misto.zp.ua

Запорізький залізорудний комбінат став «полігоном» для еколого-орієнтованих технологій

Запорізький залізорудний комбінат став «полігоном» для еколого-орієнтованих технологій

Напередодні 2021 року група авторів з восьми інженерів та науковців стала володаркою Державної премії в галузі науки і техніки за 2020 рік за роботу «Еколого-орієнтовані технології видобутку залізорудної сировини на шахтах України». Відповідний указ Президент України Володимир Зеленський підписав 30 грудня.

У роботі представлені результати 10-річної розробки і повномасштабного впровадження на Запорізькому залізорудному комбінаті екологоорієнтованих технологій підземного видобутку руд, спрямованих на мінімізацію негативного впливу на навколишнє середовище. Над ними спільно працювали вчені провідних українських установ вищої освіти [Криворізького національного університету, Українського державного хіміко-технологічного університету], а також представники ПрАТ «ЗЗРК», Центрального ГЗК, ТОВ НТО «Технотрон» і ТОВ «Іст-Форт».

Згадані еколого-орієнтовані технології вирішують проблему утилізації відходів гірничодобувної промисловості і забезпечують раціональне використання сировинних ресурсів України.

Зокрема:

  • завдяки їм повністю виключено просідання земної поверхні та скидання шахтних вод у прісні водойми;
  • у складі сумішей для закладки виробленого простору утилізовано понад 10,5 млн тонн відходів і порід відвалу;
  • розроблено та впроваджено сучасні вітчизняні безтротилові вибухові речовини, обладнання та технології їх підземного застосування.

По темі дослідження авторами опубліковано 249 наукових робіт, серед яких п’ять монографій, один посібник, 149 статей (35 – у зарубіжних виданнях).
Новизна і конкурентоспроможність запропонованих ними технічних рішень захищені 18 патентами на винахід та 40 – на корисну модель.

По даній тематиці захищено дві докторські та чотири кандидатські дисертації.

Створені та функціонують чотири нових промислових виробництва з випуску безтротилових вибухових речовин і їх невибухових компонентів.

Технологія, яка реалізована і застосовується на ЗЗРК, за показником інтегрального екологічного впливу в 11 разів відрізняється в кращу сторону від традиційних технологій видобутку залізних руд підземним способом.

Відвернена екологічна шкода при впровадженні сучасних технологій розробки рудних родовищ підземним способом в грошовому вираженні складає близько 11 млн $ щорічно і за період 2009–2019 рр. досягла суми в 2 млрд 180 тис. грн.

Ця колективна праця науковців та виробничників високо оцінена науковою громадськістю, експертами та представниками екологічних організацій.

Джерело – сайт ПрАТ ЗЗРК


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в