misto.zp.ua

Медіаосвіченість поширюватимуть у школах

Медіаосвіченість поширюватимуть у школах

Сьогодні дуже важко уявити наше життя без Інтернету. Інформаційний простір поширюється з великою швидкістю. На кінець 2018 року кількість постійних користувачів мережі в Україні склала приблизно 63%. Проте постає питання: чи можуть електронні джерела виконувати не тільки інформаційну роль, але й освітню?
 

9 квітня у Запорізькій міській раді відбувся другий міжнародний педагогічний саміт, на якому зібралися освітяни з різних регіонів України, а також представники консульств інших держав – Австрії, Болгарії, Казахстану, Ізраїлю, Польщі, Франції, США та інших. Захід був присвячений темі «Система медіа-освіти як фундамент розвитку і консолідації громадянського суспільства».

Як розповіла методист науково-методичного центру департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Світлана Паніна, захід проходить у Запоріжжі вже другий рік поспіль.

 

– Цього року ми присвятили увагу медіаосвіті, бо це нагальне питання. Діти, які зараз ходять до школи, не відводять очей від гаджетів, і саме на підлітків розрахована величезна частина контенту в Інтернеті. Тож перед нами постає обов’язок навчити нове покоління відокремлювати корисну інформацію від тої, яка «забруднює» мозок. Щоб вони використовували смартфони задля розвитку своєї особистості, – говорить Світлана Паніна.

 

Треба зазначити, що саміт пройшов у дводенному форматі та зібрав більш ніж 400 учасників. На ньому освітяни дізналися, як правильно підвищувати медійну грамотність, працювати з фейковою інформацією, а також розвивати критичне мислення учнів. В тому числі педагоги мали змогу відвідати майстер-класи досвідчених науковців.

 

На думку заслуженого журналіста України, секретаря Національної спілки журналістів України, президента міжнародного конкурсу медіа, кандидата педагогічних наук Гліба Головченка, медіаосвіта та медіаграмотність потрібні ЗМІ та існує у розвинених країнах для того, аби збільшувати кількість глядачів, читачів і слухачів.

 

– На початку 1960-х насамперед в Канаді, а потім у США зрозуміли, що чим більше у них з’являється засобів масової комунікації, тим менше люди починають сприймати інформацію. Тому в цих країнах приділяють цьому питанню неабияку увагу, що дає певний результат. Канадці та американці досі продовжують читати книжки й друковані відання, слухають радіо, дивляться фільми і «правильно» використовують Інтернет. А у нас зараз така тенденція, що повинна бути тільки «всесвітня павутина», що не зовсім доцільно. Ми, як представники ЗМІ, також повинні звернути на даний фактор увагу, – зауважує науковець.

 

Медіаосвіта стає наразі не тільки фундаментальною складовою інформаційної політики та безпеки країни, але й відіграє важливу роль у вихованні молоді та формуванні української ідентичності. Її завдання полягає у запобіганні вразливості людини до маніпуляцій у ЗМІ та медіанасильства, втечі від реальності та профілактиці поширення медіазалежностей.

За словами директора департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Юлії Погребняк, ця тема була обрана не випадково:

 

– Педагогічна спільнота, Міністерство освіти та науки України повинні сьогодні усвідомити, що необхідно у найближчий час створити умови для розвитку медіаосвіти у навчальних закладах. Бо вона дуже потужно впливає на події і здатність учасників освітнього процесу реагувати на те, що відбувається не тільки в країні, але й за її межами. Наша мета – навчити дітей об’єктивно оперувати інформацією, аналізуючи її, і розрізняти свободу слова від брехні. Маємо підготувати платформу для обговорення міжнародних зв’язків, щоб педагогічна і батьківська спільнота, а також учні могли вільно орієнтуватися у інформаційних потоках, – наголошує Юлія Погребняк.

 

Андрій ЖУРАВЛЬОВ, фото автора


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в