misto.zp.ua

Загальнодержавний форс-мажор та податковий карантин

Загальнодержавний форс-мажор та податковий карантин

Ілюстрація з аналітичного порталу «Слово і Діло»

17 березня на позачерговому засіданні Верховної Ради було ухвалено низку законів, так чи інакше пов’язаних із боротьбою з поширенням коронавірусної інфекції. Зокрема у Податковий кодекс внесено норми, які мають полегшити фінансові наслідки карантину. Серед них:

 з 1 березня по 30 квітня громадяни звільняються від відповідальності за договорами про споживчий кредит;
 з 1 березня по 30 квітня не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, несплату чи несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску, неподання (несвоєчасне подання) звітності про сплату ЄСВ;
 з 18 березня до 31 травня введено мораторій на проведення податкових перевірок;
 до 1 липня подовжено термін подання річної декларації про майновий стан і доходи, а термін сплати податкового зобов’язання по ній – до 1 жовтня;
 з 1 березня по 30 квітня не нараховується плата за землю (земельний податок та орендна плата, це стосується як фізичних, так і юридичних осіб), а також податок на нежитлову нерухомість;
 з 1 березня по 30 квітня фізичні особи-підприємці звільняються від сплати за себе ЄСВ, але цей період зараховується до страхового стажу;
 під час протидії COVID-19 за період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я і на самоізоляції під медичним наглядом виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності відбувається у розмірі 50% середньої зарплати.

Рішення щодо так званих податкових канікул особливо чекали представники малого бізнесу. Не всі енергодарські підприємці, які на час карантину мають припинити діяльність, задоволені ухваленими врешті змінами. Наприклад, підприємці на спрощеній системі, які орендують комерційні площі, можуть зекономити тільки на двох місяцях сплати ЄСВ (а це умовно близько 2000 гривень), у той же час вони вже зараз задаються питанням, де брати кошти на виплату за період простою зарплат найманим працівникам, відрахувань за них єдиного внеску, а також оренду приміщень, якщо фактично доходу вони не матимуть.
З іншого боку поголовне звільнення від плати за землю не тільки підтримає малий бізнес, а й надасть неабиякі пільги й тим великим підприємствам, які і під час карантину не лише не призупинять діяльності, а й не виключено, що збільшать доходи за рахунок зменшення конкуренції.

Для прикладу, минулого року платники Енергодара внесли в бюджет 116,5 млн грн плати за землю податку та оренди. Виходячи з цієї суми, за 2 місяці поточного року (березень і квітень, коли плата за землю не стягуватиметься) бюджет міста не дорахується 20 млн грн. У масштабах країни цю недоотриману суму важко уявити, нестачу коштів у бюджеті треба буде якось перекривати або урізати видатки.

З юридичної точки зору важливо, що законом карантин віднесено до форс-мажорних обставин. Тобто особа звільняється від відповідальності за невиконання цивільних договорів внаслідок запровадження карантину.

Алиса ТИТОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в