misto.zp.ua

“Український “YouTube”: що цікавить сучасну молодь

 

З початком повномасштабного вторгнення чи не усі українські блогери найрізноманітніших напрямків, лідери думок активізувалися та об’єдналися в досягненні спільної мети, а саме розширення українськомовного контенту. Почалося справжнє змагання за увагу аудиторії з російським контентом і, що особливо приємно, український почав їх перемагати. Стало остаточно зрозуміло, що поширення будь-якої інформації в соцмережах впливає на суспільні погляди аудиторії, ба більше може впливати на громадську думку. Активісти в більшій чи меншій мірі переформували свої соцмережі з центра розваг та культурного самовираження для того, щоб стати видимими та мобілізувати підтримку Україні.

За інформацією Informer.od.ua середньостатистичний український користувач проводить на YouTube понад 55 хвилин щодня. За 2021 рік кількість українських каналів з понад 100 000 підписників зросла на 35%, а кількість каналів з понад мільйоном підписників – на 45%. А за статистикою, що була опублікована порталом Всеосвіта в 2022 році, 97,7% молоді 15-29 років є інтернет-користувачами. 47% підлітків 10-17 років щодня проводять у соцмережах понад 4 години.

YouTube давно переріс звання платформи для поширення простих кумедних відео. Він масштабував у величезний простір корисного контенту, починаючи від занять спортом в домашніх умовах до книжкових рекомендацій й оглядів. Саме тому ми вирішили дослідити наскільки змінився український YouTube та який контент споживає сучасна молодь.

За власними спостереженнями можемо виділити 3 найпопулярніші тематики серед молоді: освіта (історія, мова, політика), фемінізм та гендерна нерівність, саморозвиток та розваги.

«Палає», 148 тис. підписників

В 2021 році тележурналістка Яна Брензей та блогерка, а в минулому колега Яни, Емма Антонюк створили канал «Палає». Перше відео було опубліковано на каналі 8 грудня. Епізод був присвячений дискусії про російського політика Олексія Навального та інших так званих російських лібералів.

«Тут ми будемо щотижня обговорювати те, про що не можемо мовчати. Пам’ятаєте біблійну настанову не бути теплим, а холодним або гарячим? Байдужість – це зло, непомітне і руйнівне. Наші відео – про теми, до яких не можна бути байдужими», – розповіла у фейсбуці Емма Антонюк.

В своїх відео пані підіймають гострі суспільні, політичні та культурницькі питання, також раз на місяць в прямому ефірі проводять книжковий клуб «Вовчиці».

«Загін Кіноманів», 673 тис. підписників

Відеоблогер Віталій Гордієнко робить огляди на українські фільми, як та якою показували Україну в російському кіно, розглядає російську пропаганду в давно відомих серед українців найрейтинговіших кінострічках всіх часів та пояснює чому немає «хароших рускіх».

«Клятий раціоналіст», 330 тис. підписників

Автор проєкту – Артем Албул створює науково-популярні відео, в яких розвінчує міфи домедичної допомоги, донорство крові, про сон, блискавку, каву та багато чого іншого. Блогер популяризує науковий світогляд, використовуючи раціональний підхід. Він ділиться обґрунтованими лайфхаками зрозумілою для кожного мовою. Кількість підписників каналу постійно зростає, а блог часто рекомендують до перегляду впливові українські науковці.

Смішно не буде, 127 тис. підписників

Канал створила тік-токерка та феміністка Анастасія, яка оглядає відео псевдопсихологів з інтернету, популярні свого часу книжки «Для дівчаток» та «Для хлопчиків», а також рейтингові українські ток-шоу. У відео вона порушує теми сексуальної освіти, насильства, дискримінації та інші.

«Щодня я бачу величезну кількість несмішних речей, про які треба говорити (а краще – кричати), тому я тут», – говорить авторка.

Слей Шоу, 33,6 тис. підписників

Це досить нова програма, яка почала виходити на «Суспільному». Ведуча Марія Тучка розбирає гострі теми молодої аудиторії, пояснює як реагувати на актуальні та обговорювані теми. «На початку ми ставили собі задачу вийти на молоду та водночас свідому, рефлексуючу аудиторію YouTube з чимось потужним, що гарно репрезентувало б Суспільне. Ми намагалися створити щось таке, чого ще не було в українському YouTube. Хотіли, аби проєкт вийшов і цікавим, і корисним. Здається, в нас щось таки вийшло. А далі буде більше та краще», — розповідає Сергій Гулейков, керівник проєкту.

Alla.Malkin, 69,3 тис. підписників

 

 

«Самотерапія і гуморески» – саме такий опис стоїть на каналі блогерки і чітко описує його наповнення. Призначення цього блогу можна описати цитатою його авторки: «Будуй свою власну імперію через любов та турботу до себе, ти найголовніша людина свого життя». Алла підіймає теми саморефлексії, психологічного зростання, залежностей та самовдосконалення. Через зв’язок із аудиторію вона допомагає багатьом знайти рішення в подекуди складних та незрозумілих питаннях, надає моральну підтримку та надихає на самовдосконалення.

Альона Коваль


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |