misto.zp.ua

Билет бесплатный, но заплати за «сервис» автостанции

Почему пассажиры, имеющие право на бесплатный проезд, должны оплачивать автостанционный сбор? Таким вопросом «МИГ» задавался в номере от 19 июля. Тогда к нам обратился ветеран труда Ефим Каскин, которого в кассе автовокзала №2 на ул.Рекордной заставили заплатить за бесплатный билет почти полторы гривни. Выяснилось, что с 6 июля все льготники платят за свои бесплатные билеты, вернее оплачивают автостанционный сбор по распоряжению собственника всех автостанций в области ПАО «Запорожавтотранс».

Тогда мы обратились за разъяснениями к руководству ПАО «Запорожавтотранс». И вот какой ответ получили.

“На ваш лист №174 від 11.07.2012 р. «Щодо законності стягнення автостанційного збору з ociб, що мають пільги на проїзд», повідомляємо наступне:
Засади правового регулювання в сфері пасажирських перевезень визначені Законом України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р., № 2344-III [надалі – Закон] та «Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», затвердженими постановою Кабінету Mіністрів України від 18 лютого 1997 р. №176 [надалі – Правила].

Статтею 36 Закону передбачені обов’язкові послуги, що повин-ні надаватися автостанціями пасажирам, а саме: продаж квитків; користування приміщеннями для чекання поїздки, облаштованими місцями для сидіння; можливість користування громадськими вбиральнями; інформування щодо розкладу руху автобусів та вартості поїздки. За надання обов’язкових послуг автостанції з ociб, які купують проїзні квитки, стягують автостанційний збір, що входить до вартості квитка. При цьому послуги автостанцій, крім послуг кімнати матері i дитини, пасажирам, згідно Закону, надаються за плату. Звертаємо увагу, що особи, які користуються пільгами з оплати проїзду, згідно п.130 Правил, також звертаються у квиткову касу автостанції для внесення відповідної позначки до касової відомості та отримання квитка на пільговий проїзд. Таким чином, громадяни, що мають право на пільговий проїзд, користуються автостанційними послугами в такому ж обсязі, як і особи, що таких пільг не мають.

Відповідно до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» №2017-III від 5 жовтня 2000 року, пільги щодо оплати, зокрема транспортних послуг, встановлюються виключно законами України з обов’язковим визначенням порядку компенсації витрат з їx реалізації. Так, автомобільним перевізникам право на компенсацію збитків від пільгових перевезень громадян визначається ст.37 Закону України “Про автомобільний транспорт”. Проте пільги на автостанційні послуги для громадян та відповідні компенсації збитків власникам автостанцій на сьогоднішній день жодним законом України не передбачені.

Зазначена ситуація призводить до завдання підприємствам, що надають автостанційні послуги, суттєвих збитків. Так, збитки ПАТ «Запоріжавтотранс» від обслуговування пільгової категорії громадян за 2011 рік склали 1243700 грн, за перший квартал 2012 року – 319700 грн. Все це, на жаль, позбавляє ПАТ «Запоріжавтотранс» можливості якісно розвивати інфраструктуру автостанцій та підвищувати їx класність. Дані обставини призвели до неможливості в подальшому надавати послуги пільговим категоріям громадян на безоплатній основі.

Розмір автостанційного збору, відповідно до Правил, визначається власником автостанції за погодженням з Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською i Севастопольською міськими держадміністраціями, на території яких розташована автостанція. Так, на даний час погоджений розмір автостанційного збору складає:
✓ для автостанцій першого класу – 18 процентів;
✓ для автостанцій другого класу – 16,5 процента;
✓ для автостанцій третього класу – 15 процентів;
✓ для автостанцій четвертого класу – 13,5 процента;
✓ для автостанцій п’ятого класу – 12 процентів.

Розмір автостанційного збору розрахований на підставі Порядку регулювання діяльності автостанцій, затвердженого Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 27.09.2010 р. №700, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.11.2010 р. №1068/18363.
Просимо звернути увагу, що ПАТ «Запоріжавтотранс» є підприємством приватної форми власності, яке у повній відповідності до вимог чинного законодавства здійснює автостанційну діяльність.
3 повагою,
О.В.ФІЩУК, голова правління ПАТ «Запоріжавтотранс»”

Занималось этим вопросом и Главное управление промышленности и развития инфраструктуры Запорожской облгосадминистрации. Ответ, который получили областные чиновники из Киева, не утешителен для запорожских пенсионеров, инвалидов и других граждан, имеющих льготы на проезд. Так, директор Департамента автотранспорта Министерства инфраструктуры господин Петухов разъясняет, что ни одним нормативным документом не предусмотрено освобождение льготных категорий граждан от уплаты автостанционного сбора. Похоже, запорожским льготникам теперь придется оплачивать свои бесплатные билеты либо уповать на прокуратуру и суды. Непонятно, за какой сервис они должны заплатить, если в большинстве зданий автовокзалов летом душно, зимой холодно, туа-леты в плачевном состоянии, а пластиковые сидения, наверное, еще Брежнева помнят.

№36, 06 сентября 2012 года


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

Валерий | 11.12 2012 в 13:03
????????? постанова ВАСУ від 03.07.2012 р. справа № К-27540/10

Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в