misto.zp.ua

Запорізькі чиновники тепер можуть на законних підставах отримувати дорогі подарунки

Запорізькі чиновники тепер можуть на законних підставах отримувати дорогі подарунки

Подарунок чиновнику вартістю 6 056 гривень по закону не вважається хабарем

Секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв видав розпорядження “Про внесення змін до розпорядження міського голови від 14.09.2023 № 210р “Про порядок поводження з подарунками та майном, отриманими (виявленими) посадовими особами Запорізької міської ради”.

Про це повідомляється на сайті Запорізької міської ради.
У розпорядження внесені зміни, які тепер дозволяють посадовцям мерії отримувати подарунки, вартість яких вдвічі вища, ніж раніше.

Як зазначено у документі, чиновники можуть приймати подарунки від однієї особи одноразово, якщо вартість цього подарунку не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатної людини (розмір прожиткового мінімуму у січні-грудні 2024 року для працездатних осіб становить 3028 гривень).

Сукупна вартість таких подарунків протягом року від однієї особи не може перевищувати чотирьох прожиткових мінімумів – це 12 112 гривень.

При цьому кількість осіб, які можуть дарувати подарунки чиновникам, необмежена.

Однак таке розпорядження Анатолія Куртєва не є місцевою ініціативою.

Ще у вересні 2023 року Верховна Рада без зайвого розголосу послабила антикорупційне законодавство, внісши зміни у Закон України “Про запобігання корупції”.

Тому у Запорізькій мерії просто внесли законотворчі новації нардепів у документи.

Що нині каже закон про подарунки чиновникам?

Відповідно до ст. 23 Закону України “Про запобігання корупції” посадові особи можуть приймати подарунки, вартість яких одноразово не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на день прийняття подарунка.

З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум становить 3 028 грн, тож подарунок, вартістю 6 056 грн не вважатиметься хабарем.

До 2023 року обмеження було на рівні одного прожиткового мінімуму, але депутати законодавчо дозволили посадовцям (і собі теж) брати дорожчі подарунки.

Упродовж року від однієї особи (чи групи осіб) можна брати подарунки, сукупна вартість яких не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня року, в якому прийнято подарунки (раніше було 2 прожиткові мінімуми).

При цьому якщо подарунок дарує близька особа, то обмеження до його вартості не застосовується.

Посадовцям також дозволили під час війни брати подарунки на будь-яку суму не від близьких осіб, але лише в тому випадку, якщо їх віддадуть на допомогу ЗСУ або постраждалим від війни.

Ця норма діятиме під час воєнного стану та місяць після його завершення.

Фото ілюстративне


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |