misto.zp.ua

Вивозили силою і обманом: свідчення про депортацію українських дітей у РФ

Деякі з українських дітей, яких окупанти депортували у Росію, розповіли, що їх вивозили силою.

Як війна впливає на прихисток дітей-сиріт в Україні

У РФ усиновлення українських дітей подається як патріотичний акт

Кореспондентка газети поспілкувалась з кількома переселеними дітьми з Маріуполя та інших міст на Донбасі, яких окупанти примусово вивезли в Росію, де їх змусили приймати російське громадянство та передали на опіку, чи усиновлення у російські сім’ї.

Лондонська кореспондентка Емма Бубола, яка протягом кількох місяців відстежувала долі українських дітей у Росії, пише, що "за допомогою усиновлення Росія перетворює українських дітей на воєнну здобич".

Деякі з українських дітей, яких окупанти депортували у Росію, розповіли журналістці, що їх вивозили силою, чи обманом, обіцяючи в Росії комфортне життя у нових родинах. "Ніхто мене не питав", – сказала у розмові 14-річна Аня, яка жила у дитячому будинку в Маріуполі. Аня втратила зв’язок зі своєю матір’ю в Україні і змогла його відновити лише за допомогою пошуків журналістки.

Як йдеться в статті, у Росії усиновлення українських дітей подається як патріотичний акт. Передача дітей у російські родини та вручення їм російських паспортів широко висвітлюється на російському телебаченні. Посилаючись на розмови з українськими родинами та їхніми вивезеними дітьми, журналістка зазначила, що хоча багато дітей походять з дитячих будинків, але родичі або опікуни хочуть їх повернути.

"Це систематичне переселення є частиною ширшої стратегії російського президента Володимира Путіна щодо ставлення до України як до частини Росії та розглядання його незаконного вторгнення як благородної справи. Його уряд використовував дітей – у тому числі хворих, бідних і сиріт – у рамках пропагандистської кампанії, яка представляє Росію як благодійного рятівника", – йдеться у статті.

Українська влада заявила, що не всі діти, яких російська влада вивезла у Росію, не мали батьків. Деякі їх втратили саме в результаті російських обстрілів, деякі були позбавлені батьківської опіки через те, що батьків арештувала російська влада.

Українська влада наголосила, що масове переміщення дітей є потенційним військовим злочином, незалежно від того, чи були діти сиротами.

Як Росія вивозить українських дітей

1 вересня заступник голови Комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко заявив, що з початку повномасштабної війни щонайменше 557 тис. українських дітей були незаконно вивезені до Росії.

11 вересня в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомили про повернення в Україну з Росії 31 вивезеної окупантами дитини.

За деякими даними, з початку повномасштабного вторгнення Росія вивезла на свою територію понад 1,18 млн українців.

9 жовтня перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський зазначив, що окупанти можуть не повернути дітей, яких з Херсонської області вивозять до Росії нібито на оздоровлення.

А 15 жовтня заступник офіційного представника Держдепартаменту Ведант Пател заявив, що за даними Держдепартаменту США, з початку вторгнення російських військ з України у віддалені райони Росії були вивезені 260 тис. українських дітей.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

В 2004 году один молодой человек решил помочь детям в интернате. Парня звали Альберт Павлов, и он хотел подготовить детей к выходу во взрослую жизнь. Ведь за воротами интерната нет нянь и воспитателей, а на завтрак, обед и ужин надо сначала заработать. Так появился проект www.deti.zp.ua

В 2007 году проект перерос в Благотворительный фонд «Счастливый ребёнок» с офисом, сотрудниками и счетами в банке. Сейчас фонд объединяет тысячи жертвователей, и помогает детям, больницам, малообеспеченным и приёмным семьям. Ежегодно объём помощи составляет несколько миллионов гривен.

В этой рубрике мы размещаем актуальную информацию фонда о нуждах детей, лишенных родительской заботы, а также о потребностях тяжело больных ребят.

Надеемся на Вашу поддержку и помощь!

Контакты

Благотворительный фонд «Счастливый ребёнок»

Сайт: www.deti.zp.ua
Email: info@deti.zp.ua
FB: @detizpua
Телефоны:
+380 (50) 452-03-92
+380 (96) 700-55-91 (моб.)

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |