misto.zp.ua

Техніка безпеки при роботі на мостовому крані

Техніка безпеки при роботі на мостовому крані

Мостові крани - найпоширеніший вид кранового вантажопідйомного обладнання на вітчизняних промислових і ремонтних підприємствах, гірничодобувних комбінатах, великих будівництвах, товарних залізничних станціях, річкових і морських портах, закритих і відкритих складських майданчиках, а також інших подібних об'єктах, де необхідно піднімати і переміщати важкі та великогабаритні вантажі. Цілком очевидно, що експлуатація мостових кранів – заняття, пов'язане з підвищеним ризиком для здоров'я та життя працівників. І сам оператор-кранівник, і стропальники, та інші виконавці, зайняті на робочому майданчику, ризикують отримати мікротравми, важкі травми або навіть травми зі смертельним результатом при роботі з ненадійною крановою технікою або якщо не будуть дотримуватися цілого ряду правил безпеки. Виробничий травматизм може бути викликаний причинами:

  • організаційними;
  • технічними;
  • санітарно-гігієнічними.

До частого травматизму при роботі на мостових кранах призводить недотримання виробничих інструкцій, а також конструктивні недоліки елементів мостового крана.

Використовуйте тільки якісні та надійні підйомні крани!

На жаль, керівники деяких підприємств, прагнучі до економії коштів, купують дешеве кранове підйомно-транспортне обладнання, що випускається в напівкустарних умовах, укомплектоване талями, електродвигунами та іншими комплектуючими від неперевірених маловідомих постачальників. У кращому випадку це призводить до непередбачених поломок і виходу вантажопідйомної техніки з ладу, в гіршому – ще й до виробничого травматизму. Для українських підприємств найкраще рішення - це купити сучасний мостовий кран - https://kzpto.com.ua/uk/mostovi-krani/ на Київському заводі підіймально-транспортного обладнання, де питання якості, надійності та безпеки техніки, що випускається - на першому місці. За співвідношенням ціни і якості вантажопідйомні крани КЗПТО – явні лідери на вітчизняному ринку такої техніки.

Хто може працювати з мостовим краном?

Відповідно до техніки безпеки при експлуатації мостових кранів до робіт допускаються лише повнолітні співробітники, які пройшли медогляд і мають документи про відповідну професійну підготовку. Самі роботи проводяться під обов'язковим керівництвом бригадира або майстра. Кожен працюючий повинен мати спецодяг, спецвзуття та засоби індивідуального захисту, а також прослухати інструктаж з техніки безпеки та добре знати всі відповідні вимоги.

Огляд до початку робіт

Попередній огляд мостового крана та всіх його основних компонентів – те, з чого повинен починатися кожен робочий день. У ході огляду перевіряється: чи надійний канат і чи немає пошкоджень у місцях кріплення; чи є запасні витки каната на барабані; чи є спеціальний захист каната (якщо кран транспортує розплавлений метал або рідкий шлак); стан заземлення корпусів електродвигунів та інших металевих частин; наявність і справність перил на галереях, сходах і майданчиках, що знаходяться на самому крані; стан блокувальних пристроїв; при наявності кабіни кранівника – її технічний стан, розташування кабіни по відношенню до тролейних проводів і видимість з неї. Якщо в ході огляду будуть встановлені будь-які дефекти, до роботи на крані приступати не можна до їх повного усунення.

Забезпечення безпеки під час роботи

Згідно з вимогами техніки безпеки, при експлуатації мостових кранів перед початком підйому, пересування або опускання вантажу оператор-кранівник зобов'язаний попередити про це всіх, хто знаходиться поблизу. При недостатньому огляді робочої зони між оператором і стропальниками встановлюється знаковий зв'язок. Якщо з яких-небудь причин немає можливості опустити піднятий вантаж треба обгородити місце підйому вантажу. Про всі відмови крана або встановленому на ньому крановому обладнанні оператор повинен робити записи у спеціальному крановому журналі.

Робоче місце кранівника мостового крана

На великих мостових кранах, обслуговуючих просторі робочі майданчики, встановлюються кабіни, котрі є робочим місцем кранівника. Устрій кабіни мостового крана має відповідати вимогам безпеки й ергономічності. Ергономічність виконання робочого місця машиніста мостового крана дозволяє йому виконувати роботу з мінімальною витратою енергії, отже, його стомлюваність істотно знижується. Розташування органів управління в кабіні мостового крана повинно здійснюватися таким чином, щоб машиніст здійснював мінімум рухів і при цьому ефективно керував вантажопідйомним обладнанням. Ефективність роботи оператора мостового крана збільшується, якщо він відчуває себе на робочому місці комфортно, тобто видимість, освітленість, запиленість, рівень шумів і вібрації не перевищують встановлених норм.

Регулювання мікроклімату та звукоізоляція в кабіні мостового крана

Підтримувати нормальний мікроклімат у кабіні мостового крана дозволяють системи вентиляції або кондиціонування. За допомогою даних систем повітря не тільки подається в кабіну крана, але і очищається від шкідливих домішок, зволожується і нагрівається до комфортної температури. Звукоізоляція кабіни виконується за допомогою спеціальних ізолюючих матеріалів, а захистити робоче місце оператора мостового крана від перегріву можна за допомогою спеціальних відбиваючих екранів.

Шум і вібрація: способи їх усунення

Вібрація і шум вантажопідйомного обладнання може провокувати професійні захворювання. Знизити шум і вібрацію працюючого вантажопідйомного обладнання можна за допомогою точного балансування, ретельного змащення з'єднань конструктивних елементів мостового крана, усунення биття в сполучних муфтах і редукторах, а також ретельна ізоляція робочого місця машиніста. Для захисту слухового апарату оператора мостового крана можуть застосовуватися навушники.

Джерело: сайт КЗПТО - kzpto.com.ua


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Розділ "Новини Запоріжжя" - це найвичерпніша інформація про події та події у найголовніших сферах: політиці, економіці, культурі, мистецтві, освіті. Крім цього розділ містить актуальні репортажі. Стрічка новин, що постійно оновлюється, Запоріжжя та області завжди містить найактуальнішу та корисну інформацію про наш регіон

Контакты

Контактна інформація знаходиться у розділі Контакти | Про нас

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в