misto.zp.ua

Скільки запоріжців потребують соціального захисту

Скільки запоріжців потребують соціального захисту

У найближчу неділю, 1 листопада, відзначається День працівника соціальної сфери.
Зазначена галузь об’єднує такі структури, як органи соціального захисту населення, Пенсійного фонду, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Запорізьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Службу у справах дітей облдержадміністрації, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області, Запорізький цех протезно–ортопедичних виробів Дніпропетровського казенно-експериментального підприємства, профспілки та інші.
Про те, які задачи виконують сьогодні органи соціального захисту населення, «МИГу» розповіла директорка Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації Світлана Абдурахманова:
– В сфері діяльності нашого департаменту перебуває на сьогодні понад півмільйона жителів області, фактично – кожний третій. Важливою є функція органів соціального захисту у питаннях трудових відносин, оплати праці і зайнятості. Від розміру заробітної плати безпосередньо залежить добробут жителів краю.
Не зважаючи на складні соціально–політичні обставини в країні, у нашій області зарплата продовжує зростати. Наразі, у січні — серпні поточного року середній її розмір становив 11138 грн. в місяць. Цей показник відповідає п’ятій позиції в рейтингу регіонів України.
На сьогодні в Запорізькій області проживає 525,6 тисячі пенсіонерів, з них 39,5 тисяч ветеранів війни, у тому числі 19,8 тисяч учасників бойових дій, 191,5 тисячі ветеранів праці та 110,1 тисяч дітей війни.
Забезпечується надання цій заслуженій категорії громадян обумовлених законодавством пільг та компенсацій, у тому числі на житлово – комунальні послуги.
У зв’язку із зростанням тарифів соціально вразливі верстви населення залучаються до програми житлових субсидій. В неопалювальний період цей адресний вид державної допомоги в області отримувало 135,4 тис. сімей.
201 особа з числа пільговиків впродовж року оздоровилась в санаторно — курортних закладах, підвідомчих Мінсоцполітики України.
Станом на 01.10.2020 було призначено державну соціальну допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” близько 4,2 тис. малозабезпечених сімей на загальну суму 241,4 млн. грн. Також 39,8 тис. сімей отримали державну допомогу згідно з Законом України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” на суму 771,9 млн. грн.
Відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам” понад 17,2 тис. осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю отримали державну соціальну допомогу на загальну суму 320,6 млн. грн.
Одночасно з державними програмами, для забезпечення потреб ветеранів та осіб з інвалідністю в Запорізькій області діє Цільова програма підтримки населення “Назустріч людям” на 2020 – 2024 роки.
Вона суттєво впливає на соціальний захист мешканців регіону і передбачає додаткові заходи підтримки, надання різних видів адресної допомоги, виходячи із потреб за рахунок коштів обласного бюджету. На цьогорічні заходи програми передбачено понад 55 млн. грн.
Адресна грошова допомога особам, які потрапили в складні життєві обставини є одним з найважливіших її заходів.
З початку 2020 року таку допомогу отримало 12,6 тисяч жителів області на загальну суму близько 31 млн. грн., у тому числі майже 6 тис. пенсіонерів, людей похилого віку на суму 11,9 млн. грн. За ці кошти, відповідно до діючого Порядку, підтримку було надано жителям області для придбання медикаментів, медичних засобів реабілітації, оперативного хірургічного втручання, проведення реабілітації після перенесених захворювань, оздоровлення і ремонт у житла, пошкодженого внаслідок надзвичайних ситуацій природного та іншого характеру, у тому числі пожежі тощо. Особлива увага приділялась онкохворим. Їх звернулось 1009 осіб. Онкохворі отримали грошову підтримку на суму близько 4,6 млн. грн.
Передбачається надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів та осіб з інвалідністю на 2020 рік з обласного бюджету у сумі 342 тис. грн.
У рамках згаданої програми 268 особам — членам сімей загиблих ветеранів війни, які брали участь у бойових діях на території інших держав та на територіях проведення антитерористичної операції на Сході України, компенсовано вартість житлово – комунальних послуг, твердого палива і скрапленого газу на загальну суму 715,1 тис. грн.;
За рахунок коштів обласного бюджету передбачено придбання 340 санаторно — курортних путівок для ветеранів війни, праці, дітей війни та осіб з інвалідністю до санаторіїв Запорізької області на суму 3 млн. грн.
493 учасника бойових дій у Другій світовій війні отримали щорічну грошову допомогу у розмірі 1000 гривень на загальну суму 497,3 тис. грн.
Особлива увага приділяється проблемам самотніх громадян похилого віку, позбавлених підтримки рідних.
Зараз в області діють 17 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) районних, селищних рад та міських рад міст обласного значення (далі — Територіальний центр), 19 центрів надання соціальних послуг, 6 відділів соціального захисту (соціальної роботи) та 2 сектори забезпечення соціальної допомоги вдома громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, інвалідністю, хворобою.
Мешканцям 23 територіальних громад соціальні послуги продовжують надавати районні, селищні, міські надавачі соціальних послуг, у тому числі відповідно до ЗУ «Про співробітництво територіальних громад».
Вказаними закладами та установами обслуговується близько 29 тисяч громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, з яких понад 3,7 тисячі ветеранів війни.
У структурі надавачів соціальних послуг функціонує 48 відділень соціальної допомоги вдома, 20 відділень денного перебування, 5 відділень стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, а також 31 інший підрозділ.
Найпоширеніший вид соціальних послуг, яких потребують особи поважного віку та з інвалідністю — це послуга догляду вдома. Їм допомагають у самообслуговуванні, придбанні продуктів харчування, приготуванні їжі, прибиранні приміщень, обробці присадибних ділянок тощо.
В соціальній сфері області функціонує 10 комунальних стаціонарних установ (будинків – інтернатів). В них перебуває на повному утриманні 2,8 тис. громадян, у тому числі людей похилого віку та ветеранів. З урахуванням вимог діючого на сьогодні карантину, їх мешканцям створені комфортні умови, забезпечене якісне чотириразове харчування, у тому числі дієтичне, надається кваліфікована медична допомога, організовано змістовне і цікаве дозвілля.
Вже 16 років успішно діє комунальна установа «Запорізький обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю» Запорізької обласної ради. За цей період відповідний курс пройшли понад тисячу громадян. Впровадження нових методів роботи дозволило збільшити кількість отримувачів послуг, одночасно з професійною забезпечувати їм фізичну, психолого — педагогічну та соціально — побутову реабілітацію.
З 2009 року працює комунальний заклад «Запорізький обласний центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю» Запорізької обласної, в якому проходять курс соціальної реабілітації діти з особливими потребами. В спеціалізованих кабінетах Центру використовується сучасне обладнання. Є кімната лікувальної фізкультури, сенсорна, кабінети працетерапії, масажний, логопедичний тощо.
Згадана Цільова програма «Назустріч людям», зокрема, має за мету вирішення соціальних проблем 13,3 тисячі учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.
До дня захисника України грошову допомогу було виплачено близько 13 тис. учасників бойових дій в АТО на загальну суму 6,8 тис. грн.
За рахунок державного бюджету 172 учасника АТО направлені на психологічну реабілітацію.
Оздоровлено в санаторно – курортних закладах 211 бійців. Направлено для професійної адаптації 130 учасників антитерористичної операції.
Першочергово за рахунок обласного бюджету їм надаються путівки для оздоровлення у санаторіях і профілакторіях, розташованих в Запорізькій області.
В обласному центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю проходять професійну реабілітацію громадяни вказаної категорії, у тому числі особи з інвалідністю в наслідок війни в зоні АТО.
Також, учасники антитерористичної операції яким встановлено інвалідність, при наявності медичних показань мають можливість пройти курс професійної реабілітації з медичним супроводом в одному з центрів, які діють в Україні (Лютіж, Вінниця, Львів та інші).
Протягом 2020 року оздоровлено 90 дітей у яких один з батьків загинув (пропав безвісти) в зоні АТО, а також 763 дитини осіб, які брали або беруть безпосередню участь у антитерористичній операції.
Бойові дії породили проблеми соціального захисту не лише військовослужбовців та членів їх сімей, а і сотень тисяч людей з тимчасово окупованої території.
Зараз в Запорізькій області перебуває на обліку 56,2 тисячі внутрішньо переміщених осіб або майже 45,4 тисячі сімей. З них понад 16,2 тисячі – працездатних; 7,7 тисяч дітей; 2,4 тисячі осіб з інвалідністю і більш ніж 29,3 тисячі пенсіонерів.
Зорема, в інтернатні установи, підпорядковані Департаменту влаштовано близько 30 цих громадян.
Під час цьогорічної оздоровчої компанії послугами оздоровлення та відпочинку охоплено _316 дітей з внутрішньо переміщених сімей.
Допомога вказаній категорії громадян здійснюється як з державних джерел фінансування, так і за рахунок коштів обласного бюджету.
Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в містах і районах області виявлені та проінспектовані тисячі сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Цим сім’ям було надано комплекс різних соціальних послуг.
За рахунок коштів обласного бюджету, виділених Департаменту проведено значну роботу з оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги. Всього забезпечено послугами з оздоровлення та відпочину близько 32 тис. дітей шкільного віку або 16,7% від їх загальної кількості.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в