misto.zp.ua

До уваги сільгосптоваровиробників: як зберегти врожай до наступної посівної

Поради Держпродспоживслужби в Запорізький області

Фітосанітарними інспекторами  в Запорізькій області обстежено понад 500 тис. тонн рослинної продукції
Високі врожаї можна отримати тільки при використанні здорового та високоякісного насіння, яке має високі потенційні властивості при дотриманні правильних умов зберігання, що забезпечить високу енергію проростання, схожість та здатність дати здорову високопродуктивну рослину.

У процесі зберігання насіння повинні бути створені умови, що забезпечують стійкість продукції, запобігають її пошкодженню шкідниками, ураженню хворобами, зволоженню й самозігріванню.

Підготовка насіннєсховища для зберігання насіння

Приміщення для зберігання посівного матеріалу мають бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Проводять знезараження приміщення від шкідників та збудників хвороб у період, коли сховище вільне від продукції. Для кращої вентиляції приміщення в зерносховищі встановлюють вікна та двері у протилежних кінцях будівлі, які забезпечують протяги.

Складське приміщення повинно бути обладнане приладами контролю основних режимів: термометр, гігрограф (визначення вологості), термоштанга (вимірювання вологості зерна в насипі). Наявність вентиляційних установок (стаціонарних чи пересувних) не зашкодить. В наявності повинен бути інвентар для прибирання.

Сучасні насіннєсховища обладнані пристроями для контролю, засобами
активного вентилювання і механізації.

Вимоги до насіння, що закладається на зберігання

Насіння, що закладається на зберігання, повинне характеризуватися високою життєздатністю. Насіння зі зниженою енергією проростання або зниженою схожістю, а також травмоване, проросле, неякісно відсортоване, пошкоджене патогенною мікрофлорою зберігається погано.

Вологість насіння, яке закладається на зберігання, не повинно перевищувати критичної межі вологості, зокрема: для пшениці, жита, ячменю – 14-15 %; кукурудзи – 13-14 %; проса – 12-13 %; соняшнику – 7-9 %

На зберігання залишають доведене до стандартної вологості насіння, яке очищене та немає домішок (рослинних решток, насіння бур’янів, комах). Зайві домішки спричиняють самозігрівання, розвиток хвороб та шкідників, скорочують термін зберігання, погіршують посівні та якісні показники насіння.

Спосіб зберігання

Велике значення мають також способи зберігання насіння
(насипом, у засіках, у мішкотарі) та його розміщення, які повинні
забезпечити раціональне використання місткості сховища, не допускати
змішування різних партій, забезпечити вільний доступ до кожної з них з метою догляду впродовж всього періоду зберігання.

Підготовлене насіння зберігають способом який запобігає його зволоженню, засміченню та псуванню.

Не можна розміщувати в сусідніх засіках насіння інших культур, які важко відокремлюються. Засіки не повинні торкатися зовнішніх стінок складу (не менше 50 см), щоб уникнути конденсації вологи. Насипати засіки треба так, щоб вони залишалися недовантаженими на 15-20 см, це застерігає від попадання насіння з одного засіку до іншого.

При зберіганні насіння насипом висота бурта не повинна перевищувати: для олійних — 1,5 метра, інших культур — 2 метри. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 метрів.

Є певні вимоги при зберіганні насіння в мішках. Мішки зберігають на настилах або піддонах, що віддаляються від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стіни — на 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця та проведення технологічних операцій. Кожні 4-6 місяців проводять перекладання мішків так, щоб верхні ряди перемістити донизу, а нижні – нагору.

Для кожної партії насіння готують штабельний ярлик, в якому вказують культуру, сорт, категорію, репродукцію, маса, рік врожаю і сортові документи (назва, номер і термін дії).

Контроль за насінням, що зберігається

Під час зберігання слід систематично спостерігати за станом насіння та вимірювати температуру, здійснювати органолептичний контроль насіння (запах, колір, вологість), а також аналітичний контроль за посівними якостями і зараженістю шкідниками.

Одночасно із засипанням насіння на зберігання відбирають проби з кожної окремої партії та відправляють до лабораторії на повний аналіз (чистота, схожість, вологість, маса 1000 насінин, зараженість хворобами та шкідниками).

Аналіз насіння можна провести у Державній установі «Запорізька обласна фітосанітарна лабораторія» – тел. 099-978-26-15.

Повторний аналіз після закінчення терміну дії документа про якість слід провести за 15-20 днів до сівби для того, щоб правильно встановити норму висіву.

Облік насіння, його рух, якість відображають у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми, записи в якій повинні відповідати сортовим та насіннєвим документам та даним бухгалтерського обліку.

Дотримання вищенаведених рекомендацій дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в