misto.zp.ua

Запорізькі поліцейські протестували пошитий волонтерами унікальний бронежилет

 

Волонтери центру «Паляниця» пошили унікальний бронежилет для поліцейських, які працюватимуть у «сірій зоні»

Швацький цех волонтерського центру «Паляниця» запрацював у березні. Сюди прийшли навіть люди, які не вміли шити, але дуже хотіли допомагати нашим захисникам і захисницям. Навчалися, як то кажуть, просто «на ходу».

— Ми робили і робимо багато «ніштяков» для військових, — з гордістю каже керівник швацького цеху Олена Грекова. — Постійно, і це моя віддушина, шиємо прапори. У Польщі замовляємо спеціальну тканину, виготовляємо і просто їх роздаємо. — на блокпостах, військовим. Вони їх потім вішають на територіях, які відвойовують.

Розробили плитоноски і шили бронежилети для військових. Плити розробили також у «Паляниці» і ними ми комплектували плитоноски. Спочатку робили їх з гуми, а згодом в центр прийшла норвезька сталь, її відстрілювали, протестували і отримавши позитивні результати, стали використовувати.

Від військових були хороші відгуки. Хлопці приходили в наших броніках і казали, що у них 200-х, 300-х немає, є лише контужені. Зробили їх більше 3500 одиниць.

Потім поступив запит на бронежилет для собак, тому що вони також воюють. Прийшов кінолог, привів бельгійську вівчарку малінуа і поставив таку задачу. Сказав: “Дуже треба зробити”. За нашим проханням приводив собаку на примірки. Треба було зробити так, щоб їй було в ньому зручно, комфортно і не важко. Вона у цьому жилеті з місця стрибала на 2 метри. Для собак вже пошили більше 10 бронежилетів. І запити ще є.

Згодом волонтерам прийшов запит на пошиття спальних мішків. Їх вже пошили більше 500 штук. З настанням холодів на них дуже великий попит.

Дизайн волонтери розробили самі, враховуючи всі особливості військових. Завдовжки спальні мішки понад 2 метри. Волонтери додали до спальника капюшон – щоб не мерзла голова.

Виготовляють його з матеріалу Slimtex, який використовується в гірськолижному одязі.

«Він найтонший, дихаючий, не накопичує вологу та зберігає тепло. І його виготовляє український виробник, з нанотехнологіями.

Я спочатку викупила весь Slimtex по всій Україні, а потім вийшли на завод виробника. Їхній завод в Ірпені постраждав від бомбардування, тому вони перенесли виробництво в інше місто і запустили для нас найщільнішу тканину. А потім передали нам особисто», — розповідає Олена Грекова.

Важить спальний мішок небагато і дуже зручно складається в капюшон. А ще волонтери зробили кишеню для каремату — щоб можна було підкласти під спальник і було тепліше. До речі, мішок від запорізької “Паляниці” витримує до мінус 35 градусів. Спальники наразі шиють усі волонтери, вони дуже затребувані у військових.

— Ми стараємось бути багаторукими, — сміється Олена Грекова, яка прийшла в швацький цех “Паляниці” 5 березня. — Також шили для військових м’які ноші, гамаки, підсумки, рпс-пояси, сумку для аптечок, фірмові футболки, плащі-пончо (дощовики).

Багато ремонтували касок та броніків. Так, каски прийшли без лямочок. А каска без лямочок — це просто шляпа. Довелося придумувати, як зробити та закріпити лямочки.

Одне з останніх серйозних замовлень волонтерам “Паляниці” надійшло від поліцейських. Воно надійшло від підрозділу, який буде здійснювати евакуацію цивільного населення у “сірій зоні” — у разі загострення оперативної обстановки. Мова йде про Оріхів, Гуляйполе, Кам’янське.

— У поліцейських є потреба в отриманні кевларових бронежилетів та кевларових шоломів, — розповідає Олена. — Як нам повідомили поліцейські у запиті, наявні у підрозділі за своїми характеристиками є штурмовими та не зовсім підходять під вказані задачі щодо здійснення евакуації.

Основні критерії амуніції для екіпіровки — легкість та зручність, оскільки вбачається досить тривале носіння бронежилетів та шоломів. Амуніція, звичайно, повинна захистити поліцейського від уламків та осколків, оскільки велика вірогідність потрапляння під обстріл.

Для прикладу волонтерам надіслали один з варіантів, який підходить, але, як то кажуть, не дуже. Були випадки, що люди отримували поранення “п’ятої точки”. Олені Грековій треба було поламати голову і придумати, як захистити броніком нижню частину тіла. Звичайно, з поставленим завданням справилися на “відмінно”.

У бронекостюмі все відстібається, він регулюється на різні розміри: бронік можна одягнути як на здорового чоловіка, так і на тендітну поліцейську. Захистили усі вразливі місця, зокрема шию, плечі, область паха, тому що, якщо попадає в пах, відкривається масована кровотеча.

— Поліцейські вже забрали бронекостюм, протестували і сказали, що зауважень немає, — ділиться Олена Грекова. — Зробимо ще, наскільки вистачить кевлару, там скрізь вложений кевлар. Нам він дуже потрібний.

Волонтери запорізької “Паляниці” продовжують наближати перемогу над ворогом!

Ирина ЕГОРОВА. Фото Олександра Прилепи


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Областна газета «Індустріальне Запоріжжя» плюс «Панорама» - єдина щоденна газета: виходить 4 рази на тиждень та 16 – на місяць всього за 6,95!
У ній - всі події міста та області, по Україні та у світі, корисні поради, новини культури та спорту. Передплатники газети тричі на рік беруть участь у акціях із цінними подарунками.

Контакты

Адреса редакції:
69600, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 152

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в