misto.zp.ua

Поради садівникам: переваги осінньої посадки саджанців

Поради фахівців Держпродспоживслужби в Запорізькій області

Поради садівникам: переваги осінньої посадки саджанців
 
Осіння посадка саджанців характеризується певними перевагами. Землі в осінній період досить пухкі і зволожені, у цей час відбувається успішне вкорінення саджанців, плодові культури загартовуються, не так гостро реагуючи на температурні перепади (на відміну від рослин, висаджених після зими).

Помилка садівників – купити саджанці якомога раніше, поки є вибір та на вулиці тепла погода, але найкращий час для посадки (пересадки) дерев — період їх біологічного спокою, який настає після листопаду.

Найкраще переносять осінню посадку пізні (зимостійкі) сорти фруктових дерев: яблуні, груші. А на сильно-рослих підщепах: шовковиця, горобина, алича; з листяних: тополя, верба, липа, клен, ясен та вільха.

 Восени не рекомендується висаджувати не зимостійкі сорти: груші, яблуні, абрикоси, сливи, вишні, черешні, персики, мигдаль тощо; декоративно – листяні дерева з мало розгалуженою стрижневою кореневою системою: дуб, береза, каштан, горіх, всі хвойні.

Зверніть увагу на правило осінньої посадки: вибирати районовані (якщо потрібно – зимостійкі), швидко приживанні деревні рослини (ознайомитися з переліком сортів рослин, придатних для поширення в Україні можна за посиланням. https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin).

Втім, існують відмінності посадки саджанців для різних кліматичних зон.

Так, у більшості південних районів осінь здебільшого буває тривалою, а зима м’якою, тому тут навіть літні сорти груші, сливи та вишні переносять осінню посадку цілком успішно. Орієнтуючись на терміни початку листопада, слід враховувати, що в різні роки вони можуть зсуватися, так як деякі дерева в літню спеку часто припиняють ріст, а з початком серпневих дощів активно зростають. На таких саджанцях до ранньої осені пагони не встигають повністю визріти, а значить їх зимівля не пройде без втрат.

Для посадки краще вибирати одно-двох річні саджанці, тому що з віком приживання посадкового матеріалу погіршується.

При посадці дерев восени важливо мульчувати ґрунт, а також підв’язувати рослини до опори за допомогою шпалерного дроту для кріплення рослин. Мульчувати землю можна з використанням кори, соломи або опалого листя.

Ще одна важлива деталь, про яку потрібно пам’ятати при посадці дерев восени: в якості підгодівлі можна вносити тільки добрива фосфорного типу. Добрива на основі азоту сприяють входженню саджанця в вегетацію, що в переддень зими може бути згубним.

При виборі саджанців слід звернути увагу, що коріння повинно відмінно утримувати землю навколо себе. Всі маніпуляції з саджанцем слід проводити дуже обережно – адже при струшуванні частки землі обсипаються, оголюючи коріння.

Місце для багатьох культур, як плодових, так і декоративних, краще вибирати сонячне. Найкраще, якщо саджанець буде захищений від різких поривів вітру.

Щоб уникнути конкурентності, необхідно дотримуватися схеми сумісності, садити плодові культури на відстані 3 метрів один від одного. Між рослинами-конкурентами має бути близько 7 м, а колонних дерев – 2,5 м.
Наприклад, яблуня прекрасно уживається з малиною, оскільки чагарник розпушує ґрунт і насичує її киснем. Тоді як яблуня захищає малину від впливу сірої гнилі. Недалеко можна висадити клен, адже він виділяє фітонциди, що не дозволяють плодовому дереву стати жертвою плодожерок. Разом з тим, біля яблуні не рекомендується розміщувати такі фруктові дерева, як персик, черешню, вишню, грецький горіх і золотисту смородину.
Вишню дозволяється садити в саду біля черешні, сливи і винограду. Не уживається на одній території рослина з деякими сортами яблунь, смородиною і грушею. Пасльонові повинні знаходитися якнайдалі від вишні, адже вони можуть заразити її вілтом.
Посадка саджанця сливи буде хорошим рішенням, якщо в безпосередній близькості будуть рости агрус, клен і бузина. Клен потрібно періодично обрізати, щоб він не затінював сливу і благотворно впливав на плодоношення. Малина і всі види яблунь також не роблять ніякого негативного впливу, перебуваючи по сусідству.

До речі, осіння посадка має ще й такі переваги, як: зниження затрат праці садівника – цілком достатньо полити посаджене деревце один раз, а згодом з необхідним зволоженням впораються осінні дощі; до весни молоді рослини встигають набрати силу, наростивши молоді корінці, тому з настанням тепла культури одразу ж ідуть у ріст.

Дотримуйтесь цих порад та збирайте гарні врожаї!

За роз’ясненнями та консультаціями з усіх питань щодо охорони прав на сорти рослин, вибору сортів саджанців звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. 228-00-62, 066-300-18-31.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в