Зростання цін, за інформацією Держстату, продовжилося і в січні. Так, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку коштував уже в середньому 41,12 грн за кг (у грудні 2022-го – 40,94 грн); яловичина – 204,95 грн за кг (203,18 грн.); тушки курячі – 82,45 грн (81,29 грн); яйця – 63,12 грн за десяток (62,03 грн.); цибуля ріпчаста – 32,08 грн за кг (30,63 грн) тощо.
За словами члена Ради Нацбанку України Василя Фурмана, в 2023 році темпи інфляції мають сповільнитись – з 26,6 до 18,7 відсотка. Це означає, що ціни й надалі підвищуватимуться, хоч і не так стрімко, як у перший рік повномасштабної війни. За словами експерта, на вартість продуктів цього року також впливатиме складна ситуація з енергосистемою країни, яку продовжують обстрілювати російські військові. А використання генераторів у період відключення електроенергії, безумовно, призводить до збільшення кінцевої собівартості продукції.
У той же час у бюджеті України на поточний рік уряд заклав індекс інфляції на зростання споживчих цін на рівні 28 відсотків. Напередодні новорічних свят виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін зокрема зазначив, що цього року також слід очікувати на випередження зростання цін саме на продовольчі товари. На його думку, лідерами подорожчання будуть овочі, яйця та продукти зернової групи.
«МІГ» перевірив, наскільки виправдовуються прогнози експертів, і наприкінці лютого провів свій моніторинг цін на продукти харчування у Запоріжжі [попередній проводився наприкінці грудня 2022 р.].
Овочі: лідери подорожчання – цибуля, морква та огірки
З овочевої групи борщового набору з початку року найбільше додала в ціні цибуля. Якщо наприкінці грудня 2022 р. на Критому ринку її продавали по 30 грн за кг, у січні цього року – по 33-35 грн, то 17 лютого – вже по 45 грн. Втім, для самих торговців таке подорожчання було цілком прогнозованим. Ще наприкінці серпня минулого року вони казали про дефіцит цибулі, що намітився.
– Порівняно з попередніми сезонами, цибулі мало, – прокоментував тоді «МИГу» ситуацію один із ринкових підприємців на ім’я Михайло. – Цибулю переважно вирощують на Херсонщині, яка перебуває під тимчасовою окупацією. Тому ціна на неї зростатиме.
І це справді так. Вже зараз, за словами торговців, на опті за кілограм цибулі просять 42 гривні. Але навіть за такою ціною її одразу ж розкуповують. Тож цибуля й надалі дорожчатиме. У деяких супермаркетах її вже продають по 52 грн за кг.
Морква з початку року також подорожчала – з 25 до 30 грн. Ціни на інші овочі борщового набору поки що тримаються на торішньому рівні. Зокрема, білоголову капусту продають по 15 грн за кг, буряк – по 20 грн, картоплю – по 10-12 грн.
Однак не варто забувати і про майбутнє сезонне весняне подорожчання овочевих культур, оскільки запаси торішнього врожаю поступово зменшуються, а витрати на зберігання залишків, навпаки, зростають.
Значно подорожчали парникові овочі, особливо огірки. Свіжі огірки перед новорічними святами у супермаркетах можна було купити по 65–70 грн за кг. Нині їх продають по 110-120 грн.
Домашні соління та готові овочеві салати протягом минулого року зросли в ціні вдвічі. Салати – з 50 до 100 грн за кг, квашена капуста – з 35 до 70 грн, солоні огірки – з 70 до 100 грн. У середньому за такою самою ціною їх подають і зараз. Але можна знайти і дешевше.
Наприклад, Ольга за свої салати просить 55-80 гривень за кілограм, за солоні та мариновані огірки – 70-80 грн, за квашену капусту – 60 грн.
– Усі соління готують мої тітка та бабуся, які живуть у Марганці Дніпропетровської області, а я продаю. Все своє, домашнє, тому й дешевше, – каже Ольга.
Поруч із своїм товаром розташувалася Людмила. Вона також із Дніпропетровської області. І теж торгує соліннями. За квашену капусту просить лише 30 грн за кг. Я спробувала – трохи кислувата, але досить смачна.
– Я сама вирощую капусту, сама заквашую. Мені подобається кисліший смак. Усе натуральне – тільки сіль додаю, більше нічого. З неї чудовий вінегрет виходить, а ще капусняк – це такий борщ, тільки з квашеною капустою, – зазначає Людмила.
Як показало опитування, багато продавців на Критому ринку приїжджають торгувати своєю продукцією з Дніпропетровської області. Хоча останнім часом їх поменшало.
– Наші села постійно обстрілюють із ствольної артилерії росіяни, – каже один із продавців. – Тому частина селян поїхала на безпечніші території, багато хто сидить по підвалах, не ризикує кудись виходити. Приїжджають торгувати лише ті, хто не боїться, і ті, для кого це єдиний дохід. Жити якось треба…
Свіжі гриби, як і соління, також вигідніше купувати на ринку, а не в супермаркеті. Тут і вибір більший, і ціни нижчі – від 70 грн за кг.
А ось за яблуками та іншими фруктами, навпаки, краще піти у великі торгові мережі. Там часто діють акційні знижки на фрукти, і цілком добрі яблука можна купити по 12-28 грн за кг, залежно від сорту – приблизно на три-п’ять гривень дешевше, ніж на ринку.
Бакалія: гречка та олія подешевшали
Влітку минулого року ціна на гречку побила історичний рекорд – перевищила позначку в 100 грн за 800-грамовий пакет. Проте вже тоді в Мінагрополітиці пообіцяли, що після збирання нового врожаю ця крупа стане дешевшою. І не помилились. Незважаючи на війну і те, що частина території України залишається під окупацією, врожай гречки, за оцінками експертів, зібрали достатній – 158 тисяч тон. І вже у листопаді ціна почала поступово знижуватися.
У Запоріжжі наразі гречку продають у середньому по 70 грн за пакет у 800 – 900 г. А в деяких супермаркетах цю крупу за акцією можна купити навіть по 49, 9 грн за пачку у 900 г.
Тішить і те, що соняшникова олія теж не піднялася в ціні, а деякі сорти навіть подешевшали. На Критому ринку, як і півроку тому, парену та сиродавлену олію продають по 50 грн за літр, смажену – по 60-70 грн (було по 80 грн).
У магазинах олія теж не зросла в ціні – щоправда, тут вона завжди була дорожче: 70-72 грн за 0,85 л.
Ціни на свинину впали, на куряче філе – піднялися
У лютому знизилися ціни на свинину. На ринку цього тижня її продавали в середньому на десять-п’ятнадцять гривень дешевше, ніж місяць тому. М’якоть лопатки (без кістки) можна було купити по 130 грн за кг, гуляш – по 120 грн, відмінне м’ясо на ребрі – по 140 грн.
Ціни на телятину та яловичину залишилися на колишньому рівні – 180-200 грн за кг.
А ось курятина подорожчала. Ціни на куряче філе за останні місяць-півтора зросли з 128 грн до 135-140 грн за кг, на курячі тушки – з 79 грн до 82 грн за кг.
Дніпро обміліло – риба подорожчала
Охолоджена риба в Запоріжжі завжди була не дешевою. Але зараз ціни на неї зростають випереджаючими темпами. А все тому, кажуть продавці, що рівень води в Каховському водосховищі та Дніпрі впав – риби мало.
Стейки товстолобика нині продають по 230 грн за кг (плюс 40 грн.), сома – по 400 грн (плюс 50 грн). За окуня просять 150 грн за кг, за коропа – 130 грн.
Хто проводить контроль якості та безпеки харчових продуктів
Держпродспоживслужба продовжує здійснювати всі необхідні заходи для захисту громадян щодо недопущення обороту небезпечних харчових продуктів.
Як повідомляє головне управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області,
минулого року спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на продовольчих ринках регіону проведено майже 400 тисяч експертиз.
За результатами досліджень продуктів забою виявлено 3,1 тис. випадків їх невідповідності вимогам щодо якості та безпеки. Уражені частини органів тварин, загальним вагою 5,3 т., недопущені в обіг та знешкоджені.
Крім того, за результатами ветеринарно-санітарної експертизи не допущено до реалізації:
– 1,3 тони молокопродуктів – внаслідок відсутності ветеринарних документів, механічного забруднення, фальсифікації (водою, содою, а сметани – кисломолочним сиром), недоброякісних органолептичних показників (колір, смак, запах), підвищеної кислотності, низької густини, низького вмісту молока, торгівлі молоком у брудному посуді, із землі;
– близько 1,0 тони рослинних продуктів – внаслідок підвищеного вмісту нітратів, ураження морозом, гниллю, пліснявою тощо.
Звертаємо увагу споживачів: якщо у вас є сумніви щодо якості продуктів харчування, які реалізуються на ринку, ви маєте право вимагати у реалізаторів продукції документи, що підтверджують її якість та безпечність.
Світлана ШКАРУПА
Фото авторки
Комментарии:
нет комментариев