зараз отримую пенсію, призначену мені як особі з інвалідністю ІІІ групи. Мій страховий стаж становить понад 35 років. Чи можу я не працювати і вийти на пенсію за віком?
– Умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Такою умовою є пенсійний вік, який залежить від тривалості набутого особою страхового стажу. Зважаючи на дату народження, Ви досягнете 60-річного віку у 2022 році, коли необхідний для призначення пенсії стаж становитиме не менше як 29 років.
Водночас, непрацюючі особи з інвалідністю ІІІ групи за їхнім вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності страхового стажу 30 років у жінок. У разі звільнення з роботи Ви набудете право на пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком. Для цього Вам треба подати відповідну заяву і документи про звільнення з роботи.

10. Чи зараховується до страхового стажу для обчислення пенсії період отримання допомоги по безробіттю?
– Згідно зі ст.24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю включається до страхового стажу.
Період отримання допомоги по безробіттю підтверджується до 01 січня 2010 року на підставі записів у трудовій книжці, а починаючи з 01 січня 2010 – довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб.

11. Я працювала в шкідливих умовах за Списком № 2 у психіатричній лікарні. Чи буде зараховано цей період у подвійному розмірі під час обчислення страхового та пільгового стажу?
– Частиною четвертою статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, які зараховували до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цього закону (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.
Пільговий порядок обчислення стажу роботи, передбачений законодавством, що діяло раніше, за період із 1 січня 2004 застосовується тільки в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років.
Відповідно до статті 60 Закону України “Про пенсійне забезпечення” робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, у інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у закладах з надання психіатричної допомоги зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.
Зважаючи на зазначене, роботу в психіатричній лікарні до 01.01.2004 буде зараховано як до пільгового, так і до страхового стажу в подвійному розмірі, а період роботи в зазначеному закладі після 01.01.2004 буде обчислено в подвійному розмірі тільки в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в