misto.zp.ua

Суперечки навколо вивезення сміття в Енергодарі не вщухають

Суперечки навколо вивезення  сміття в Енергодарі не вщухають

По всій Україні ОСББ, котрим профільним законом надано право самостійно забезпечувати утримання та експлуатацію своїх будинків, а також визначати виконавців окремих послуг, почали стикатися з невідповідністю норм різних законів. Більше всього питань наразі виникає з вивезенням сміття, що актуально і для Енергодара.

Нагадаємо трохи історії: у рамках реформи житлово-комунального господарства законодавці у першу чергу відправили у минуле таку послугу, як утримання будинків (те, що за часів ПКВ ми називали квартплатою), замінивши її послугою з управління. А вивезення сміття, що раніше було закладено у квартплаті, з 1 травня минулого року виведено в окрему комунальну послугу – поводження з побутовими відходами. Більшість ОСББ на той час мали договори з обраними фірмами, яким за вивезене сміття сплачували з внесків на утримання будинку.

Та виокремлення «сміттєвого» питання в самостійну послугу поставило під сумнів можливість реалізувати ОСББ своє право на самозабезпечення, принаймні щодо цього напрямку роботи. І ось чому.
Так, Законом «Про відходи» (стаття 35-1) встановлено, що мешканці будинків укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів. А ось цього виконавця на конкурсних засадах визначає орган місцевого самоврядування. Зі споживачами такий суб’єкт господарювання укладає договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами, а сам, у свою чергу, має укласти договір на захоронення сміття на полігонах.
Приблизно те ж говорить і новий Закон «Про житлово-комунальні послуги». Стаття 25 зобов’язує споживачів укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку. Об’єднанням співвласників надається право обрати виконавця послуги, щоправда серед тих, кого визначили на конкурсі.

Ну і наостанок повторюють сказане вище затверджені Кабміном Правила надання послуг з поводження з побутовими відходами (у редакції 2019 року). Послуги з поводження з побутовими відходами надаються суб’єктом господарювання, визначеним органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах виконавцем послуг з вивезення побутових відходів.

Непогодженість норм законів про ОСББ, житлово-комунальні послуги та відходи призвела до плутанини. Показовий випадок стався у Києві. У столиці на конкурсі було обрано єдиного виконавця послуги з поводження з відходами – місцеве комунальне підприємство. У жовтні цей виконавець надіслав в ОСББ та ЖБК листи, у яких роз’яснював нові норми законодавства та пропонував укладати договори.
Приблизно така ситуація складається і в Енергодарі.

КП «Чисте місто» за результатами конкурсу, що відбувся минулого року, визнане виконавцем послуги з вивезення побутових відходів. У той же час більшість енергодарських ОСББ укладає договори на вивезення сміття з приватною фірмою. Директор КП «Чисте місто» у коментарі РОСТу пояснив, що головам усіх ОСББ підготовлені офіційні листи з роз’ясненнями. Крім вищевказаних норм законів, у них зазначено, що, відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про житлово-комунальні послуги», договори між споживачами та виконавцями комунальних послуг за правилами цього закону мають бути укладені до 1 травня 2020 року. Тож співвласникам пропонують підписати з комунальним підприємством індивідуальні або колективні договіри.

У свою чергу, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які самостійно обрали компанію, що вивозить сміття, впевнені, що закон не порушують. Вони мають право обирати найбільш оптимальний варіант за вартістю та якістю послуг. Крім того, для укладання договору їм було надано дозвільні документи підприємства «Трансбудсервіс». Наразі право цієї фірми на вивезення сміття не оскаржувалось.
Тож поки в Енергодарі порозуміння між комунальниками та об’єднаннями співвласників немає.

А як вирішують проблему в інших населених пунктах? Наприклад, у Львові місцевою владою визначено декілька виконавців послуги з вивезення сміття, і ОСББ можуть обирати з-поміж них. У Бердянську також декілька таких суб’єктів господарювання, вони закріплені за мікрорайонами (конкурс проходив за лотами). У Запоріжжі, як і у нас, один виконавець. У Миколаєві за результатами конкурсу сміття вивозять два комунальних підприємства та одна приватна фірма.

Зазначимо, що восени минулого року Мінрегіон, реагуючи на чисельні звернення, надав офіційні роз’яснення щодо укладання договорів на надання послуг з поводження з побутовими відходами. Відомство звертає увагу на зміни в законодавстві, про які ми говорили на початку статті.

Алиса ТИТОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в