misto.zp.ua

Роман ТЕРЕХОВ: «Якщо до жовтня в Запорізькій області щепиться половина населення, коронавірус може відступити»

Роман ТЕРЕХОВ: «Якщо до жовтня в Запорізькій області щепиться половина населення, коронавірус може відступити»

 Наразі у Запорізькій області, як і у всіх інших регіонах України, спостерігається відносне затишшя в плані розповсюдження коронавірусної інфекції. Втім, населення цей період використовує з користю, убезпечуючи себе від захворювання на COVID-19 шляхом вакцинації. Безумовно, така свідомість наших громадян викликає оптимізм – врешті-решт, ми почали розуміти, що без щеплень проти цієї хвороби нам не вистояти.

 

Як саме відбувається процес вакцинації у запорізькому регіоні, ми говоримо з в.о. генерального директора Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Романом Тереховим (який, до речі, зовсім нещодавно був удостоєний звання заслуженого лікаря України).

 

- Романе Леонідовичу, які вакцини на даному єтапі використовуються у нашій області? Населення щеплюється тими, які йому дають, чи людина має право обрати той препарат, який забажає сама?

- На сьогодні в регіоні використовуються три вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS–CoV-2: вакцина «КОМІРНАТІ» (виробництва ПФАЙЗЕР Меніфекчурінг, Бельгія МВ)»; вакцина «КОРОНОВАК (вирощена з використанням клітин VERO), інактивована», виробництва Китая; вакцина (AZD1222 LQD 0.5 ML VI 10x10D SK SKB COVAX), виробництва Кореї. Перші дві вакцини використовуються як на перші, так і на повторні щеплення, третя – лише для повторних. Вакцинальна кампанія проводиться у відповідності до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, затвердженої наказом МОЗ України від 24 грудня 2020 року № 3018.

 

- У зв’язку з відкриттям центрів масової вакцинації темпи щеплення людей у Запорізькій області зросли? І наскільки вони взагалі сьогодні високі?

- Звичайно, поява таких установ сприяла збільшенню охоплення щепленнями. Наразі в нашому регіоні працюють шість таких центрів, з яких п’ять знаходиться у Запоріжжі, а ще один – у Мелітополі. Втім, не можна сказати, що цього достатньо, але робота в даному напрямку продовжується. Центри приймають відвідувачів вже два тижні по вихідних. Наприклад, тільки протягом останньго уік-енду щепилось 1058 осіб. Вакцинуватись в таких установах можуть дорослі люди будь-якого віку, які записувались на вакцинацію через додаток «Дія», Контактний центр Міністерства охорони здоров’я України, а також громадяне, які записувались на щеплення через реєстратури або у свого сімейного лікаря.

 

Кожна така людина отримує запрошення на вакцинацію на конкретний день та час. Крім того, будь-який громадянин може сам звернутись до центру у вихідний день та отримати щеплення. Загалом темпи вакцинації щодня зростають за рахунок збільшення бажаючих отримати щеплення, залучення нових цільових та вікових груп, передбачених всіма етапами вакцинації.

 

- До речі, а хто більше сьогодні схильний до шеплень у Запорізькій області – молодь чи люди похилого віку? Все ж таки у останніх імунітет більш послаблений, їм треба вакцинуватися в першу чергу...

- Як це не парадоксально, але більше бажають отримати щеплення саме молоді мешканці регіону. Хоча людям похилого віку дійсно в першу чергу потрібна вакцинація, адже вони мають хронічні супутні захворювання і більш високий ризик перенести хворобу з ускладненнями і навіть летальним наслідком. Тож процедура щеплення їм потрібна однозначно, хоча й молодь також має пройти цю процедуру, аби запобігти захварюванню та його негативним наслідкам.

 

- В Україні щеплення проти COVID-19 – справа нібито добровільна. Але якщо людина не вакцинована, на неї накладаються певні обмеження. Наприклад, це неможливість виїхати за кордон. Тобто, по суті, щеплення – процедура «добровільно-примусова»?

- Не зовсім так. Насправді виїхати за кордон можна і за негативним ПЛР-тестом, або за негативним тестом на антиген. Але в той же час кожна держава має свої вимоги для перетину свого кордону. З «ковід-паспортом» людина може виїхати за межі України: цей документ буде містити інформацію про вакцинацію, а також про результати тестування на COVID-19 та перенесену хворобу.

 

Разом з тим, ще раз наголошую, що кожна країна має свої правила для перетину кордону – чи має бути людина обов’язково щеплена будь-якою вакциною, чи якоюсь конкретною, чи достатньо негативного ПЛР-тесту тощо. В будь-якому випадку, якщо ви плануєте подорож за кордон, то краще заздалегідь дізнатися, які вимоги діють для перетину державного кордону в кожній конкретній країні. Це допоможе уникнути зайвих проблем.

 

- Зараз Запорізька область знаходиться у «зеленій» зоні карантину, але восени прогнозується нова хвиля коронавірусу. Як вона, по-вашому, буде проходити в нашому регіоні? Чи зіграє зняття деяких карантинних обмежень свою роль у подальшому розповсюдженні інфекції?

 

- На мою думку, ми можемо очікувати підвищення рівня захворюваності населення на COVID-19 у осінньо-зимовий період. Але багато що буде залежати від охоплення вакцинопрофілактикою та дотримання населенням протиепідемічних вимог. Маю припущення, що в разі, якщо до жовтня в області щепиться половина або більше населення, то високих показників захворюваності, скоріш за все, очікувати не варто. Головне, аби самі громадяне не «розслаблялися», якомога швидше робили щеплення і дотримувалися тих карантинних правил, які існують в Україні. Здолати COVID-19 ми зможемо тільки разом – по-іншому це зробити неможливо.

 

Марина УЛУНОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в