misto.zp.ua

Забувати про дітей стає все дорожче

Забувати про дітей стає все дорожче

За півроку енергодарці сплатили більше 1,5 млн гривень заборгованих аліментів.

Наразі одним з пріоритетних напрямків діяльності Міністерства юстиції стала робота щодо виплати батьками аліментів. Їх несплата стала дуже масштабною проблемою суспільства. Гостро питання постало і в Енергодарі. Для виправлення ситуації Енергодарський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області (МВ ДВС) проводить кропітку роботу, щоб нагадати горе-батькам: у них є діти, якими слід опікуватись. Результати такої роботі вражають.

Станом на початок серпня у міському відділі виконавчої служби на примусовому виконанні знаходиться 1786 проваджень про стягнення аліментів. З цього числа 470 енергодарців мають заборгованість зі сплати аліментів понад один рік. Таким людям варто було б пам’ятати, що дана проблема стоїть на окремому контролі виконавчої служби.

Іншим боржникам також не слід забувати, що наслідки несплати аліментів настають набагато раніше. Сьогодні, маючи заборгованість понад три місяці, людина автоматично потрапляє до Єдиного реєстру боржників – так званої Дошки Ганьби. А це в подальшому перешкоджає здійсненню будь-яких правочинів на користь цієї людини. Також державний виконавець своєї постановою вносить до відповідних реєстрів обтяження на майно, яке належить боржнику, що передує здійсненню опису та арешту такого майна для подальшої його реалізації на електронних торгах через держпідприємство «СЕТАМ».

Якщо ви не сплачуєте аліменти понад шість місяців – до перерахованого вище додаються і такі важелі впливу, як, наприклад, тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. Тож людина може забути про відпочинок чи працевлаштування за кордоном, доки не сплатить аліменти. Крім того, боржники обмежуються у праві користування зброєю, полювання та керування транспортними засобами. В Енергодарі під кожне з цих обмежень вже потрапили по 500 боржників.

Також стягувач має право звернутися до органів досудового розслідування із заявою про вчинення кримінального правопорушення на підставі ст. 164 Кримінального кодексу України, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.
Якщо вказані дії не вплинули на горе-батька чи матір, державний виконавець складає протокол про вчинене адміністративне правопорушення, передбачене ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та надсилає його для розгляду до суду. Таких протоколів в Енергодарі на сьогодні налічується 51.

Державні виконавці навідуються «в гості» до боржників для перевірки майнового стану. Майно описується та арештовується. Переховування ж від виконавчої служби може завершитися зверненням до суду з поданням про розшук. На сьогодні у розшуку через несплату аліментів знаходяться 24 енергодарці.

Коли питання стягнення аліментів вирішується через суд, може встановлюватись тверда сума або утримуватися частина доходів: на одну дитину – 25%, на двох – 30%, на трьох і більше – 50%. Не поодинокі випадки, коли боржники звільняються з офіційного місця працевлаштування, щоб не сплачувати аліменти із зарплати. Таким у міському відділі виконавчої служби повідомляють: ця схема не тільки не працює, а й заганяє у ще більші борги. Згідно із ч. 2 ст. 195 Сімейного кодексу України, заборгованість за аліментами платника, який не працював на час виникнення заборгованості, або є ФОП на спрощеній системі оподаткування, або одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої зарплати працівника для даної місцевості. А вона, за даними державної служби статистики, в Енергодарі складає 14 193,96 грн. У таких випадках батько або матір має сплачувати аліменти на одну дитину у розмірі 25% від цієї суми. А це більше 3500 грн на місяць.

Тож наслідки нехтування обов’язком утримання дитини досить серйозні. І батькам варто двічі подумати, перш ніж залишати дітей без належного права на навчання, відпочинок, розвиток та взагалі на право достойно жити у суспільстві. Більше того, у рамках підтриманих Верховною Радою законодавчих ініціатив під назвою «Чужих дітей не буває», скоро неплатити аліменти буде ще більш «не вигідно» через ще жорсткіші санкції.

В Енергодарському міському відділі державної виконавчої служби повідомляють: за період з лютого і по сьогоднішній день в результаті застосованих до боржників заходів, передбачених Законом «Про виконавче провадження», за виконавчими документами було стягнуто 1 587 517 грн. заборгованих аліментів.

РОСТ-


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в