misto.zp.ua

19 фільмів, які знімали у Запоріжжі

19 фільмів, які знімали у Запоріжжі

Запоріжжя – місто митців та кіно

Всі знають Запоріжжя як індустріальне місто, однак багато хто навіть не здогадується, що наше місто мало та досі має великий попит у кінорежисерів. Від коротких сцен до повнометражних картин, наше місто встигло «засвітитися» у всій красі в десятках фільмів як радянського, так і сучасного виробництва. На тлі затишних запорізьких вуличок були відзняті зворушливі мелодрами, суворі історичні баталії і кумедні комедії. «Запорозька Січ» пропонує пригадати популярні фільми різних років, які частково або майже повністю знімалися на території нашого чудового та гарного краю.

«Козаки. Абсолютно брехлива історія»

Козаки. Абсолютно брехлива історія

«Абсолютно брехлива історія» – це комедійний історичний серіал про козака Івана, якого зіграв Юрій Дяк. За задумом сценаристів, щоб викупити мати з турецького полону, Іван краде коштовності у московського царя. В тому числі і магічну сережку – предмет непереможності влади цього царя. Сережка потрапляє на Запорізьку Січ до вуха Кошового. Виявляється, що викрасти її у козаків ще складніше. Крім того, за Іваном йде полювання з боку московського царя.

У стрічці знімалося 20 акторів, ще близько 300 людей – масовка. Попри те, що сюжет серіалу абсолютно вигаданий, його творці намагались якомога правдивіше показати життя козаків у XVI-XVII ст..

Цікаво, що спеціально для зйомок серіалу було створено понад 160 комплектів костюмів. Костюмери працювали з історичним консультантом, спеціально вишукували вбрання, ішов довгий процес створення, адже у кожного героя є кілька костюмів. Їх робили багатошаровими, аби мали гарний вигляд.

В епізодах серіалу знімалися багато запоріжців, коли зйомки проходили в нашому місті, а саме – в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ». Креативний продюсер, автор ідеї і сценарію Олег Зборовський розповів, що ідея зняти серіал про козаків народилася не так давно – близько 5 років тому. А оскільки сам він родом з Бердянська, від самого початку він і не сумнівався, що знімати частину сцен потрібно саме на Хортиці. Інакше, за словами Олега Зборовського, було б не чесно і не автентично.

26 листопада 2020 року відбулася кінотеатральна прем’єра серіалу. «Козаки. Абсолютно брехлива історія» став першим в історії України серіалом, який показали в кінотеатрах.

«Весна на Зарічній вулиці»

Весна на Зарічній вулиці

Сюжет цього фільму відомий усім. На початку кінострічки виникає кілька любовних трикутників, центральним з яких виявляється любов Саші до його вчительки, яка не одразу відповідає йому взаємністю. Майже всі зйомки кінокартини проходили в Запоріжжі. У фільмі представлені запорізькі заводи. Також знімальна група працювала в 4-й і 47-й середніх школах, де вчилася робоча молодь, на Павло-Кічкасі, в парку «Дубовий гай», райвійськкоматі, Палаці культури алюмінієвого комбінату (за радянських часів – Палац культури ім. Кірова). А відома пісня з цього фільму вважається неофіційним гімном Запоріжжя та регулярно лунає на бул. Шевченка з «Годинника закоханих».

«Єдина»

Єдина

Режисер Йосип Хейфиц зняв фільм «Єдина» в 70-ті роки. Одну з ключових ролей в цьому фільмі мав зіграти Володимир Висоцький. Однак щільний графік актора не дозволив йому приїхати в Запоріжжя. Тому було вирішено знімати без Висоцького. Але його місце в кадрі спеціально відзначали, щоб потім дозняти стрічку і змонтувати в фільм. А так – весь фільм знімали в Запоріжжі. Головна ідея фільму зачіпає складні взаємини 2 пар та дочки однієї з них. Коля Касаткін, повернувшись з армії, дізнається про зраду дружини. Незважаючи на те, що у них спільна дочка, чоловік іде і заводить нову сім’ю. Однак непереборна туга тягне його назад.

«Я – Хортиця»

Я – Хортиця

Сюжет фільму оповідає про важкі дні серпня 1941 року. Ворожі війська підходили до Запоріжжя, було захоплено о. Хортиця, а з його високих берегів нацисти вели обстріл міста. Наші війська прагнули, що б то не стало, відбити цей плацдарм. Радянським воїнам допомогли школярі – бійці загону «Юний Чапаєвець». Вони дізналися розташування нацистських військових об’єктів і вогнищами дали сигнал радянським десантникам. Хортиця була звільнена. Символічно, зйомки проходили на території Хортиці, в межах Запоріжжя.

«Тарас Бульба»

Тарас Бульба

Кінофільм був створений за мотивами однієї з найвідоміших повістей Миколи Гоголя «Тарас Бульба». Події фільму відсилають до важкого періоду в історії козацтва, коли запорожці піднялися на боротьбу з Річчю Посполитою. У самому центрі політичних інтриг опинилася сім’я шанованого козака Тараса Бульби, який переживає глибоку особисту драму. Його син Андрій полюбив польську аристократку і хоче бігти з Січі.

Знімальній групі кінофільму «Тарас Бульба», що прибула першого лютого в Запоріжжя, пощастило: на о. Хортиця випав довгоочікуваний сніг. За сценарієм, саме в таку погоду намічено було знімати найпершу сцену нового фільму.

Цього ж дня проводився кастинг для зйомок зимових сцен серед чоловіків середнього віку. В «масовках» були задіяні артисти запорізького Кінного театру, а також безліч охочих, які сміливо підставляли свої голови перукарям: без тодішньої популярної зачіски – оселедця – ніхто в кадр не потрапив.

Сміливцям треба було по пояс оголеними зайти в крижані хвилі Дніпра. За сценарієм, герої спускають на воду «чайки». Таких відчайдушних фанатів кіномистецтва знайшли більше десятка. Допомагали кіношникам і співробітники управління МНС – під їхнім пильним наглядом проходив кожен день зйомок.

Тож першого ж дня роботи відзняли не тільки загальні плани, а й частину робочого матеріалу, а останній день зйомок символічно припав на 1 жовтня. Прем’єра фільму відбулася навесні 2009 року.

А ще в нашому місті проходили зйомки таких стрічок:

  • «Без року тиждень» (1982 р.)
  • «Безсонна ніч» (1960)
  • «В одне єдине життя» (1986)
  • «В твоїх руках життя» (1959)
  • «Висота» (1957)
  • «Витончене життя» (1932)
  • «До чорного моря» (1957)
  • «Канікули Кроша» (1980)
  • «Люди і звірі» (1962)
  • «Приходьте завтра» (1963)
  • «Рано вранці» (1965)
  • «Поруч із нами» (1957)
  • «Товариш під знаком Едельвейс» (1943)
  • «Шофер мимоволі» (1958)

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ
Контакты
Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в