misto.zp.ua

Понад 40% людей із ВІЛ в Україні не знають про свій статус

Понад 40% людей із ВІЛ в Україні не знають про свій статус

 

 

Енергодар відноситься до міст з найвищою поширеністю ВІЛ-інфекції в Запорізькому регіоні

У світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 40 мільйонів людей. Щодня реєструється більше 20 000 нових випадків інфікування. Померло від ВІЛ більше 20 мільйонів людей. З 2019 року антиретровірусну терапію (АРТ) отримують 23,3 мільйона людей з ВІЛ. Завдяки АРТ врятовано 13,1 мільйони людських життів.

Протягом 2019 року в Україні щодня реєстрували 50 випадків ВІЛ-інфекції, 24 захворювання на СНІД, 9 смертей від хвороб, зумовлених СНІДом. Запорізька область займає 11 місце по кількості ВІЛ-інфікованих. Енергодар відноситься до міст з найвищою поширеністю ВІЛ-інфекції в Запорізькому регіоні.

За даними лікаря кабінету «Довіра» Алли Луценко, на 01.01.2020 на обліку з ВІЛ-інфекцією знаходиться 181 дорослий, 4 дітей, з них у стадії СНІД – 71 пацієнт. АРТ приймають 147 пацієнтів. Упродовж 2019 року взято на облік 23 пацієнти, вперше виявлено ВІЛ у 15 осіб, з них – 2 вагітних, у стадії СНІД знаходяться 7 пацієнтів, АРТ призначена 13 особам. За минулий рік померли 15 пацієнтів, від СНІДу – 3 особи.

ВІЛ-інфекція – це хронічне інфекційне захворювання, що виникає внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту, вражає імунну систему. Вона припиняє захищати від вірусів та бактерій. СНІД – синдром набутого імунодефіциту – розвивається на пізніх стадіях ВІЛ з проявами тяжких захворювань.

Які симптоми ВІЛ-інфекції?

ВІЛ-інфекція може не проявлятися багато років. Симптоми виникають при прогресуванні хвороби: лихоманка, діарея, підвищена втомлюваність, безпідставна втрата ваги, збільшення лімфатичних вузлів.

Щоб протестуватися в Енергодарі, необов’язково звертатися до кабінету «Довіра». Такий тест можна зробити у сімейного лікаря. Для цього потрібні капля крові та 15 хвилин часу.

Чутливість сучасних експрес-тестів становить 99%, тестування швидке, безболісне, безоплатне, проводиться в кабінеті кожного лікаря Міського центра первинної медико-санітарної допомоги. Тестування на ВІЛ включене до обов’язкового пакета досліджень, гарантованого державою, на рівні сімейного лікаря.

Кому, коли та як часто рекомендовано тестування?

За ризикованої поведінки (статеві стосунки без захисної контрацепції, спільні голки та шприци), а також дискордантним парам (коли один із постійних статевих партнерів має позитивний ВІЛ-статус) – необхідно тестуватися кожні 3 місяці.

За наявності ознак ВІЛ-індикаторних захворювань (повторні герпетичні та бактеріальні інфекції, тривала діарея, немотивована втрата ваги, кандидоз ротової порожнини, оперізувальний лишай, туберкульоз) – потрібне одноразове тестування.

Після переливання крові – тестуватися через 3 та 6 місяців.

Важливо! Якщо ви вже знаєте про свій ВІЛ-позитивний статус, скористайтеся правом розповісти про це близькому оточенню – насамперед вашим партнерам. Пам’ятайте: у них також є право бути здоровими та мати доступ до лікування і тестування.

Якщо у вас виявили ВІЛ

ВІЛ-інфекція – це не вирок, а хронічне захворювання, яке можна контролювати за допомогою вчасного прийому препаратів антиретровірусної терапії (АРТ). Вчасний та систематичний прийом АРТ покращує якість і тривалість життя. Лікування від ВІЛ безкоштовне, ефективне та доступне для кожного. Сучасні препарати комбіновані та добре переносяться. Прийом АРТ зменшує ризик передавання ВІЛ іншим людям, бо пригнічує вірус в організмі. Завдяки АРТ людина зберігає своє здоров’я та здоров’я близьких.

Як запобігти зараженню ВІЛ?

Завжди використовуйте презервативи. Використовуйте засоби доконтактної профілактики – це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. Використовуйте лише одноразові шприци та голки.

Обізнаність вкрай важлива для зупинення поширення ВІЛ та раннього виявлення людей, які живуть з вірусом імунодефіциту, покращення якості їх життя.

Оксана Іванова, лікар загальної практики, заступник директора з медичного обслуговування КНП «МЦПМСД»


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в