misto.zp.ua

До Дніпрогесу запоріжців супроводжуватиме "Хмаровод"

До Дніпрогесу запоріжців супроводжуватиме "Хмаровод"

У Запоріжжі стартували роботи по створенню муралу на екологічну тематику, яке відбувається в рамках проєкту Ucan Ukraine.

Нагадаємо, що проєкт Ucan Ukraine реалізується у Бердянську, Мелітополі, Херсоні та Запоріжжі з липня поточного року громадською організацією «Дзиґа» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID. Він спрямований на гуртування малого бізнесу з митцями та активістами, які опікуються збереженням та покращенням довкілля.

В рамках проєкту відбулися воркшопи, як зробити свою підприємницьку діяльність дружньою до навколишнього середовища. В усіх чотирьох містах визначені отримувачі мікро-грантів на впровадження екологічних ініціатив. Велику увагу привернула інтерактивна виставка, присвячена семи найгострішим проблемам забруднення природи.

Створення муралу на екологічну тематику – одна з фінальних акцій проєкту. В Бердянську, Мелітополі та Херсоні вони вже намальовані, тепер черга дійшла і до Запоріжжя.

 

Вікторія Верес фото
Вікторія Верес
Як розповіла координаторка проєкту Ucan Ukraine в напрямку стріт-арту Вікторія Верес, спочатку відбувалося обрання ескізу муралу та місця його розташування. На інтерактивній виставці, що демонструвалася на площі Маяковського 7-10 жовтня, запоріжці могли проголосувати за один із трьох варіантів, створених запорізьким художником і скульптором Романом Халіловим, після чого голосування перемістилося в соціальні мережі.

 

Більшість обрала ескіз «Хмаровод», який найкраще відбиває головні екологічні проблеми Запоріжжя – забруднення атмосферного повітря та Дніпра.

Водночас на сторінці проєкту в соціальних мережах містяни обирали локацію майбутнього муралу. На конкурс надійшло 54 пропозиції, серед яких були стіни шкіл, житлових будинків, паркани підприємств.

“Найбільш відповідним для втілення центральній ідеї виявився більш ніж стометровий паркан заводу ПрАТ «Запоріжхімбудоптторг», – розповіла Вікторія Верес. – Це підприємство розташоване на вулиці Гребельній, що веде до Дніпрогесу, звідки відкривається «чудовий» вид на труби наших заводів, які отруюють повітря”.

 

Художник Роман Халілов фото
Роман Халілов
Мурал складатиметься з 22-х п’ятиметрових сегментів, на яких будуть зображені дерева, річка, водяні мешканці, птахи і люди.

 

“Повітря – це субстанція, що поєднує все на планеті, – вважає автор ескізу художник Роман Халілов. – Це частина нашого спільного дому…

Образи будуть виконані узагальнено у досить великих розмірах, бо на тій поверхні дрібна деталізація, яка взагалі цікава, буде виглядати не дуже добре. На створення муралу знадобиться 200 кілограмів фарби”.

Роботи по нанесенню «Хмароводу» на паркан будуть виконані найближчим часом, коли це дозволять зробити погодні умови [відсутність опадів та плюсова температура].

Ганна Чуприна, фото Сергія Томка

P.S.Зараз стіну, на яку буде нанесено мурал «Хмаровод», частково прикрашають малюнки у національному стилі, зроблені у 2019 році відомим запорізьким вуличним художником Олександром Харьковським. За рік вони трохи поблякли й облущилися. Хоча цього наїву трохи шкода…


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в