misto.zp.ua

«Викрадені» російськими солдатами: Українські діти-сироти та їхній опікун розповіли свою історію

Невдовзі після повномаштабного вторгнення росії в Україну, в березні минулого року, українські посадовці та правозахисні організації попередили, що російські війська почали викрадати та примусово вивозити тисячі українських дітей.

 

 

Група з 15 українських дітей-сиріт та їхній опікун кажуть, що вони опинилися в невизначеності після того, як їх захопили російські солдати, заборонили евакуюватися і насильно вивезли.

Діти, які були внесені до списку зниклих безвісти в Україні, вперше поділилися своєю історією з ABC News Live, детально розповівши про те, як група американських волонтерів врешті-решт визволила їх звідти.

«Ми не розуміли, чому [росіяни] нас забрали. Ми боялися їх і боялися бути в росії», - розповіла 14-річна Даша, одна з дітей-сиріт, в інтерв'ю ABC News.

 

Група українських дітей-сиріт та їхній опікун

Група українських дітей-сиріт та їхній опікун зараз перебувають у Грузії після перебування у заручниках у російських військ.

Минулого тижня Уповноважений Президента України з прав дитини заявив, що російські війська викрали близько 14 000 українських дітей. Російський уряд відкидає звинувачення у викраденні дітей.

Насильницьке переміщення дітей може становити тяжкий військовий злочин.

Наталія Володимирівна, директор дитячого будинку, розповідає, що вони з дітьми зібрали речі, як тільки почалася війна. Вони чекали на евакуацію, але виявилося, що за ними ніхто не приїде.

«Якби я тільки знала, що на нас чекає, - каже вона. Якби я тільки знала, що станеться. Тоді б я взяла їхні рюкзаки і пішла з ними пішки. Я не могла повірити, що цей жах триватиме так довго. Я думала, що все скоро закінчиться».

Нічого не залишалося, як залягти на дно; діти перебралися до підвалу під школою. Місто захопили, і незабаром до дитячого будинку прийшли російські солдати.

 

Група українських дітей-сиріт та їхній опікун

На записах камер спостереження видно, як російські війська входять в український дитячий будинок у березні 2022 року.

«Я дуже добре пам'ятаю цей танк, який зупинився і почав смикати дулом. Ми завмерли від жаху. Я думала, що він вистрілить у нашу школу, - розповідає Наталія. Він запитав мене, скільки у нас тут дітей, і я зрозуміла, що місцеві жителі розповіли їм про дітей. Я сказала: «Це мої діти, і я їхня мати».

Серед 15 дітей була донька американської родини Юлія, яку щойно всиновили; документи на неї оформили лише через чотири дні після початку війни. Її мама Бет Вайт каже, що очевидно, що дітей викрали.

«Я просто не знаю, як ще це можна описати, - сказала вона. Особливо з нашою ситуацією, вона не хотіла бути там. Вона хотіла повернутися додому, до своєї родини. Вони це зробили - вони захопили цих дітей».

 

Група українських дітей-сиріт та їхній опікун

Наталія Володимирівна, керівниця українського дитячого будинку, куди минулого року вторглися російські війська, розмовляє з Інес де Ла Куетара з ABC News.

Вайт дедалі більше хвилювалася - аж поки не втратила зв'язок з Юлією.

«Якби вони дізналися, що її всиновила американська сім'я, це могло б поставити її та всіх інших під великий ризик», - розповіла Райт в інтерв'ю ABC News.

Наталія розповідає, що хоча солдати добре ставилися до дітей, вони заборонили їм виїжджати. Вона каже, що вони навіть погрожували їй, коли дізналися, що вона розпитувала про допомогу в евакуації.

«[Солдати] були озброєні і злі. Один з них сидів, упершись руками в стіл, і бив по підлозі гвинтівкою, - розповідає вона. Він сказав: "Ви хоч розумієте, що ви робите і чим це може закінчитися?»

Вайт звернулася до групи волонтерів християнської благодійної організації Borderlands International, які перебували в Україні, допомагаючи евакуювати людей. Кеті Стікель, одна з волонтерів, яка згодом приєдналася до команди, розповіла ABC News, що команда зрозуміла, що дитячий будинок знаходиться за російською лінією фронту.

«Я не могла, я просто не могла змиритися з тим, що вони думають, що вони не мають значення, що вони просто як листя, яке розвіюється без напрямку і без місця призначення", - сказала Кеті Стікель. Відслідкування було однією з головних проблем у їхньому визволенні».

«І в цей момент я дійсно почала відчувати себе дуже безнадійно, якщо вони дійсно потрапили в полон до росіян. Існує велика ймовірність того, що ми більше ніколи її не побачимо, навіть якщо усиновлення буде остаточним. Вона була нашою донькою», - сказала Вайт.

Жінка розповіла, що потім її з дітьми примусово переселили в село Степанівка, що під Херсоном.

Говорить, що озброєні солдати провели ніч у дитячому будинку після того, як повідомили їй про своє рішення, щоб переконатися, що ніхто не намагався втекти.

«Цілу ніч охороняли дитбудинок. Перераховували дітей. Перевіряли, чи я когось не ховаю. Патрулювали, ходили між кімнатами», – розповіла вона.

У Степанівці за дітьми постійно стежили, і їх неодноразово використовували в пропагандистських роликах, де російські війська стверджували, що рятують дітей з України.

 

Група українських дітей-сиріт та їхній опікун

Кеті Стікель і Еш, два волонтери, які допомагали евакуювати людей з України, розмовляють з Інес де Ла Куетарою з ABC News.

Після того, як українські війська повернули Херсон, жінка каже, що її з дітьми знову примусово вивезли — цього разу до Краснодара, росія.

Оскільки російський президент прискорив процес усиновлення російськими сім’ями українських дітей, Еш і Стікель сказали, що великий страх полягає в тому, що дітей віддадуть на усиновлення.

Потім, у листопаді, через дев’ять місяців після початку війни, усі п’ятнадцять дітей перетнули російський кордон із Грузією.

Стікель розповіла ABC News, що вона та інші волонтери намагаються вивезти більше українських дітей з росії.

«Насправді ми не можемо вдаватися в механіку того, як це було зроблено, тому що це потрібно робити знову і знову, і знову, — сказала вона. — І ми справді відчуваємо цю вагу — диво — несправедливість. 15 дітей кажуть: Це диво. І все ж таки несправедливість у тому, що їх ще так багато».

 

Група українських дітей-сиріт та їхній опікун

Бет Вайт і усиновлена з України Юлія розмовляють з ABC News.

Зараз сироти живуть у новому домі в Джорджії та отримують допомогу від християнської благодійної організації Borderlands International.

Що стосується Юлії, то вона нарешті повернулася додому у Вайомінг і тепер є американською громадянкою. В інтерв'ю ABC вона розповіла, що найбільше чекає від свого нового життя в США - миру.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

В 2004 году один молодой человек решил помочь детям в интернате. Парня звали Альберт Павлов, и он хотел подготовить детей к выходу во взрослую жизнь. Ведь за воротами интерната нет нянь и воспитателей, а на завтрак, обед и ужин надо сначала заработать. Так появился проект www.deti.zp.ua

В 2007 году проект перерос в Благотворительный фонд «Счастливый ребёнок» с офисом, сотрудниками и счетами в банке. Сейчас фонд объединяет тысячи жертвователей, и помогает детям, больницам, малообеспеченным и приёмным семьям. Ежегодно объём помощи составляет несколько миллионов гривен.

В этой рубрике мы размещаем актуальную информацию фонда о нуждах детей, лишенных родительской заботы, а также о потребностях тяжело больных ребят.

Надеемся на Вашу поддержку и помощь!

Контакты

Благотворительный фонд «Счастливый ребёнок»

Сайт: www.deti.zp.ua
Email: info@deti.zp.ua
FB: @detizpua
Телефоны:
+380 (50) 452-03-92
+380 (96) 700-55-91 (моб.)

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в