
Віскі користується популярністю у всьому світі. І виробляється цей напій практично у всіх куточках нашої планети. Класична міцність віскі – 40%. Однак трапляються варіанти, що містять більше 60% об. Цей показник визначає виробник. Наприклад, відомий шотландський бренд Чівас пропонує напої з класичним вмістом спиртів 40%. А Octomore випускає віскі міцністю до 63%. Щоб отримати напій з потрібним вмістом алкоголю, виробники експериментують із дистиляцією, витримкою та купажуванням. Розглянемо докладніше ці чинники.
Дистиляція
Віскі виготовляється з урахуванням ферментованого сусла. Воно піддається перегонці. Вона сильно впливає на кінцеву міцність напою. Причому спиртуозність залежить від апарату та кількості дистиляцій. Для перегонки використовуються мідні куби та колони ректифікації. По-перше – спирт виходить більш насиченим. Його міцність може сягати 85%. Спирт, дистильований у колонах ректифікації, відрізняється меншою вираженістю. Однак він може містити до 95% об.
Витримка
Це дуже важливий етап виробництва віскі, від якого залежить не тільки міцність, але й смакові властивості готового напою. Тому бренди приділяють велику увагу цій стадії виготовлення віскі. Вони часто експериментують із тарою для витримки. Переважно використовуються бочки із американського дуба. Також віскі може збагачуватись смаком у тарі, яка вже застосовувалася для витримки алкогольних напоїв. Виробники обирають такі варіанти:
- херес;
- портвейн;
- сотерн.
Завдяки такій витримці віскі набуває більш насиченого смаку з різноманітними нюансами. А ось фортеця не залежить від типу тари. На неї впливають умови, за яких зберігаються бочки з алкоголем. На цей показник впливає вологість приміщення. Якщо вона перебуває на рівні понад 70%, то вода випаровується швидше за спирти. Відповідно, чим нижча вологість, тим менше обертів буде у готовому віскі. Також на спиртуозність впливає термін витримки. При тривалому зберіганні алкоголю міцність стає нижчою. Це з тим, що з часом спирт випаровується через мікропори в деревині. Однак тривала витримка робить аромат та смак віскі багатогранним. Тому відомі сорти витримуються багато років.
Коригування фортеці – фінальний акорд
Перед розливом у пляшки майстри купажу коригують фортецю. Бленди одержують шляхом з'єднання кількох дистилятів. Вони можуть мати різну фортецю та термін витримки. Односолодові сорти для досягнення потрібної фортеці можуть бути розведені спеціально підготовленою водою.
На пляшці обов'язково вказані термін витримки та фортеця. Якщо йдеться про купажовані сорти, то позначено термін витримки наймолодшого дистиляту.
Велика різноманітність віскі дозволяє підібрати варіанти в залежності від міцності алкоголю. Однак найбільш затребуваними, як і раніше, залишаються сорти 40% об.

























