misto.zp.ua

Є варіанти: чи варто Україні списувати зовнішні борги?

Є варіанти: чи варто Україні списувати зовнішні борги?

В умовах війни будь-яка країна переживає економічну, фінансову, соціальну та гуманітарну кризи – це аксіома. А за умови того, що держава обтяжена величезними боргами, у ній виникає скрута по всіх фронтах, як це, власне, зараз відбувається з Україною.

Саме через це фракція «Слуга народу» звернулася до президента й уряду з проханням домовитися із міжнародними кредиторами про списання бодай не всього нашого зовнішнього боргу, а хоча б його частини. Аргументація проста: війна завдає нищівних ударів по економіці та інфраструктурі, а це вже форс-мажор, тож поставтеся з розумінням.
 
Зазначимо, що Україна дійсно заборгувала міжнародним фінансовим інституціям чимало – 29,6 мільярдів доларів (загальна ж сума зовнішнього боргу становить близько 58,5 млрд): 14,3 млрд - Міжнародному валютному фонду, 7,3 млрд - Міжнародному банку реконструкції та розвитку, 5,3 млрд ЄС і 1,7 млрд - Європейському інвестиційному банку. Організації зовсім небідні, тож могли б, у принципі, піти назустріч, але...

Міністр фінансів України Сергій Марченко неодноразово наголошував, що списання чи навіть реструктуризація зовнішнього боргу матиме негативні наслідки для нашої країни. І називав конкретні цифри: 5-7 мільярдів доларів щомісяця у вигляді зарубіжної допомоги.

- Понад 80% виплат становлять платежі не за зовнішніми, а за внутрішніми боргами. Навіть розмови про потенційну реструктуризацію шкодять нашим планам. Тому Україна планує обслуговувати свої боргові зобов'язання, - казав він. Але ж ми маємо враховувати і той факт, що через війну розмір зовнішнього боргу до кінця 2022 року може сягнути 85% ВВП. Тобто віддавати доведеться майже все, що державі якимось чином вдасться заробити.

Зараз м’яч на полі наших західних партнерів. Вони дійсно можуть ініціювати прощення частини заборгованості України: до речі, ще у березні Конгрес США уповноважив свій уряд віднайти варіанти для цього кроку. Тим більше що міжнародна практика знає низку епізодів зниження боргового навантаження - через цю процедуру свого часу пройшли майже 40 країн, і суми їм списали значні.

Дані витрати в основному беруть на себе МВФ і Світовий банк за рахунок власних ресурсів, а також уряди-кредитори. Якщо Україна вдасться до такого кроку, вона може розраховувати на суттєве зменшення зовнішнього боргу - йдеться про десятки мільярдів доларів. Власне, чому хоча б не спробувати?

Зрозуміло, що це кінець-кінцем вплине на імідж нашої держави у світі. Також ми можемо потрапити під ще більший вплив Заходу, який вимагатиме певні «преференції» за фінансове прощення. Тому влада і не поспішає просити партнерів про списання боргів - принаймні, так пояснюють нам. А може, справа у тім, що списання робить неможливими якісь махінації з кредитами? Цю версію також не варто відкидати...
 

Максим КОРОБЕЦЬ

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в