misto.zp.ua

Мистецька спадщина родини Одайників

Мистецька спадщина родини Одайників

Відомий художник Вадим Одайник вносить ноту романтичності у звучання полотен і проникливо передає психологію людей, звеличує їх, представляючи великим планом. Його монументальні полотна стають справжніми взірцями національної мистецької спадщини.

Колекція робіт видатної родини Одайників зберігається майже в ста музеях світу. Невеликий, проте вагомий доробок – першокласні 17 творів династії – належить Запорізькому художньому музею. І це зібрання значно багатше, ніж колекція творів цієї династії в Національному художньому музеї України у Києві.

По словам куратора Тамари Гончаренко, старшого наукового співробітника Запорізького художнього музею, родинне коло митців представляють яскраві творчі особистості – народний художник України Вадим Іванович Одайник, його діти – заслужений художник України Сергій Вадимович та народний художник України Оксана Вадимівна, дружина Сергія Одайника – Галина Бородай.

Вадим Одайник (1925–1984) вступив на самостійний творчий шлях на початку 50-х років, молодий за віком, та зрілий за життєвим досвідом. Під час Великої Вітчизняної війни 17-річний юнак пішов на фронт і відважно воював у танкових частинах. Тяжке поранення ледве не завадило його палкій мрії – стати художником.

Школу реалістичної майстерності він успішно освоїв у стінах Київського художнього інституту. Працюючи в різних живописних жанрах (тематична картина, портрет, пейзаж, натюрморт), прагнув утілити у своїх персонажах оптимізм, духовне багатство, працелюбність.

Подвиг нашого народу у суворих воєнних випробуваннях і трудових звершеннях правдиво відтворений у монументальних картинах «Затишшя» (1970) та «Будівники Київської ГЕС» (1963), що відкривають експозицію виставки. В Україні Вадиму Одайнику присуджують звання народного художника за картину на тему з гуцульського життя («Троїста музика»), наповнену ліричною задушевністю й колірною поліфонією.

У творчій родинній атмосфері та прекрасному колі художньої інтелігенції (Т. Яблонська, Є. Волобуєв, С. Шишко, Б. Рапопорт та ін.) формувався духовний світ Сергія (1949 р.н.) й Оксани (1953 р.н.), котрі наслідували сімейну професію (їх мати – відомий живописець Зоя Одайник-Самойленко). Обидва закінчили Республіканську художню середню школу імені Т.Г. Шевченка й Київський державний художній інститут.

Схильність до полотен великого розміру, ретельне вивчення натури, тонка спостережливість, глибоке осмислення проблем сьогодення притаманне мистецтву Сергія Вадимовича. Творчу діяльність він успішно поєднує з викладацькою роботою в Державному інституті декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука, обіймаючи посаду доцента.

Оксана Одайник атестована доцентом кафедри живопису та композиції Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, активний учасник масштабних арт-проектів в Україні та за її межами. У колекції музею – її два чудових ранніх полотна – «Ранок у Гурзуфі. Валя» та «Біля вікна» (обидві – 1985р.). Хранителька батьківської спадщини передала в дар музею три твори Вадима Івановича. Незабаром музейна колекція поповниться новими іменами з талановитої родини Одайників.

Галина Бородай (1949–1980) – донька відомого скульптора, народного художника України Василя Захаровича Бородая. Коротке, насичене творчістю й жіночим щастям життя випало на її долю. Але художниця (дружина Сергія Вадимовича) встигла багато: дала життя Дарії Одайник – спадкоємниці сімейної традиції – та створила свій гармонійний живописний світ, непідвладний часу у композиціях «Яблука» (1972), «Весною» (1977) та «Осінні квіти» (1978).

Життєдайне мистецтво видатної родини Одайників складає цілу епоху в історії вітчизняного мистецтва. Для шанувальників живопису постать Вадима Одайника завжди викликає неабияку цікавість: він залишив по собі витвори, що живуть поза часом і належать до числа справжніх скарбів світового рівня.

Віра ВОЛОДИМИРОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |