misto.zp.ua

Спеціальності, яким пророкують поступове відмирання, та українські реалії

Спеціальності, яким пророкують поступове відмирання, та українські реалії

Розвиток технологій накладає свій відбиток практично на всі сфери нашого життя. Актуально це твердження й для ринку праці. Через 5 років ми зможемо побачити зміну понад 35% робочих навичок, наявних у сучасних людей.

Звичайно, що одними навичками прийдешні зміни не обмежаться: ми будемо спостерігати, як професії з’являються та зникають з ринку праці. Які ж з них під загрозою? Особливо це питання актуально для абітурієнтів – 10 липня розпочнеться вступна кампанія до вишів. Hh.ua | grc проаналізував, як змінився попит з боку українських роботодавців на представників спеціальностей, яким пророкують поступове відмирання.

Одним з головних трендів майбутнього, чи навіть теперішнього, часу вважається автоматизація. Спеціальне обладнання та програмне забезпечення здатні як оптимізувати бізнес-процеси і підвищити ефективність, так і призвести до масової ліквідації робочих місць. Наприклад, нещодавно cінгапурський Esquire випустив журнал, написаний AI-ботом. За словами головного редактора видання Нормана Тана (Norman Tan), загалом бот має бути більш об’єктивним, ніж реальний журналіст. Згідно з доповіддю «Майбутнє робочих місць», яку було оприлюднено в рамках Всесвітнього економічного форуму, в майбутньому проблеми з працевлаштуванням можуть чекати на бухгалтерів, адміністративних та виконавчих секретарів, поштарів, фінансових аналітиків, касирів, механіків, заводських робітників, водіїв автомобілів, фургонів, менеджерів з туризму, інсталяторів електроніки, адвокатів, банківських службовців та ін.

Проте ми розуміємо, що світові тренди не завжди можуть бути актуальними для наших українських реалій. Звернемося до цифр. У середньому за 2018 рік, порівняно з 2013 роком, кількість вакансій виросла майже на 70%. Проте не всі сфери розвиваються рівномірно. Наприклад, у такій профсфері, як «Туризм та готельна-ресторанна сфера», пропозицій про роботу стало більше на 50%. Традиційні менеджери з туризму в зоні ризику, адже все більшу популярність набувають системи інтернет-бронювання квитків, готелів, електронні гіди, додатки та пристрої для синхронного перекладу. Проте й тут є певна зона для розвитку – розробка та просування індивідуалізованих турів і туристичних форматів відповідно до фізичної форми, уподобань та інтересів подорожуючого. Адже споживач майбутнього тяжітиме не лише до персоналізованих комунікацій, а й до таких же продуктів і послуг.

А от у таких профсферах, як «Інсталяція», «Робітничий персонал», «Адміністративний персонал», «Транспорт», динаміка зростання кількості пропозицій про роботу вища за середні показники. Хоча, за прогнозами, попит на таких фахівців має поступово знижуватись, наші реалії вносять свої корективи. Розглянемо для прикладу профсферу «Транспорт». Загалом її значення має зростати, адже людство стає все більш мобільним. Паралельно з цим у ній мають активно впроваджуватись інтелектуальні системи для регулювання дорожнього руху, управління транспортними засобами та логістикою, а безпілотні автомобілі мають стати звичним явищем на дорогах. Проте в Україні зміни у цій галузі були досить незначні. Отже, одна частина тренда (зростання ролі транспортної галузі) для нас актуальна, а от друга – ні.

 

Матеріал надано hh.ua | grc.

Ця компанія  входить до складу найбільшого об’єднання рекрутингових проектів із восьми країн Європи та Азії з найширшою базою резюме — більше 25 млн.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в