misto.zp.ua

У «Тепловодоканалі» пояснили, чому затримуються розрахунки тарифів на послуги

У «Тепловодоканалі» пояснили, чому затримуються розрахунки тарифів на послуги

У серпні минулого року, коли замість Олександра Грєшилова КП «Тепловодоканал» очолив Сергій Хоролець, однією з першочергових задач була перевірка розрахунків тарифів, які підприємство представило навесні. Втім, як виявилось, через зникнення документів, про яке повідомляв і новий директор ТВК, і спеціально створена комісія, перевірити розрахунки неможливо. Тож було ухвалено рішення рахувати тарифи наново. Почали з відновлення документів, що потребувало часу. Строки подання нових розрахунків декілька разів пересувалися – листопад 2019-го, січень 2020-го.

Врешті у квітні поточного року, коли директор КП ТВК Сергій Хоролець звітував перед виконавчим комітетом, він повідомив, що, окрім відновлення всіх документів, немало часу пішло на отримання дозволу на надрокористування. Цього документу не було ні у ПКВ, ні у ТВК за попереднього керівництва. Сергій Вадимович запевнив: перешкод для розрахунку нових тарифів більше немає. Окремим пунктом рішення виконавчого комітету комунальному підприємству було доручено «провести роботу щодо перегляду та приведення діючих тарифів на послуги, які надаються підприємством, у відповідність до економічно обґрунтованих витрат та надати уповноваженому органові до 01.06.2020 розрахунки тарифів на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на планований період».

Чи розраховані нові тарифи – з цим запитанням ми звернулися на комунальне підприємство «Тепловодоканал».
«КП «Тепловодоканал» було своєчасно проведено розрахунки на житлово-комунальні послуги. Разом з тим ВП «Запорізька АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» в черговий раз планує підвищення тарифу на теплову енергію для КП ТВК і мешканців Енергодара на 2020-2021 роки. Підвищення тарифу, заявлене ЗАЕС, фактично підвищує собівартість послуг КП ТВК.

Тому «Тепловодоканал» в черговий раз вимушений для отримання кінцевого результату провести додаткове перерахування тарифів. Зокрема перерахунку підлягають позиції, в яких було закладено попередній тариф Запорізької АЕС на теплову енергію.

Додатково на перерахування тарифу вплинула несвоєчасна, впродовж 2020 року, передача на баланс підприємства мереж, що використовуються у наданні послуг споживачам, а саме: зовнішніх мереж господарсько-побутової каналізації малоповерхової котеджної забудови на вул. Козацькій; тепломереж до санаторію-профілакторію Запорізької АЕС; трубопроводу гарячого водопостачання до житлового будинку по вул. Молодіжній, 3.

Виходячи з вищевикладеного, КП «Тепловодоканал» вимушене додатково включити витрати на обслуговування вказаних об’єктів до складу тарифу на послуги підприємства.
Через вказані факти, які не залежать від комунального підприємства, проводиться чергове, вимушене перерахування витрат на формування собівартості тарифів і як результат – вимушений перерахунок тарифу для абонентів – мешканців Енергодара», – повідомив РОСТу представник КП ТВК Олександр Кир’яненко.

ЗАЕС повідомила про наміри підвищити вартість теплової енергії

Зазначимо, що Запорізька АЕС 2 червня через повідомлення на сайті міської ради оголосила про наміри змінити тарифи на теплову енергію. Мова про тепло, яке ЗАЕС продає місту, а воно використовує для опалення та підігріву води.

Актуальний на сьогодні тариф – 124,83 грн/Гкал (без ПДВ) – було введено у дію з 1 вересня 2019 року. До того вартість «атомного» тепла складала 107,64 грн/Гкал (без ПДВ).

Зазначимо, що у цьому тарифі три складові: виробництво теплової енергії, її транспортування та постачання. Як змінювалася вартість тепла, дивіться у таблиці:

Період Виробництво теплової енергії Транспор-тування Постачання Тариф,
грн/Гкал (без ПДВ)
З 1 серпня 2018 по 1 вересня 2019 92,15 15,01 0,48 107,64
З  вересня 2019 98,64 25,52 0,67 124,83
Заплановано 98,68 36,18 0,96 135,82

Минулого року в цілому тариф підвищився на 16%, але найбільш питомо зросла вартість транспортування (+70%) та постачання (+40%) однієї гігакалорії тепла.
Розрахований новий тариф у 135,82 грн/Гкал на 8,8% вище діючого сьогодні. У запропонованих змінах вартість виробництва 1 Гкал тепла (а цей показник для АЕС затверджує НКРЕКП) змінюється лише на 4 копійки – 98,68 грн замість 98,64 грн. Вартість транспортування зростає на 41% – з 25,52 грн до 36,18 грн, а постачання на 43% – з 0,67 до 0,96 грн.

Нагадаємо, що минулого року без дискусій затвердити тариф ЗАЕС не вийшло. Члени виконкому цікавилися стрімким зростанням вартості транспортування та поставки і наголошували на тому, що подорожчання тепла для ТВК призведе до необхідності перерахунку і зростання тарифів для населення.

Фахівці ЗАЕС пояснювали: підходить до завершення термін експлуатації магістральних мереж, по яких тепло йде у місто. Цей термін необхідно подовжувати, а для цього провести вартісну діагностику, замінити теплову ізоляцію, замовити експертну оцінку робіт. Всі ці видатки і закладаються у тарифі на транспортування.

Цього року серед причин, які впливають на величину планованих тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання, зазначаються наступні:
 зростання заробітної плати персоналу, задіяного у транспортуванні та постачанні теплової енергії відповідно до Державного бюджету України;
 збільшення витрат на виконання планово-попереджувальних ремонтів для забезпечення безаварійного функціонування об’єктів, задіяних у транспортуванні теплової енергії, відповідно до графіку планово-попереджувальних ремонтів основних засобів, задіяних у транспортуванні теплової енергії, на планований період.

Строк прийняття пропозицій та зауважень щодо намірів змінити тарифи вичерпано 16 червня, тож найближчим часом рішення щодо затвердження нових тарифів на теплову енергію ЗАЕС має розглянути виконавчий комітет.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в