misto.zp.ua

Шляхетні гази із санкційним душком

Шляхетні гази із санкційним душком

Проблеми із ланцюжками поставок, викликані епідемією, вважаються квіточками у порівнянні із сьогоднішньою світовою кризою економічного характеру. Війна в Україні показала, що значна частина світу залежить від нашої держави, Білорусі та РФ за предметами першої необхідності, а саме продуктів харчування, енергії, тощо.

Торгівля із згаданими країнами практично зупинилась через санкції, відмову західних компаній співпрацювати з агресором, а також неможливість виробництва і транспортування продукції в Україні.

В даному аспекті варто нагадати про нещодавню заборону з боку Росії у світовій торговельній війні - вона обмежила експорт інертних газів. Їх називають ще шляхетними, тому що є ключовим інгредієнтом у виробництві напівпровідникових мікросхем і діодів. На РФ приходиться третина світових поставок таких газів – неона, криптона і ксенона. Без них газів неможливо виробляти сучасні високотехнологічні товари у автомобільній, будівельній, електронній промисловості. До 31 грудня будь-який їх експорт вимагатиме спеціального дозволу російського уряду.

До того ж і Україна нещодавно закривала не менш ніж 50% світових потреб очищеного неону. Також забезпечує відповідно 40 і 30% світового попиту на криптон і ксенон. Але через війну ще у березні припинили роботу дві компанії-виробника «Інгаз» в Маріуполі та «Кріоін» в Одесі.

Неон застосовується для наповнення газорозрядних, індикаторних і сигнальних ламп; у виробництві радіотехнічної апаратури; як охолоджувач в кріогенних установках, для забезпечення інертного середовища при виробництві напівпровідників. Яскраві нічні вивіски та рекламні банери своєю красою також завдячують цьому хімічному елементу.

Дії Росії посилюють світову кризу поставок напівпровідників і вже спричинили збитки цілій низці галузей, що використовують мікросхеми. Міністр торгівлі США Джина Раймондо, посилаючись на розмови із виробниками мікросхем, попередила, що їх дефіцит, вірогідно, продовжиться в 2023 році і зачепить початок 2024-го. Більшість потужних світових виробників чипів - Intel, Samsung, TSMC, Qualcomm - припинили співпрацю з Росією в частині використання її сировинного продукту.

Зазначимо, що неон є побічним продуктом сталеливарної промисловості, яка дуже розвинена у Китаї. Але цей крупний гравець ледь задовольняє внутрішні потреби, і також імпортує неоновий газ із України. На момент вторгнення РФ запасів неону у виробників напівпровідників вистачало на півроку.

Захід на випадок нестачі мікросхем сподівався на імпорт електроніки із третіх країн Південно-Східної Азії. Тайвань, приміром, потужний виробник чипів, міг стати в нагоді. До того ж ця країна також обмежила експорт мікросхем і батарейок в РФ. Здається, на передові країни продукції вистачить. Але Росія влучила, наче залпом, дзеркальною санкцією у Тайвань.

Понад 70% шляхетних газів постачалось у цю країну – до південнокорейської компанії Samsung, виробникові продукції для західних брендів. Тепер експорт неону до Тайваня під забороною. Замістити яким-небудь іншим - ніяк. Тому що заборона експорту накладена на усі види інертних газів одним «пакетом». Звісно, припинення виробництва високоякісної побутової техніки – питання часу.

Загальновідомо, що це не єдиний «затик» в порушенні ланцюжків постачання і не перше очікуване закриття виробництва. Від українського експорту залежить автомобільна галузь Німеччини. Перебої з поставками чавуна, деяких зачастин із заліза і сталі, а також нікеля і палладія спричинили закриття німецьких автозаводів BMW i Volkswagen.

Призупинення виробництва автомобілів міститься в нестачі, зокрема, комплектів електропроводки, які отримували з фірми Leoni, що на заході України. Такий самий форс-мажор змусив німецьку Audi перевести 10 тисяч своїх робітників на неповний робочий тиждень.

Годі нагадувати, що Європа залежить від України, Білорусі та РФ у розрізі імпорту енергоносіїв, хімікатів, насіння олійних культур, пшениці, добрив, деревини тощо. І отримати доступ до альтернативних поставок виявилось вельми непросто, а точніше неможливо.

Цілком природно, що в єврозоні довіра споживачів до своїх урядів впала до рекордно низького рівня, нижче за ковідних піків. Про це пише економічне видання Bloomberg. Тільки в липні в ЄС ціни на продукти харчування і енергоносії зросли в середньому на 8,5%.  Хоча нам би тепер їх проблеми - з огляду на те, що зіпсовано життя мільйонів українців і, що найстрашніше, рахунок втрачених життів пішов на тисячі.

Підсумовуючи, варто задатись питанням: чи ми колись видихнемо від війни і лиха, нею спричинених? Адже нинішні події жодну країну не роблять самодостатньою. Хоча незабаром ми напевне дізнаємось, кому це потрібно, яку ціну платимо і ще заплатимо за змушену трансформацію світової економіки. Звісно, не на нашу користь.

Наталія ЄРМАКОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в