misto.zp.ua

Ситуація з медіа Запорізької області та як покращити інформування населення

6 вересня в прес-центрі «Журналіст» Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України відбулася медіадискусія на тему «Ситуація з медіа Запорізької області та як покращити інформування населення». Ініціатором заходу був Інститут демократії імені Пилипа Орлика в рамках проекту «Моніторинг роздержавлених регіональних медіа» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку і виконується міжнародною організацією Internews.

Почала дискусію медіаекспертка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, професор, доктор наук із соціальних комунікацій, декан факультету журналістики Одеського державного університету ім. Мечникова Олена Іванова. Вона розповіла, що з 2017 року почали моніторити медіа для аналізу в 10 областях України.

«Є бажання щоб рівень медіаграмотності підвищувався. Але для нас важливо стимулювати медіа до покращення якості контенту. Показати їм, що треба зробити, щоб було краще», — наголошує Олена.

Моніторинг ЗМІ проходив за такими пунктами:

  • Журналістські стандарти (виявлено не надто високий рівень)

  • Наявність замовних матеріалів (моніторинг показав досить багато «паркетної журналістики» та «джинси». Наприклад, в «Південній зорі» відсоток замовності – 31,2%, а в «Червоному проміні» – 23,6%)

  • Немаркована реклама

  • Тематика, жанрові аспекти та тональність (медіаекспертка доповіла, що за результатами моніторингу виявлено, що життю регіону присвячено всього 17%, політичним матеріалам – 7%).

Українській журналістиці не вистачає глибокого аналізу та пояснення повсякденних проблем. За даними досліджень в регіональній пресі – багато прес-релізів та заміток, але мало аналітики (Запоріжжя – 16% власних матеріалів, Волинь 60% власних матеріалів).

Під час дискусії учасники дуже емоційно обговорювали питання «Де брати гроші на розвиток та життя друкованих ЗМІ». Наталія Зворигіна, головний редактор газети «Запорізька правда», намагалася пояснити, що та сама «джинса» є практично єдиним джерелом доходів сьогодні, тож при всьому бажанні робити якісний та цікавий контент, треба ще думати, чим платити зарплати співробітникам.

Але на прикладі Яни Олійник, заступника редактора газети «Таврія» Токмацького району, можна було побачити, що в друкованих ЗМІ є багато шляхів для розвитку. Вона розповіла, що їх газета живе у сучасному світі, вони впровадили QR-код. На них працюють безкоштовно звичайні мешканці (вчителі, сільські мешканці, учні), а найкращому та найактивнішому газета наприкінці року дарує подарунок. В Токмаку організовано «Школу молодого журналіста», де учні місцевих шкіл навчаються основам журналістики, таким чином редакція готує собі майбутній кадровий резерв. Газета «Таврія» є лідером серед регіональних друкованих видань.

На жаль, в наш час журналістика програє владі у боротьбі за незалежність, тому багатьом виданням потрібно власноруч витягати себе, а від цього як раз страждає інформативність та якість контенту. Складні відносини з владою склалися у газети “Запорізька правда”, засновником якої була Запорізька обласна рада. Видання не пройшло процедуру реформування й у квітні 2019 року було позбавлено ліцензії. Влада на місцях прагне жорстко контролювати ЗМІ з метою обмеження доступу до правдивої інформації. В Бердянську активісти зробили аматорське “Сармат ТВ”, на якому транслюють стріми акцій, спрямованих проти дій місцевої влади.

За даними дослідження українці дивляться телебачення у такому відсотковому співвідношенні: українське телебачення — 90%, російське — 16%, місцеві телеканали — 41%.

У 2014-2015 роках відбулося жорстке протистояння між колективом комунальної телекомпанії “ТБ-Бердянськ” та частиною депутатів міської ради, підконтрольної народному депутату Олександру Пономарьову. Його люди заблокували роботу телекомпанії та не давали навіть розпочати прямий ефір, поки не отримали всі матеріали зйомки сюжету, який готувався до чергового випуску передачі “Новини Бердянська”. Поліція в даному випадку нічим не захотіла допомагати, а тільки спостерігала. Фінансування телекомпанії було суттєво зменшено і впродовж 2-х років чинився економічний тиск. Така ситуація була спричинена з метою послаблення впливу телекомпанії. Адже за результатами дослідження медіа-ситуації в південних та східних областях України у 2014 році, яке проводилося громадською організацією “Інститут масової інформації”, та соціального опитування (компанія “ГФК Юкрейн” за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості) “ТБ-Бердянськ” увійшла в п’ятірку рейтингових місцевих телекомпаній і її аудиторія складала на той час понад 60% від усіх глядачів.

Такі події у ЗМІ Запорізької області свідчать про відсутність державних важелів регулювання захисту прав журналістів та свободи слова.

Підсумком дискусії став висновок, що для того, щоб суттєво змінити ситуацію в медіапросторі, треба всім об’єднати свої зусилля медіа-спільноти, громадськості та державних інституцій.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в