misto.zp.ua

Андрій Любка: "Розваги людям будуть потрібні. В якій формі вони існуватимуть – питання відкрите"

Андрій Любка: "Розваги людям будуть потрібні. В якій формі вони існуватимуть – питання відкрите"

«Мистецький Форум», що тривав у Запоріжжі з 15 по 21 серпня, добіг кінця. Вражень від зустрічей з видатними письменниками, художниками, акторами, менеджерами культурних проєктів запоріжцям вистачить надовго. А гості поїхали по домівках, щиро й приємно вражені нашим містом і гостинними господарями. Зараз хочеться ще раз переглянути сторінки цього потужного культурного явища.

Поет, прозаїк, перекладач, есеїст Андрій Любка став один з хедлайнерів, які відкрили семидневний Арт-Форум, не випадково. Він одним із перших підтримав його проведення, опікувався ним і допомагав втіленню цієї амбітної ідеї.

У нашому місті письменник – не вперше. Відлуння Хортиці та Запоріжжя зараз вписуються у його новий твір. Поціновувачі мистецтва про це вже знали:), тому під час зустрічі з письменником уникнули буденних питань, а одразу ж поцікавилися про той вимір актуальних тем, які він хотів озвучити із запоріжцями.

Андрій Любка зазначив, що скучив за форматом великого відкритого заходу, яким став Арт-Форум, і перейшов до справи. На його думку, телебачення зараз втрачає монополію на громадську увагу. Це пов’язано насамперед із тим, що сучасна людина сама хоче керувати контентом, який споживає, а не бути його заручником. В таких естетичних координатах втрачає свої панівні позиції і кінематограф.

«Думаю для мого покоління і трішки молодшого фільм перестане бути точкою мистецької відсилки і аналізу. Ми переходимо в еру безкінечних Нетфліксів. Тенденція, яка із цим перегукується: як люди почали читати товсті книжки. Ти починаєш великий текст, тому що лише у довгий роман можеш поринути з головою. Ми хочемо ніби втекти від реальності.

Я думаю, що одна з функцій мистецтва, можливо найважливіша, це втекти від буденного життя, пошукати щось інше. Тому що будні виснажують і часто не мають сенсу. Розваги людям будуть потрібні. В якій формі вони будуть існувати – питання відкрите», — розповів письменник.

На відкритті Мистецького форуму Андрій Любка поділився із загалом своїми міркуваннями про:

.

  • життя паперової книги в добу цифрових технологій;
  • цивілізаційну необхідність бібліотек у XXI столітті;
  • імітацію культурного життя заходами, що не формують мистецького контенту;
  • стратегічну необхідність заснування літературних резиденцій;
  • виховну роботу з чиновниками задля налагодження ефективної горизонтальної співпраці;
  • проблему якості художніх перекладів та гідної оплати роботи перекладачів;
  • роль медіа в популяризації культури читання

Також митець взяв участь у панельній дискусії «Рецепти долання криз у карантинні часи», до якої долучилися художник Матвій Вайсберг, Володимир Омелян, засновниця фестивалю короткометражного документального кіно «Lampa.doc» Наталія Красильникова і письменниця Тамара Горіха Зерня.

Фото – з FB-сторінки ArtForum


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |