misto.zp.ua

Поради щодо приготування та зберігання риби

Поради щодо приготування та зберігання риби

Фахівці Запорізького рибоохоронного патруля розповіли про те, як треба правильно зберігати та готувати рибу задля збереження власного здоров’я.

Улітку значно зростає небезпека харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Серед них особливе місце займає ботулізм, що вражає центральну нервову систему і без своєчасного, кваліфікованого лікування може призвести до трагічних, навіть смертельних наслідків.

Збудником ботулізму є бактерія Clostridium botulinum, яка виробляє надзвичайно потужний нейротоксин. Ця бактерія може розмножуватися в безкисневому середовищі, тому здебільшого зустрічається в продуктах харчування, які зберігалися неправильно або були недостатньо термічно оброблені.

Часто причиною ботулізму стає в’ялена, копчена, солона та консервована риба, виготовлена в домашніх умовах або придбана на стихійних ринках. Особливу небезпеку становить риба, яка не була ретельно випатрана перед приготуванням, оскільки саме в кишечнику найчастіше міститься збудник.

Інкубаційний період при ботулізмі зазвичай триває від 12 до 24 годин, але може коливатися від кількох годин до кількох діб. До основних симптомів належать підвищена температура тіла, біль у животі, діарея, сухість у роті, ускладнене дихання та ковтання, погіршення зору, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання. У важких випадках розвивається дихальна недостатність через параліч дихальних м’язів, що є основною причиною смерті при ботулізмі.

Для профілактики ботулізму рекомендується:

– під час очищення риби від нутрощів не порушувати їхньої цілісності;

– солити рибу охолодженою при температурі не вище +4°C з концентрацією солі понад 10%;

– під час приготування риби забезпечувати її достатню термічну обробку, дотримуватися належного температурного режиму при консервуванні;

– не вживати консерви з ознаками здуття ємності чи недоброякісності.

З метою попередження харчових отруєнь Держрибагентство рекомендує купувати рибу лише у відведених для її продажу місцях – спеціалізованих магазинах, санкціонованих ринках, де створено відповідні температурні умови для зберігання харчових продуктів, що швидко псуються, і вимагати при цьому у продавця документи, які засвідчують якість та безпеку продукції.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОРОГИ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |