misto.zp.ua

Рукавичка солідарності: японський художник намалював 9-метровий мурал у Маріуполі

japan-000

Рівно чотири тижні команда міжнародного проекту Over the Walls провела в Україні, працюючи над створенням муралів у Києві та Маріуполі. Напередодні повернення додому художник Кенске Міязакі та його колеги побували в Запоріжжі, де розказали про те, як у різних куточках світу мистецтво робить людей трохи щасливішими.

Фарби проти «Градів»

Загальноосвітня школа № 68 знаходиться в Східному мікрорайоні Маріуполя – досить далеко від центру міста й надто близько до Новоазовської траси. У січні 2015 року «Гради» ДНР обстріляли маріупольські блокпости Збройних Сил України, а разом з ними – і житлові квартали. Артилерійські снаряди поцілили в тутешні багатоповерхівки, магазини, інші міські будівлі. Сліди від обстрілів залишились і на стіні 68-ї школи – два роки потому азійські митці разом з українськими дітьми намалювали поверх них величезний багатокольоровий мурал.

Україна стала третьою в низці країн, де реалізується проект Over the Walls. Його автор – японський митець Кенске Міязакі. Компанію йому складають фотографи з Японії та Південної Кореї – Оно Кейске і Лі Чангун, а також південнокорейський художник Сонг Мінк.

Візит до України насправді став наслідком збігу обставин: по-перше, цьогоріч наша держава відзначає 25-річчя дипломатичних відносин з Японією, а по-друге, раніше Маріуполь приєднався до глобальної ініціативи Агентства ООН в справах біженців «Міста солідарності». Саме Агентство й запросило Кенске Міязакі приїхати сюди. Тиждень він з товаришами провів у Києві, де разом із дітками вимушених переселенців художники намалювали кольорове панно на території арт-заводу «Платформа». Проте основна робота, на яку пішов майже рік підготовки, чекала на художників у Маріуполі. Новостворений мурал на фасаді української школи наразі є найбільшим у творчому доробку Кенске – його загальна площа сягає 100 м2.

japan-03

Крізь стіни та континенти

Ідея проекту Over the Walls спала Кенске на думку, коли він дивився новини про події в Кенії.

Я просто побачив, як ці люди живуть, в яких умовах, і вирішив приїхати туди.

Пізніше художник зізнається: створенню першого муралу в чужій країні передувала ще й особиста творча криза. Подорож на інший континент, життя в кенійських трущобах, спілкування з місцевими дітьми, малювання з ними зрештою допомогли Міязакі побачити новий смисл власної творчості.

Дивувати людей і малювати разом з ними – ось він, смисл!

Після поїздки в Кенію стало очевидно, що проект мусить продовжуватись, і щороку в різних куточках планети, де люди живуть у непростих умовах, мають з’являтися величезні малюнки на знак солідарності з ними. Наступною країною, куди відправився Кенске Міязакі, став Східний Тимор – азійська демократична республіка, що отримала незалежність лише в 2002 році. За допомогою життєствердних візуальних образів на стіні державної лікарні художники прагнули створити нові символи для молодої країни.

Команда Over the Walls переконана: мистецтво об’єднує людей, народи й культури. Саме тому над муралами Міязакі працює разом з місцевими мешканцями, насамперед дітьми, а основним джерелом фінансування проекту є краудфандинг. Малювання муралів у чужих країнах активно підтримують японські корпорації, культурні інституції та звичайні мешканці.

japan-04

Суперщастя – для всіх і просто так

Для кожної нової фрески Кенске шукає новий сюжет, надихаючись культурою країни, власними асоціаціями та життєствердними символами. Спільними для малюнків залишаються багатоманіття барв і велика кількість персонажів – дорослих і дітей різної національності, але неодмінно радісних і доброзичливих.

 Основна тема наших малюнків – суперщастя. Ми наважуємось малювати щось позитивне і робити настрій людей і їхнє життя кращими.

На сюжет для маріупольського муралу Кенске Міязакі надихнула казка «Рукавичка», що є дуже популярною в Японії. Це історія про солідарність, можливість співіснування в мирі й дружбі, вважає автор. Адже казкова рукавичка стала домівкою для найрізноманітніших звірят. Так само і Маріуполь з початку збройного протистояння на Донбасі став прихистком для різних людей, і для них дуже важливо вберегти мирне співжиття та порозуміння. Гігантська рукавичка на стіні маріупольської школи єднає не тільки людей з усіх регіонів України – тут же можна відшукати японського самурая та навіть тварин з традиційної казки. Іншим важливим символом є писанки – на муралі вони, більше ніж будь-коли, втілюють собою життя – з кольорових яєць, зігрітих теплом мешканців «рукавички», прокльовуються веселі курчата.

japan-01

Малюнки, більші за слова

На думку Кенске Міязаки, мистецтво більше за слова – малюнки дозволяють людям спілкуватись і розуміти одне одного, навіть якщо вони говорять різними мовами. Водночас, перебуваючи в Україні, у Маріуполі, художник намагався зрозуміти причини подій, що відбулись тут, а також різні погляди на них місцевих мешканців.

Повідомлення, яке я вклав у мурал, може бути надто наївним. Але я вважаю, що художник може відображати світ таким, яким він має бути, а не яким він є. Це один з головних викликів у світі: як людям, що мають різні цінності, жити разом? Дехто скаже, що краще побудувати стіну між нами. Але я б хотів створити те, що дозволить нам перестрибнути через цю стіну. І мистецтво може для того багато зробити.

Наступного року Кенске та його колеги поїдуть до Еквадору. Під час творчих воркшопів у Києві українські діти намалювали своєрідні вітальні листівки для своїх однолітків з далекої Південної Америки. Активний пошук ідей та фінансування для цього проекту команда почне одразу по поверненні додому.

Разом з тим у період між малюванням муралів реалізується ще одна ініціатива команди Over the Walls. Це соціальний бренд Whoop, створений у 2016 році. Під такою маркою японська дизайнерка Юко Кацукі розробляє пакування для різних продуктів – від кави до кольорових олівців. Основою дизайнерського оформлення при цьому є дитячі малюнки, зібрані в межах проекту. Частина прибутку з продажів (роялті) повертається благодійними пожертвами в країни, де проживають маленькі автори малюнків, – на потреби місцевих шкіл.

Інна Стащук

Фото зі сторінки проекту в фейсбуці


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |