misto.zp.ua

У Запоріжжі підняли тариф за вивезення сміття

Хто дав на це дозвіл під час війни та скільки тепер сплачують містяни?

У Запоріжжі підняли тариф за вивезення сміття
 
У кінці минулого року влада Запоріжжя дозволила підприємству «Вельтум» збільшити для містян плату за вивезення сміття. А на підприємстві ввели ще й абонплату за свої послуги.

Про це повідомляється на офіційній сторінці підприємства: “…з 21.11.2022 року для населення вартість послуг з поводження з побутовими відходами на одну особу в місяць складатиме:

в упорядкованих багатоквартирних будинках – 39,69 грн;

в одноквартирних будинках з присадибною ділянкою [приватний сектор] – 44,33 грн.

У зв’язку зі змінами, що відбулись у законодавчій базі України, передбачено нарахування абонентської плати за індивідуальними договорами про надання послуг з поводження з побутовими відходами в розмірі 2,10 грн/місяць, яка діє з моменту застосування тарифу для відповідної категорії споживачів”.

Але рішення про підвищення тарифів у «Вельтум» вирішили не повідомляти мешканцям Запоріжжя, прикриваючись, як вони пишуть, розпорядженням запорізького міського голови від 31.03.2022 року за №89р «Про тимчасове обмеження доступу до публічної інформації на час дії воєнного стану»: тобто, “припинено оприлюднення будь-яким передбаченим чинним законодавствам способом інформація державних органів та органів місцевого самоврядування.
В зв’язку з чим, рішення ВК ЗМР від 21.10.2022 року за №398 не оприлюднюється та не розповсюджується через ТОВ «ВЕЛЬТУМ-Запоріжжя»”.

Як відомо, Верховна Рада заборонила підвищувати тарифи на комунальні послуги до завершення воєнного стану та ще на півроку після скасування такого стану.

Але у законодавстві нічого не було сказано про «абонплату».

Саме цим скористалися посадовці та комерсанти: подорожчання стало можливим, завдяки рішенню виконкому Запорізької міськради.

Так, є Закон «Про житлово-комунальні послуги» часів Порошенка [2017 р.], де вона прописана.

Є зміни в «Правилах надання послуги з поводження з побутовими відходами», у яких «Вельтум» побачив «абонплату».

Але ігнорує необхідність зазначення у квитанціях даних про об’єм відходів по видах, які вивозить [тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі].

Є й процедурний нюанс – відповідні зміни мали б відобразитись в умовах договору.

Якщо у формі публічного договору, то з розміщенням такого на своєму сайті та інформуванням абонентів.

Так робили «Тепломережі» та «Водоканал», запроваджуючи свої «абонплати».

У складні часи центральна влада з метою недопущення додаткового фінансового навантаження на громадян зафіксувала тарифи на газ, електроенергію, запровадила мораторій на підвищення вартості опалення…

А от міська влада Запоріжжя, нещодавно порівнюючи підвищення цін з мародерством, – власноруч підвищила такі на послуги «Вельтума».

Та мовчить, наче не причетна до цієї «тарифної свині» у кожну запорізьку родину.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в