misto.zp.ua

Як на Запоріжжі пиво варили. Документи + пляшки, корки та фужери

Як на Запоріжжі пиво варили. Документи + пляшки, корки та фужери

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Напій поза часом», присвячена історії пивоваріння на Півдні України.

На ній представлені історичні документи, що стосуються майже 200-річного виробництва пінного напою на територіях нинішньої Запорізької області, а також пляшки, етикетки, плакати, корки, бокали, кружки та фужери, яку надали для виставки приватні особи – члени Запорізького клубу колекціонерів пивної атрибутики. До речі, Клуб у 2021-му відзначає десятиріччя від дня заснування.

Як розповіла на церемонії відкриття старша наукова співробітниця відділу історії краю Світлана Козиряцька, ідея про створення такої виставки з’явилася ще кілька років тому. Бо тема цікава, в музейній колекції є достойні експонати. А коли історики навели контакти з ентузіастами, ідея поступово обросла «м’язами». “Ми не пропагуємо вживання алкоголю, а розповідаємо про історію напою, якому кілька тисячоліть”, – підкреслила пані Світлана.

Пиво Феттер фото
Рекламна листівка бердянської пивоварні Феттера

Ще шумери за чотири тисячоліття до нашої ери виробляли брагу із зернових коржів і води. А давні єгиптяни варили пиво уже 40-а сортів, яке спочатку використовувалося у ритуалах релігійного культу, і вже набагато пізніше отримало широку вживаність. Полюбляли цей напій і греки з римлянами, хоча надавали перевагу вину. А ось германці як захопилися пивом три тисячоліття тому, так і зараз залишаються законодавцями «пивної моди».

На українських теренах пивоваріння разом із медоварінням розвинулося у IX столітті, на початку княжої доби. І з тих пір займає достойне місце у трійці традиційних святкових напоїв разом з горілкою та вином.

В Олександрівську пивоварня з’явилася мало не одразу після його заснування – вона позначена на експлікації міста 1798 року. У 1864 році в Олександрівському повіті функціонувало вже п’ять таких заводів та фабрик. Ще за два роки, 1866-го, в олександрівському передмісті – менонітській колонії Шенвізе пивоварний завод у власній садиби відкрив селянин Г.Г.Янцен.

А на території області перший пивоварний завод був заснований 1832 року у менонітській колонії Гальбштадт [сучасний Молочанськ]. Наприкінці XIX століття в Олександрівському, Бердянському та Мелітопольському повітах працювало більше десятка пиво-орієнтованих підприємств.

За радянських часів у Запоріжжі були побудовані Перший [1946-2008] та Другий пивзаводи [1971 -… Нині Запорізький пивоварний завод Carlsberg Ukraine]. На сьогоднішній день у місті працюють 14 виробництв, і ще чотири – на території області.

Більшість експонатів, які надали для виставки колекціонери, пов’язана з останнім століттям. Найбільше серед них – етикеток. Колекція одного президента Запорізького клубу колекціонерів пивної атрибутики Дмитра Назаренка налічує майже 40 тисяч примірників. При тому, що сам пан Дмитро взагалі не вживає алкогольних напоїв.

А колекціонер Аркадій Ревенко цікавиться, зокрема, кришечками від пивних пляшок. Серед його колег по зацікавленню, — якими він обмінюється кришечками – люди різного віку, від підлітків до пенсіонерів. Пан Аркадій вважає, що

колекціонування означає схильність не до вживання пива, а до вивчення історії та естетики, а це – не найгірше хобі.

Любителям давнини найцікавішими здадуться пивні пляшки, про які працівники музею розкажуть захоплюючі історії. Зокрема, де і за якими технологіями виготовлялися скляні ємності з фірмовими печатками. А естетам припадуть до душі вибагливі форми старовинних та сучасних келихів.

Виставка «Напій поза часом» демонструватиметься в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї до травня.

Нагадаємо, що музей знаходиться за адресою вул. Троїцька, 29. Задля зручності відвідувачів його двері відчинені з середи по неділю включно, вихідні – понеділок та вівторок.

Ганна ЧУПРИНА, фото Сергія ТОМКА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

Юрий | 07.06 2021 в 20:11
Особенно интересная тема - пивные бокалы. Некоторые - настоящие произведения искусства. Раз в месяц два пополняю коллекцию на _type=1&order=40&utm_source=sorting_active&utm_medium=sorting_detting. Уже и места для хранения нет, а остановится не могу

Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в