misto.zp.ua

Верховна рада схвалила закон, що посилює мобілізацію

Верховна рада схвалила закон, що посилює мобілізацію 

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про мобілізацію. За проголосували 283 народні депутати з 351. Проти проголосував один нардеп. Як повідомляє депутат Олексій Гончаренко, із законопроекту було виключено норми про демобілізацію. Спочатку передбачалося, що мобілізовані українці зможуть залишити службу за 36 місяців.

 
Після підписання президентом закон набуде чинності за місяць. Він містить такі нововведення:
 
Військовозобов'язані українці тепер будуть зобов'язані у 60-денний термін після оголошення президентом мобілізації з'явитися у військкомати та надати актуальну інформацію про себе. Це стосується й українців, які мешкають за кордоном. Вони зможуть це зробити через електронну пошту. Якщо дані не будуть оновлені протягом 60 днів, порушників штрафуватимуть на суму від 17 до 22,5 тис. гривень ($430-$570), а також у деяких випадках через суд позбавлятимуть водійських прав.
 
Поліція отримає право за будь-якої перевірки документів та звірки з електронним реєстром затримати військовозобов'язаного, якщо його дані відсутні в системі.
 
Усі чоловіки віком 18-60 років будуть зобов'язані носити із собою військові квитки. Перевіряти наявність військово-облікових документів зможуть поліція, працівники військкоматів та прикордонники.
 
Відсутність військового квитка також стане підставою для відмови у припиненні кордону. Крім того, без нього не надаватимуть консульські послуги та видаватиме громадянам до 18 років українські паспорти за кордоном.
 
Замість термінової служби запроваджується базова військова служба строком на п'ять місяців у мирний час та на три в період бойових дій. Громадяни України віком до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.
 
З 2025 року в країні запровадять обов'язкову для чоловіків та добровільну для жінок базову загальновійськову підготовку, яка стане частиною навчання в університетах.
 
Закон передбачає кримінальну відповідальність за неявку до військкомату за вже врученим порядком. Як покарання суд може призначити від трьох до п'яти років позбавлення волі.
 
Звільнені від мобілізації будуть керівники органів влади, депутати, міністри та їх заступники, а також співробітники стратегічних підприємств, які виконують військові замовлення та деяких відомств. Бронь буде надано і деяким категоріям громадян за групою здоров'я та сімейним станом. Від мобілізації також звільнили понад 2 тис. співробітників ЗМІ та сфери культури.
 
У першому читанні проект було прийнято Верховною Радою у лютому. Перед другим читанням до ініціативи подали понад 4 тис. правок. Початкова версія законопроекту була відхилена парламентом через положення, що порушують права людини.
 
Володимир Зеленський говорив, що Генштаб України просив додатково мобілізувати від 400 до 500 тисяч осіб. Про набір півмільйона громадян говорив і прем'єр країни Денис Шмигаль. Головком ЗСУ Олександр Сирський повідомляв, що мобілізувати планують значно менше.

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |