misto.zp.ua

Була російська, стала – Запорізьких вогнеборців…

У Запоріжжі активно перейменовують вулиці: що варто знати містянам і як діяти далі?

Була російська, стала – Запорізьких вогнеборців…
 

Повномасштабна агресія росії змусила українців взятися до більш активного перейменуванні вулиць та інших об’єктів, назви яких пов’язані з країною–агресоркою та її союзницею білоруссю.

Як зазначають у Міністерстві культури та інформаційної політики, в Україні в 2022 році дерусифікували понад 7,5 тисяч топонімів.

Запоріжжя також не залишилося в стороні від цих процесів: у місті активно звільняють публічний простір від будь-яких символів “руського міра”.

Спочатку декомунізували, тепер – дерусіфікують

У Запоріжжі, за даними мерії, всього 1371 вулиця та провулок.

Ще у 2015 році у місті почали перейменовувати все, що було пов’язане з радянщиною.

Це було частиною декомунізації, яка регулюється окремим законом, і не торкається назв, пов’язаних із росією.

Найбільш активна робота була проведена у місті у 2016 році – тоді у Запоріжжі змінили назви не тільки вулиць, площ, провулків, але й районів, зупинок громадського транспорту, парків та скверів.

Ще в 2015 році у Запоріжжі почали перейменовувати все, що було пов’язане з радянщиною

Тоді ж перейменували й головний проспект міста: з Леніна на Соборний.

 

До речі, було декілька варіантів нової назви проспекту – Сагайдачного, Козацький, Вознесенівський…

Зупинилися на Соборному.

Нова хвиля переіменувань почалася у Запоріжжі в 2022 році.

12 жовтня 2022 року на сесії Запорізької міської ради ухвалено рішення про перейменування вулиці Лєрмонтова на вулицю В’ячеслава Зайцева – громадського діяча, історика, депутата Запорізької міської ради, сержанта Збройних сил України, кіборга, який загинув 5 жовтня 2022 року на фронті.

Вулицю Лермонтова перейменували на честь “кіборга” та історика Вячеслава Зайцева, що загинув на війні

У грудні 2022 року на сесії депутати проголосували за перейменування ще 11 запорізьких вулиць.

 

Таким чином, у місті з’явилися нові вулиці: Виборзька стала Автоклубною; Єнісейська – Лівобережною; Братська – Бориспільською; Рязанська – Романтичною; Ростовська – Чорних запорожців; Російська – Запорізьких вогнеборців; Гродненська – Волонтерською; Москворецька – Байдакською; Воронезька – Стародніпровською; Підмосковна – Олешківською; Московська – Маєткова.

Вулиця російська у Комунарському районі Запоріжжя тепер носить назву Запорізьких вогнеборців

А вже у квітні цього року в Запоріжжі відбулася наймасовіша дерусифікація – 50 наших вулиць та провулків, назви яких були пов’язані з росією, змінили свої назви.

 

Найбільше перейменувань було у Шевченківському районі.

Ось які нові назви з’явилися на мапі Запоріжжя:

Читинська – Івана Підкови; Пензенський – Обухівський; Каширський – Хвилястий; Ясногірська – Ізюмська; Сахалінська – Слобожанська; Іртишська – Чорнобаївська; Янтарна – Древлянська; Новоросійська – В’ячеслава Радіонова; Волгодонська – Авіаторів; Тульська – Конотопська; Верхоянськана – Козацької Чайки; Гомельський – Гомерівський; Потєшна – Потішна; Молодогвардійська – Люботинська; Челябінська – Ірпінська; Калузька – Чигиринська; Преснєнський – Десяцький; Воскресний – Недільний; Красноградська – Червоної калини; Томський – Перелітний; Світлогірська – Святогірську; Якутський – Замковий; Казанський – Хуторський; Далекосхідна – Братів Мінаєвих; Двінська – Гайдамацька; Таганрозька – Назара Стодолі; Смоленська – Почаївська; Алтайська – Фазанова; Донська – Теслярська; Червонополянська – Тарасівська; Сочінський – Бельмакський; Дагестанський – Добропільський; Червоногірська – Муравський шлях; Архангельський – Архангела Михаїла; Митищінський – Калантирівський; Єльницький – Деснянський; Алапаєвська – Княжа; Невська – Інгулецька; Новомосковська – Новомиколаївська; Біломорська – Контактна; Тобольська – Проліскова; Ленська – Краєвидна; Арбатський – Арабатський; Симбірський – Галицький; Адигейський – Классена; Валдайський – Заливний; Ярославська – Інженера Лата; Новгородська – Сорочинська.

Наразі у Запоріжжі ще лишається близько 200 вулиць, які входять до реєстру топонімів та підлягають перейменуванню.

За законом, до кінця 2023 року всі ворожі назви мають бути змінені.

Хто дає нові імена

Остаточне рішення про зміну назви вулиці приймає місцева влада.

Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення про перейменування ухвалюють міські, сільські і селищні ради.

Ч

лен робочої групи зі створення реєстру урбанонімів міста Запоріжжя Михайло Мордовськой каже, що нові назви затверджують, врахувавши результати інтерактивного голосування містян:

“Опрацьовували спочатку назви вулиць, які мали радянські назви, білоруські, на честь географічних назв росії.
Далі пропонуємо нові назви.

До нас часто звертаються з пропозиціями самі містяни, ми опрацьовуємо ці пропозиції та подаємо на голосування в інтернет.

Тобто кожна людина із Запоріжжя може долучитися до формування нових назв”.

Після голосування робоча група опрацьовує протоколи з уточненими назвами та подає на комісію з топоніміки:

“Далі міська комісія формує пропозицію на міську раду, тобто на сесію міської ради, і вже депутати міської ради приймають остаточне рішення щодо перейменування”.

І вулиці депутати Запорізької міськради, як було зазначено вище, активно перейменовують.

Про що варто знати громадянам?

У мешканців Запоріжжя, які проживають на вулицях з оновленими назвами, з цього приводу виникає чимало запитань: чи варто змінювати паспорт та документи на нерухоме майно, що буде з призначеною субсидією, як бути з ФОП, що зареєстрований на вулиці з оновленою назвою тощо.

Проживання на старій-новій вулиці

Якщо ваша реєстрація місця проживання знаходиться за адресою, назву вулиці якої було змінено, то це не означає, що потрібно швидко звертатись до органу міграційної служби, щоб внести відповідні зміни.

Так звана у народі “прописка” (штамп у паспорті з місцем реєстрації) не є зміною місця проживання, якщо стару назву вулиці перейменували на нову.

Однак найм квартири або нежитлового приміщення на підставі договору оренди, яке розташовано за зміненою назвою вулиці (проспекту, бульвару, шосе тощо), може бути підставою для укладення додаткової угоди в частині внесення змін до предмету договору.

Разом з тим, це може бути вирішено сторонами договору: вносити зміни чи ні.

Перереєстрація місця проживання особи може відбуватися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто коли в особи виникає потреба.

Це може бути нагодою для оновлення даних про місце реєстрації у вашому документі

Чи призначать субсидію

Особи, які мають право на субсидію, зможуть її отримувати й надалі.

Про зміну назви вулиці повідомляються всі державні органи й соціальні служби, тому вони мають приймати документи як із новими назвами в адресах, так і зі старими.

Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідності до нових назв, певний час там паралельно “співіснуватимуть” старі та нові назви.

Тому зміна найменування вулиці не є підставою для відмови в отриманні субсидії.

Як бути з документами на нерухомість

Чинним законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно (свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі–продажу, дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиці, на якій ця нерухомість розміщена.

Увага!

У разі потреби власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін.

Якщо власник бажає продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.

Проте на вартості послуг нотаріуса це не позначиться: покупець і продавець платитимуть нотаріусові таку саму суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці не змінюється.

Випадки, в яких потрібно змінювати документи

У випадку продажу чи дарування об’єкта нерухомого майна, розташованого за адресою з новою назвою вулиці, потрібно внести зміни до свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі–продажу, договору зміни, договору дарування.

Для внесення змін до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно подається заява про внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку зі зміною назви чи перейменування вулиці.

Таку заяву може подати як власник майна особисто, так і його довірена особа (за наявності нотаріально посвідченої довіреності).

А як бути юридичним особам

Зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Перейменування вулиці, на якій зазначено місцезнаходження юридичної особи, є зміною місцезнаходження юридичної особи, що передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу–підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців та громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у діючих договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо.

Важливо!

Законодавство не встановлює граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцезнаходження, а отже суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли йому провести реєстрацію змін.

Фото з відкритих джерел


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в