misto.zp.ua

Якщо стріляють - одразу лягайте: запорізькі рятувальники розповіли, як вижити під час обстрілів

Якщо стріляють - одразу лягайте: запорізькі рятувальники розповіли, як вижити під час обстрілів

 

Пам’ятаємо правило двох стін та не ховаємось біля паливно-мастильних матеріалів — які ще правила виживання під час обстрілів

Представники ГУ ДСНС України у Запорізькій області та громадської організації «Вогник Запоріжжя», як писала «Індустріалка», проводили у прес-ценрі «Журналіст» навчальний тренінг «Безпека журналістів під час війни». Запорізькі рятувальники розповідали, як вберегтися від вибухонебезпечних предметів. А представники ГО «Вогник Запоріжжя» на практиці навчили основним правилам домедичної допомоги при кровотечі. До речі, критична кровотеча є найбільш поширеною причиною смерті в умовах війни, від неї гине 60 відсотків людей.

Також начальник Навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності ГУ ДСНС України у Запорізькій області, підполковник служби ЦЗ Олексій Арнаутов дав поради, як вберегтися при різних видах обстрілів. Які сьогодні й публікуємо.

Безпека під час находження під обстрілом стрілової зброї (стріляє кулями)

  • Якщо почули постріли, одразу треба лягти (а приміщені чи на відкритому просторі), зайняти найбільш горизонтальне положення. Якщо є можливість — озирніться й знайдіть будь-яку нерівність на поверхні землі. Наприклад, вирву, пагорб, плиту, ступеньки на драбині. Й під час паузи між пострілами переміститься туди. Якщо такої можливості немає, складіть руки пальцями у замок й прикрийте голову (ви лежите обличчям вниз).
  • Але категорично не можна ховатись біля транспорту, біля заправок — тобто там, де є ПММ (паливно-мастильні матеріали)
  • Якщо ви в приміщені, то є ризик постраждати від уламків скла. Тому ознакою нашого часу є заклеєні скотчем, плівкою або ще чимось скло на вікнах, на дверях — хрест-навхрест або іншим способом. Це робиться виключно для того, щоб уламки не розліталися.
  • Якщо ви знаходитесь у зоні бойових дій, необхідно підготувати будівлю, де ви знаходитесь, до стрілецього обстрілу. Будь-які мішки можно заповнювати будь-яким сипучим матеріалом, наприклад, землею. І закласти такими мішками віконні отвори хоча б до половини. Можна закласти, наприклад, книгами. Це допоможе захиститись від куль. Але від сильної вибухової хвили не допоможе.

Безпека під час находження під обстрілом артилерійської зброї

Артилерійська зброя дуже небезпечна і має декілька факторів ураження — вибухова сила, уламки. Методика поведінки майже така, як і під час обстрілу стрілкової зброї.

  • Якщо є ймовірність того, що ви потрапите під обстріл артилерії або під авіабомбування треба одразу подивитись які є безпечні або ймовірні сховища на поверхні біля вас. Можна перечекати обстріл у штучних отворах, за пагорбами, плитами тощо. Навіть у каналізаційному люку.
  • Не можна ховатись біля транспорту і заправок.
  • У будівлі пам’ятаємо правило двох стін — найбезпечніше приміщення це таке, яке обмежене двома стінами. Це, наприклад ванна кімната — можна лягти у ванну та від уламків накритись товстою ковдрою. Також можна сховатися у підвалі.
  • Не можна знаходитися у ліфті, на сходових клітинах (вони легко складаються, обрушуються), під арками.
  • Щоб вберегтися від від перепаду тиску під час вибухової хвилі, потрібно затиснути долонями вуха і широко відкрити рота.

Светлана ОЛЕЙНИК. Фото Олександра Прилепи


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Областна газета «Індустріальне Запоріжжя» плюс «Панорама» - єдина щоденна газета: виходить 4 рази на тиждень та 16 – на місяць всього за 6,95!
У ній - всі події міста та області, по Україні та у світі, корисні поради, новини культури та спорту. Передплатники газети тричі на рік беруть участь у акціях із цінними подарунками.

Контакты

Адреса редакції:
69600, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 152

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в