misto.zp.ua

Що робити, якщо вашу квартиру затопили

Що робити, якщо вашу квартиру затопили

На жаль, іноді в житті трапляються такі негаразди як затоплення квартири. Але не всі знають, куди звертатися та що робити, аби понесені збитки було відшкодовано. Як захистити свої права в цьому випадку? На це питання відповідає начальник відділу «Енергодарське бюро правової допомоги» Євгенія Пеліх.

В п. 1 ст. 22 Цивільного кодексу сказано, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування та в п. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу вказано, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Тож якщо причиною затоплення квартири є не ваша недбалість, ви маєте право на відшкодування завданих збитків.

Є два способи вирішення питання відшкодування збитків, завданих під час затоплення квартири, – добровільний і судовий. У добровільному порядку сторони вирішують, яка сума компенсації задовольнить обох і відмовляються від будь-яких претензій один до одного. Якщо ж домовитись не вдається, це питання вирішується в судовому порядку. У такому разі слід дотримуватись наступного алгоритму.
Насамперед потрібно повідомити обслуговуючу організацію (ОСББ, КП ПКВ) про затоплення вашої квартири.
У випадку, якщо існує поламка інженерного обладнання будинку (наприклад, опалення, водопостачання, каналізації та ін.), необхідно звернутися до диспетчерської служби організації, яка обслуговує ваш будинок, із заявкою про усунення несправності.

Згідно із законодавством вказана заявка обов’язково має бути зареєстрована у спеціальному журналі та розглянута в день надходження. У випадках, коли для усунення несправностей необхідний тривалий час, заявник письмово повідомляється про прийняття рішення із зазначенням строку виконання робіт. При цьому термін виконання робіт повторно не подовжується. Щодо заявок, пов’язаних з забезпеченням безпеки проживання, то вони усуваються в терміновому порядку згідно з п. п. 2.3.5., 2.3.6. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених Наказом Державного комітету України з питань ЖКГ від 17.05.05 № 76.

Далі обов’язково необхідно зафіксувати затоплення квартири у відповідному акті. Він буде основним доказом, який підтверджує факт залиття вашої квартири. Для складання такого акту потрібно одразу звернутися з заявою в довільній формі до обслуговуючої організації про складення акту про залиття квартири. На жаль, конкретних строків на її розгляд не встановлено, тому в даній ситуації слід керуватися ст. 20 Закону України «Про звернення громадян», за яким звернення розглядаються i вирiшуються у термiн не бiльше одного мiсяця вiд дня їх надходження.
Краще, якщо акт буде складено одразу після затоплення, що дасть змогу точніше зафіксувати всі пошкодження та можливі причини залиття.

В акті вказуються дата залиття, перелік пошкоджень, нанесених залиттям квартири та речам, які знаходяться в ній. Акт підписується членами відповідної комісії, та з його змістом мають бути ознайомлені мешканці квартир, які мають відношення до цієї події (ви та особа, що спричинила затоплення квартири).

Якщо винуватцем затоплення квартири є обслуговуюча організація, необхідно залучити її представників до складання вказаного акту.

Питання визначення розміру збитків при затопленні квартири регулюється абз. 2 ст. 1192 Цивільного кодексу: розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Для цього потрібно отримати експертний висновок вартості майнової шкоди, в якому, у разі звернення до суду, підтверджуються понесені вами витрати та визначається їх розмір.

Висновок експерта відноситься до доказів, які можна додати у разі вирішення питання в судовому порядку ч. 2 ст. 57 Цивільного процесуального кодексу. Слід зазначити, що висновок експерта є платним, але дані витрати ви також можете стягнути в судовому порядку за наявності підтверджуючих платіжних документів.
Якщо винуватцем залиття квартири є комунальна установа, яка обслуговує ваш будинок, слід звертатися до суду одразу, оскільки зазначені організації відшкодовують збитки на підставі рішення суду.

За детальнішою консультацією ви можете звернутися до відділу «Енергодарське бюро правової допомоги» Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: м. Енергодар, вул. Молодіжна, б.57, тел. (06139) 4-08-98.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в