misto.zp.ua

Є вітаміни чи ні. Експерт розповіла, чи корисні насправді відварені овочі

Є вітаміни чи ні. Експерт розповіла, чи корисні насправді відварені овочі фото

 

Багато людей запитують, чи корисно варити овочі і які способи їх приготування найкраще підходять для збереження поживних речовин.

Приготовані овочі найчастіше приємніше їсти, ніж сирі, і організму їх легше перетравлювати, але факт залишається фактом, що приготування овочів змінює вміст поживних речовин.

Для деяких овочів їхнє приготування може зробити поживні речовини більш доступними. В інших випадках при цьому ви втрачаєте поживні речовини. Все це залежить від способу приготування.

Незалежно від того, яким способом ви готуєте овочі, вміст у них поживних речовин, швидше за все, зміниться.

"Питання про те, чи слід варити овочі, - це не проста відповідь так чи ні, вона залежить від низки різних факторів. Будь-яка форма приготування їжі, швидше за все, призведе до зміни вмісту вітамінів", - повідомила дипломований дієтолог Сара Шліхтер.

Слід враховувати один фактор: чи є в овочах, який ви готуєте, жиро-або водорозчинні поживні речовини.

За даними Національного інституту раку, водорозчинні вітаміни, такі як вітамін С та вітаміни групи В, такі як фолат, тіамін, рибофлавін, пантотенова кислота тощо, розчиняються у воді.

Це означає, що під час варіння ці поживні речовини вимиваються у воду, і після приготування овочі зберігають їх менше. До овочів, багатих на водорозчинні вітаміни, належать гриби, солодка картопля, шпинат, броколі і солодкий перець.

Під час одного дослідження, проведеного у квітні 2018 року в журналі Food Science and Biotechnology з'ясувалося, що при варінні овочів, таких як брокколі, мангольд, картопля, солодка картопля, морква, шпинат та кабачки, видаляється більше водорозчинних вітамінів, таких як вітамін ніж за будь-якого іншого способу приготування.

 

Цікаво, що хоча бета-каротин (попередник вітаміну А) не розчиняється у воді, дослідження також показало, що кип'ятіння знижує вміст бета-каротину, що міститься у моркві.

Вчені припускають, що це, ймовірно, пов'язане з високою температурою окропу, оскільки бета-каротин чутливий до нагрівання.

Коли можна варити овочі

Якщо ви варите овочі у воді або бульйоні, який буде використовуватися в супі, це не проблема, тому що ви все одно отримуватимете вітаміни з рідини.

Однією з переваг варіння овочів є те, що при приготуванні не потрібно додаткового жиру, що для деяких може бути поживнішим варіантом. Варіння - відмінний спосіб приготування їжі для тих, хто намагається скоротити у своєму раціоні жири, наприклад олії.

 

Способи приготування для збереження поживних речовин

Хоча варити зручно, можна спростити приготування овочів, використовуючи інші методи приготування, які зберігають поживні речовини.

Інші способи приготування овочів, крім їх варіння, включають:

  • Мікрохвильова піч
  • Пропарювання
  • Жарка
  • Гриль

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Редактор Татьяна Ткаченко – редактор Мелитопольские ведомостиВ 2002 году редакция "МВ" создала свой первый сайт. Благодаря своей информативности, он сразу же стал популярным не только среди жителей Мелитополя и региона, но и далеко за пределами Украины. С появлением холдинга "МВ", мы поняли, что необходимо модернизировать имеющийся интернет-ресурс, разместив на нем самую полную информацию о Мелитополе, регионе, курортах Приазовья.
Каждый посетитель сайта может принять участие в его наполнении. Если у вас есть какая-либо горячая новость, интересная фотография, присылайте их нам - и вскоре они пополнят новостную ленту и фотогалерею. Заходите на форум, принимайте участие в обсуждении самых животрепещущих проблем. Именно в спорах всегда рождается истина.
Наша миссия: мы информируем жителей Мелитополя и региона обо всем, что наиболее значимо, полезно, интересно; мы представляем различные позиции, не навязывая ни одну из них.

Контакты

Учредитель:
ООО "Редакция "МВ"
Генеральный директор:
Михаил Кумок
Редактор:
Татьяна Ткаченко
Адрес:
72312, г. Мелитополь, ул. К. Маркса, 5
Телефоны:
приемная - 6-71-51
редактор - 6-88-98
отдел рекламы - 6-81-74
Веб-сайт:
www.mv.org.ua
E-mail:

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |