misto.zp.ua

Геронтократія по-американськи: країна захеканої «еліти»

Геронтократія по-американськи: країна захеканої «еліти»

Пам’ятається, за часів СРСР люди посміювалися, коли чергового померлого генсека на посаді змінював його ровесник, а то й людина ще більш похилого віку. Жарти жартами, але приблизно те саме наразі відбувається у США. Достатньо подивитися на те, хто в цій державі грає першу скрипку та виступає на «підспівах».

 
Попередньому американському президенту Дональду Трампу - 76 років, але він мріє невдовзі ще раз очолити Білий дім. Джо Байдену, який зараз керує США, вже 79. Ненсі Пелосі, спікеру Палати представників Конгресу, взагалі 82 стукнуло. І саме їй було відведено роль «тарана» у і без того непростих відносинах Вашингтона та Пекіна, коли Пелосі полетіла відвідувати Тайвань. І хоче це не спровокувало масштабної війни між двома наддержавами (поки що?), слід замислитися: а що не так з американською політичною елітою?


Насправді все відносно просто. Країна, яка вважається (чи сама себе так іменує) «світочем демократії», в цьому плані деградує, тому що не відбувається змін усередині тієї самої еліти. Тобто вибори, звісно, проходять, республіканці змінюють демократів і навпаки, але в цілому США перебувають у тупику. Адже ними керують люди, яким насправді давно пора няньчити онуків.

Подивіться на інший світ: якщо не брати до уваги відверто тоталітарні режими, ключовими управлінцями в державах є молоді люди. Чи, принаймні, ті, кому ще не виповнилося 60-65 років. Це свідчить про те, що у політиці йде зміна поколінь, а от Вашингтон чомусь намертво застряг у геронтократії, тобто коли при владі перебувають підстаркуваті громадяни. Але чому саме так відбувається?

Якось довелося ознайомитись із цікавою статистикою. Справа в тім, що у США на виборах голосує переважно старше покоління. І, відповідно, підтримує своїх ровесників чи навіть політиків ще старшого віку. А молоді громадяни просто не беруть участь у волевиявленні: на президентські вибори зазвичай йдуть 30-40% представників нових поколінь, на парламентські - ще менше.

А пояснення таке: дуже багато молодих американців вважають, що зовсім не розбираються в політиці, не менше й тих, хто просто розчарувався у діючій системі і думає, що ніяк не здатен плинути на її зміну. Саме через це політична еліта США деградує: нема кому змінити на керівних посадах пенсіонерів, які хоч і при розумі (принаймні, так здається, хоч і не завжди), але вже давно повинні були «вийти в тираж».

Власне, тому в певний проміжок часу США можуть опинитися у складній ситуації. «Дідки-бабці» не пускають молодь до керування державою, але ж вони самі не вічні. На заміну їм якщо кого і готують, то таких же підстаркуватих однопартійців. При цьому - парадокс - саме Вашингтон повчає весь світ, як тому жити.
 

Але якщо умовкнути логіку, то в реальності це інший світ на своєму прикладі має пояснити американцям, що на їхній переправі можна й навіть потрібно міняти помітно захеканих політичних «коней». Адже ті в силу віку та, вибачте, старіючих звивин, можуть утнути щось таке, від чого здригнеться вся планета. І це далеко не жарти.
 
Максим КОРОБЕЦЬ

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Сергей Знаменский - шеф-редактор газеты ПозицияНазвание издания Всеукраинская об- щественно-полити - ческая газета  "Позиция" говорит само за себя - мы имеем своё обоснованное мнение по ряду концептуальных вопросов общественно-политической жизни страны. Среди приоритетных направлений нашей работы: критичный подход к оценке работы власти любого уровня; направленная журналистская работа по реализации идей построения гражданского общества в Украине; устоявшиеся моральные ценности; следование принципам журналистской этики; вопросы интеграции Украины в цивилизованное сообщество; духовные ценности славянских народов.

Коллектив редакции использует аналитический подход при подготовке своих материалов, рассчитанных на самый широкий возрастной и социальный диапазон, но в первую очередь - на думающего собеседника, небезразличного к окружающему нас миру.

Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в