misto.zp.ua

Безпечність продуктів харчування в умовах “блекауту”

Безпечність продуктів харчування в умовах “блекауту”

У Запорізькій області, внаслідок збільшення інтенсивності ворожих обстрілів енергетичної інфраструктури, знову введені аварійні та погодинні графіки відключення електроенергії. А це суттєвим чином впливає на роботу холодильного обладнання, яке використовується для зберігання харчових продуктів на підприємствах з їх виробництва та обігу (склади, крамниці, заклади громадського харчування тощо). При цьому йдеться не просто про свіжість харчів, а насамперед про їх безпеку для здоров’я. Про обов’язки операторів ринку щодо безпечності продуктів харчування в умовах “блекауту” розповіли фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Рекомендації операторам ринку

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» містить певний перелік обов’язків операторів ринку. Зокрема щодо забезпечення дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, в тому числі – температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів та формування токсинів. Такий режим не повинен перериватися.

Отже власники переробних підприємств, складів, магазинів та ринків мають подбати про альтернативні джерела живлення, аби продукти, які повинні зберігатися за низьких температур, залишалися придатними для споживання за своїми якісними показниками та характеристиками безпечності. Інакше відключення холодильного обладнання від електроенергії спричинить порушення температурного режиму зберігання харчових продуктів, який встановлено виробником і, як наслідок, викличе пришвидшення процесів, що псують продукти (розвиток мікроорганізмів, виділення ними токсинів, окислення жирів, тощо).

Власники потужностей зобов’язані стежити за графіком потенційних відключень, які стосуються їх адреси, щоб бути готовим до будь-яких ситуацій.

Незалежно від того, чи застосовуються зараз графіки відключення електроенергії за вашою адресою, слід підготувати свій бізнес до нештатних ситуацій, а саме:

* подбати про наявність обладнання, яке захищає від стрибків напруги (мережеві фільтри, трансформатори та інше);

* забезпечити потужність альтернативними джерелами живлення та детекторами чадного газу для контролю його роботи, аварійним освітленням, ліхтарями, повербанками та запасом води;

* сформувати в холодильних камерах запас хладогентів (в т.ч. льоду);

* створити план дій на випадок «блекауту» і регулярно проводити інструктажі для персоналу щодо дій у разі відключення електроенергії;

* розповсюдити серед персоналу та на видних місцях копії планів будівлі.

Після відновлення електропостачання необхідно обов’язково перевірити температуру продуктів, оглянути їх на наявність ознак псування (запах, колір і текстура). Якщо є невпевненість у безпеці продукту, краще позбудися його. Це стосується також продуктів з морозильних камер, які розморозились, адже їх заборонено повторно заморожувати. Бажано переглянути асортимент товарів, надавши перевагу продуктам, які мають найкращі показники зберігання.

Такі заходи допоможуть не лише уникнути непередбачених ситуацій, але й зберегти довіру клієнтів.

Поради споживачам

Споживачам радимо звертати увагу на наявність обладнання торгових точок альтернативними джерелами живлення, а також їх застосування під час відключень електроенергії.

При виборі продуктів краще надавати перевагу більш свіжішим та таким, що мають тривалий термін зберігання і найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси, тощо).

Споживач має право запросити температурні журнали (в них має щодня фіксуватися температура в холодильному обладнанні), самостійно перевірити показники термометрів, встановлених у холодильному обладнанні і впевнитися, що на них дійсно не вище +8°С.

Також треба дивитися на сам товар. Звертати увагу на колір і запах продуктів, терміни та умови зберігання, і за найменшої підозри утриматись від таких покупок.

Також Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області закликає споживачів не бути байдужими до свого стану здоров’я і не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі.

За наявності сумнівів щодо належних умов для зберігання продуктів в місцях їх впорядкованої реалізації повідомляти Держпродспоживслужбу для проведення заходів державного нагляду, надіславши повідомлення (або фото продукту) на поштову адресу: 69036, Запорізька обл., місто Запоріжжя, б. Примаченко Марії, 20-А; копію – на електронну адресу office@gudpss-zp.gov.ua


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |