misto.zp.ua

Преса у 1941-му: в дусі тодішніх перемог

Преса у 1941-му: в дусі тодішніх перемог

6 червня працівники засобів масової інформації відзначатимуть своє професійне свято – День журналіста. Саме 6.06.1992 Спілка журналістів на той момент вже незалежної України увійшла до складу Міжнародної федерації журналістських організацій. Відповідний указ тодішній голова держави Леонід Кучма підписав у 1996 році.

 

Щоправда, дата виглядає дещо штучною, так би мовити, «притягнутою за вуха», адже преса на теренах майбутньої України (україномовна та іншомовна) існувала ще у XIX сторіччі, як не раніше. Втім, маємо те, що маємо. Старше покоління «акул пера та мікрофону» добре пам’ятає ті часи, коли їхнє професійне свято відзначалося 5 травня – аж по 1995 рік включно. То була суто радянська традиція, просякнута відповідною ідеологією.

 

Чому саме 5 травня? Бо у цей день 1912 року вийшов перший номер газети «Правда» - бойового органу Російської соціал-демократичної робітничої партії (більшовиків). І партією, і газетою керував Володимир Ілліч Ульянов-Лєнін, на той момент ще не «вождь світового пролетаріату», а лише один з лідерів радикально-революційної опозиції в царській імперії.

 

За часів пізнього СРСР свято 5 травня називалося День преси, або День журналіста. За сталінських часів – Днем більшовицької преси. «Преса – єдине знаряддя, за допомогою якого партія щодня, щогодини говорить з робітничим класом своєю, потрібною їй мовою. Інших засобів протягнути духовні ниті між партією і класом, іншого такого гнучкого апарату в природі немає», - вчив товариш Сталін.

 

По суті Йосип Віссаріонович конкретизував знамениту ленінську тезу про те, що «газета є не тільки колективним пропагандистом і агітатором, але й колективним організатором». Відповідно, працівники партійно-радянських ЗМІ (точніше, ЗМІП – засобів масової інформації та пропаганди) були, за офіційним визначенням, «бійцями ідеологічного фронту», хай навіть багато хто з них не мав партквитка. Тепер такі дефініції не вживаються, проте ідеологічні фронти по факту нікуди не ділися: та чи інша світоглядна пристрасть обов’язково присутня в опусах кожного – навіть спортивного! - журналіста, тим паче політичного публіциста.

 

В СРСР існувала чітка ієрархія ЗМІ: центральні, республіканські, обласні, районні; крім того, так звані багатотиражні газети, що виходили на великих промислових підприємствах та важливих об’єктах будівництва, а також саморобні стінні газети, котрі видавалися у первинних ланках виробництва і в офіційних установах. У випуску цих друкованих (і саморобних) «органів» брали участь сотні тисяч, якщо не мільйони громадян. Головна мета – залучити найширші верства населення до соціалістичного будівництва, до підкорення дедалі вищих виробничих висот. Водночас – особливо перед Великою Вітчизняною війною – у рамках «культурної революції» ще не дуже письменні трудящі маси помалу долучалися до елементарної грамотності, ба навіть до літературної творчості.

 

Яскравий приклад тому – публікації в газетах «Червоне Запоріжжя» (орган обкому та міському КП(б)У і обласної Ради) і «Зоря комуни» (орган відповідних установ Червоноармійського району) за 5 травня 1941 року. На першій шпальті «Червоне Запоріжжя» (№ 104 (6113)) вміщує дві тематичні замітки – «День більшовицької преси» та «Преса в СРСР», а на четвертій (останній) – промовистий знімок фотокора М.Колядюка з коротеньким поясненням: «Редколегія газети «Ленінським шляхом» колгоспу імені Красіна, Червоноармійського району – учасник Всесоюзної сільськогосподарської виставки в 1941 році: Д.Отроха, М.Іванюк, І.Сліпець». Це той самий передовий колгосп, голова якого Олексій Гордійович Єременко незабаром стане героєм всесвітньо відомого фронтового фотознімка «Комбат».

 

А ось про що сповіщає «Зоря комуни» (№ 53 (1012)) в замітці «Бойовий організатор»: «Почесне і відповідальне завдання стінгазет. Їх обов’язок допомагати в організації трудящих на боротьбу за нові перемоги соціалізму, за нові успіхи нашої батьківщини. З цим завданням успішно справляється бригадна стінгазета «За першість» колгоспу ім. Красіна. Редактор стінгазети комсомолець Дмитро Отроха старанно виконує доручення комсомольської організації і колгоспників бригади... В минулому році бригада одержала по 100 пудів зерна з кожного гектара. В цьому році колгоспники поставили перед собою завдання зібрати не менше як по 120 пудів зернових культур. Велику допомогу колгоспникам у виконанні цього зобов’язання подає стінгазета «За першість». Вона виходила під час весняної сівби щоденно, а тепер – через кожен день».

 

До речі, на той момент в районі налічувалося 274 (!) одиниці «низової преси». В саму ж районну газету, як повідомляє редакція, «тепер дописує понад 400 робсількорів». Причому, судячи з підшивки, майже всіх їх друкують – хоча й коротенькими, у кілька рядків, заміточками.

 

Оскільки ж 5 травня – «свято всесоюзне, всенародне», то й підготовка до нього мала бути гідною. Напередодні «Зоря комуни» публікує звіт редактора стінгазети М.Сірика: «День більшовицької преси редколегія бригадної стінгазети «Іскра» артілі ім. Красіна відмічатиме новими перемогами. Своєю ініціативою і організаторською роботою стіннівка ось уже другий рік завойовує право участі на Всесоюзній сільськогосподарській виставці. Готуючись до першотравневих свят, редколегія наполегливо готується і до Дня більшовицької преси. Готуємо виставку стінгазет, малюнки и карикатури членів редколегії і селькорів. Тут же буде фотовітрина кращих селькорів-стаханівців. 4 травня в клубі проведемо звіт редколегії перед читачами і доповідь про День преси. Після доповіді буде художня частина. Член редколегії Григорій Савченко прочитає свої вірші».

 

Варто зазначити, що увага до «низової преси» не була такою собі компанійщиною, прив’язаної до урочистої дати. З сільським медіа-активом тодішня влада працювала системно. Свідченням тому – ще одне повідомлення в «Зорі комуни»: «12 червня відбулася районна нарада редакторів стінних газет і кращих агітаторів колгоспів району. Нарада заслухала і обговорила доповідь секретаря РК КП(б)У тов. Спірідонова про завдання агітаційоно-масової роботи під час збиральної кампанії... Досвідом роботи редколегії стінної газети «Іскра» (артіль ім. Красіна) поділився редактор стіннівки Г.Сірик. Редколегія тут працює по зарані складеному плану. Вона популяризує досвід передовиків. Під час жнив вирішено випускати стіннівку щоденно».

 

Ось такою була медіа-сфера 80 років тому. І не тільки на передвоєнному Запоріжжі – по всій величезній Країні Рад. Незважаючи на всі свої очевидні вади, тодішня преса була важливим інструментом розбудови великої держави. Чого, на жаль, не скажеш про переважну більшість нинішніх українських ЗМІ – як друкованих, так і електронних...

 

Сергій ГРИГОР’ЄВ


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в