misto.zp.ua

У Запоріжжі стане на бойове чергування машина, яку рятувальникам подарували фіни

 

Суперавтомобіль обладнаний засобами пожежогасіння і аварійно-рятувальним обладнанням

Голова правління Союзу ветеранів Афганістану Віктор Головченко з товаришами з початку широкомасштабного вторгнення росії збирає і відвозить на фронт гуманітарну допомогу бійцям — афганцям та їх побратимам.

Але після багатьох місяців війни вони вирішили зробити щось вагоме і для міста Запоріжжя, яке потерпає від ворожих обстрілів. У підсумку у запорізьких рятувальників з»явився автомобіль, укомплектований обладнанням не лише для гасіння пожеж, а й для ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій.

Сьогодні Віктор Головченко передав ключі від автомобіля начальнику бойової пожежної частини Запоріжжя Володимиру Ляху.

— Коли ми вирішили більш серйозно підійти до допомоги Запоріжжю, стали шукати різні варіанти, — розgвовідає Віктор Головченко. — У нас в організації є Андрій Петрович Яремчук, який 20 років віддав Збройним Силам України. У нього широке коло співслужбовців.

І вийшли на Віталія Сороку, який 10 років живе у Фінляндії, на Аландських островах, де дуже розгалужена пожежна система.

Як з’ясувалося, за період військової агресії росії з 24 лютого 2022 року  «Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag» та волонтерська група «Ukraina AX», в яку Віталій Сорока входить, перевезли до Фінляндії два автобуси біженців (більше 100 осіб), прийняли більше 300 біженців, які добиралися самостійно, з них до 40 дітей.

Фінські волонтери доставляли в Україну гуманітарну допомогу, а на зворотному шляху вивозили біженців.

Ми зв”язалися — чи можливо, щоб запорізьким рятувальникам, які працюють на ліквідації наслідків прильотів, передати укомплектовавний необхідним обладнанням автомобіль.

Ідея знайшла відгук у  Віталія Сороки, також цю ініціативу підтримали пожежні ФБК (це — пожежна частина).

Протягом двох місяців, за словами Віктора Миколайовича, вони займалися цим питанням, взяли підтвердження у Головному управлінні ДСНС в Запорізькій області, що автомобіль використовуватиметься за призначенням, оформлювали документи.

— Моя пропозиція відразу знайшла підтримку першого заступника начальника ГУ ДСНС України у Запорізькій області Владислава Гусинського, порозумілися з перших хвилин зустрічі, — згадує Віктор. —   В короткий термін папери з волонтерською групою «Ukraina AX», «Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag», митницею, пожежною частиною були узгоджені.

  15 грудня 2022 року представники ГУ ДСНС у Запорізькій області Артем, Андрій, Вадим і волонтер Віктор Головченко на машині супроводу СБДР виїхали у Львів.

— Незважаючи на негоду — дощ, часом сніг, ожеледицю вночі прибули в Тернопіль. Заночували у гостинній ДСНС Тернопільщини, — розповідає про поїздку Віктор. — Зранку 16 грудня прибули у Львів. Стіною падав дощ на вчорашню ожеледицю, Запоріжжя в цей час потерпало від ракетних ударів, у Львові лунала повітряна тривога.

Ніякі установи відповідно не працювали. Після обіду нарешті відмінили сигнал повітряної тривоги. Приїхали на митний склад фінські волонтери.

Цілим караваном, у якому були величезний автобус, завантажений гуманітарною допомогою  для українців, пожежна машина для Запоріжжя і потужний генератор для Черкаської обласної лікарні на колісній парі, завдяки старанням волонтерки з Черкас  Аліни Гончарук.

Пожежний автомобіль був оснащений перед відправленням завдяки пожертвам компаній, пожежних команд і приватних осіб на Аландських островах.

Запоріжці подарували фінським волонтерам пам’ятні подарунки – великі календарі ДСНС, сувеніри. Роман Вовк — настоятель парафії «Матері Божої Неустанної Помочі» УГКЦ Запоріжжя передав вишиті малечею українські рушники для фінських волонтерів.

— Вийшло символічно, що 16 грудня, коли ми були у Львові намитному складі і отримували цю машину, Запоріжжя в черговий раз потрапило під ракетний обстріл, — продовжує Віктор. — У телеграм-каналах було багато вірусних відео про наслідки обстрілів (одне з них — про прильоти на Дніпрогес, напевно).

Спочатку спілкування було трохи напруженим, але коли я показав ці відео, вони сказали: питань немає. Фінські волонтери відчутно прониклися горем війни і її наслідків. Більше 20 ударів по Запоріжжю та району за день! Таке важко уявити!

Наші фінські друзі пообіцяли, що будуть і надалі допомагати Запоріжжю.

Фіни дуже відповідальні: Віктору Головченку  довелося вислухати інструктаж по користуванню генератором, потім пожежною машиною, а молодим офіцерам – правила користування  індивідуальними засобами захисту органів дихання від диму.

Після передачі пожежної машини, потужного генератора, гуманітарної допомоги у зворотному напрямку фінські волонтери  вивезли двох жінок, у кожної по двоє дітей. Меншому хлопчику — один рочок.

А запоріжці, подякувавши, відправились у зворотню дорогу.

— Вже стемніло, коли оформили всі необхідні папери і ввечері поїхали — машиною супроводу, пожежною машиною і на буксирі генератор. Заночували вночі в Умані. Не було світла, майже  не опалювалося, але було вже байдуже, — зазначає Віктор Головченко. — Поспали декілька годин і зранку в дорогу.

В Тальному Черкаської області була коротка — на 10 хвилин — зупинка. Зустрілися з бойовим побратимом — з  Олегом Снозом не бачилися 20 років. У Черкасах відвантажили генератор для обласної лікарні і поїхали до Запоріжжя. За добу з їжі було лише по 4 стакана кави на кожного на заправках. Про відпочинок ніхто не думав!

Щиросердна подяка нашим новим фінським друзям — з «Ålands Ömsesidiga Försäkringbolag»,»UkrainaAX», а також персонально Віталію Сороці.

З Україною в серці! Разом з такою підтримкою нашими друзями за кордоном нас не подолати! Весь цивілізований світ проти рашиської навали !

Начальник пожежної частини Володимир Лях провів екскурсію для медійників. За його словами, це дуже гарний автомобіль! Він укомплектований не лише засобами пожежогасіння, а й аварійно-рятувальним обладнанням для ліквідації наслідків ДТП тп негоди. Автомобіль вміщує 2600 л води, у комплекті — 20 пожежних рукавів.

Для ліквідації наслідків ДТП є гідравлічні ножиці та домкрат, для ліквідації наслідків негоди — бензопила.

Автомобіль укомплектований генератором з освітлювальною вежею та двома переносними освітлювальними лампою. Є також 30-метрова переноска, що дохволить ставити освітлювальне обладнання на відстані понад 30 метрів від машини.

— Дуже великий “плюс” цього автомобіля також те, що він невеликий за габаритами, що дуже зручно в деяких частинах Запоріжжя, де вузький проїзд, — зазначає Володимир Лях. — Дуже гарний автомобіль! На чергування він стане найближчим часом. Дуже дякуємо людям, які зробили нам такий подарунок.

Довідково

Аланд — це самоврядний округ у Фінляндії, тут живуть 30 000 людей, розподілених між 16 муніципалітетами. Місто Марієхамн, який є столицею, має 12 000 жителів і має єдину штатну пожежну бригаду на острові, інші 15 муніципалітетів обслуговуються добровільною пожежною бригадою «FBK», загалом на ландшафті розгорнуто 22 станції FBK.  Вони виникли як корпуси таємної охорони під час Першої світової війни, коли Фінляндія проголосила незалежність від Росії 12 червня 1917 року.

Фото Віктора Головченка та Олександра Прилепи


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Областна газета «Індустріальне Запоріжжя» плюс «Панорама» - єдина щоденна газета: виходить 4 рази на тиждень та 16 – на місяць всього за 6,95!
У ній - всі події міста та області, по Україні та у світі, корисні поради, новини культури та спорту. Передплатники газети тричі на рік беруть участь у акціях із цінними подарунками.

Контакты

Адреса редакції:
69600, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 152

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в